İsrail güçleri ocak ayında Filistinlilere yönelik 3 bin 500'den fazla ihlal gerçekleştirdi

İsrail güçlerinin, Filistinlilere yönelik 3 bin 532 hak ihlalinde bulunduğu, 8'i çocuk 35 kişiyi öldürdüğü Ocak 2023, son 8 yılda kayda geçen en kanlı ay oldu.

AA
AA
TT

İsrail güçleri ocak ayında Filistinlilere yönelik 3 bin 500'den fazla ihlal gerçekleştirdi

AA
AA

Filistinli STK'lardan "Filistin Bilgi Merkezi"nin yayımladığı rapora göre, Yahudi yerleşimcilerin ve İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik işlediği suç ve hak ihlalleri, ocak ayında ciddi artış gösterdi.
İsrail güçleri, 2023'ün ilk ayında, biri yaşlı bir kadın ve 8'i çocuk olmak üzere 35 Filistinliyi öldürdü, 342'sini de yaraladı.
Toplam 568 tutuklamanın kayda geçtiği ocak ayında, İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler Filistinlilere yönelik 3 bin 532 hak ihlalinde bulundu.
Ocak ayında Yahudi yerleşimciler, 17 kaçak yerleşim faaliyeti yürütürken 319 saldırı gerçekleştirdi. Filistinlilere ait 40 evin İsrail güçleri tarafından yıkıldığı ocak ayında, ayrıca 154 eve de baskın yapıldı.
İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, aralarında ticari işletmeler ve tarım tesisleri olmak üzere Filistinlilere ait 290 yapıyı yıktı ve 40'ına da el koydu.
Bu dönemde, ibadethanelere yapılan saldırı sayısı 29'a, kapatılan yol ve bölge sayısı 38'e, Kudüs ve Batı Şeria'da sabit ve geçici bariyerlerin sayısı da 511'e ulaştı.
Filistinlilere yönelik en çok ihlal, 894 ile Nablus, 462 ile Kudüs ve 438 ile Ramallah'ta gerçekleşti.
Rapora göre Ocak 2023, Filistinliler için 2015'ten bu yana "en kanlı ay" olarak kayda geçti.

İsrail'in Filistinli çocuklara yönelik gece gözaltıları
İsrail merkezli "HaMoked İnsan Hakları Örgütü", yayımladığı raporda geçen yıl çok sayıda reşit olmayan Filistinlinin, İsrail güçlerinin sorgulamak, korku ve gözdağı vermek amacıyla evlerine düzenlediği gece baskınlarıyla gözaltına alındığını bildirdi.
HaMoked'in gece gözaltı uygulamasını daha önce yargıya taşıdığı belirtilen raporda, İsrail güçlerinin bu uygulamaya devam ettiği ve ilk yöntem olarak bunu kullandığı vurgulandı.
Raporda, geçen yıl, yaşları 13 ile 17 arasında değişen 125 Filistinlinin, ailelerine tebligat gönderilmeden evlerine düzenlenen şiddetli gece baskınlarına ve gözaltılara maruz kaldığı kaydedildi.
Evlerinden elleri kelepçeli, gözleri bağlı çıkarılan reşit olmayan Filistinlilerin, kendilerine refakat eden kimse olmadan karakol veya sorgu merkezlerine götürüldüğü ve kendilerine ciddi bir suçlama yöneltilmeden serbest bırakıldığı aktarıldı.
Ayrıca, çoğu kez çocuk yaştaki Filistinlilerin ve ailelerinin, gece baskınlarında İsrail güçleri tarafından sözlü ve fiziksel şiddete maruz kaldığına raporda yer verildi.
Doktor teşhislerine de işaret edilen raporda, gece gözaltılarına şahit olan küçük çocuklarda, "yalnız uyuyamama, gece alt ıslatma" gibi travma sonrası belirtilerin baş gösterdiği yer aldı.
Raporda ayrıca "İsrail'in sorgulamak için aranan Filistinli çocuklara yönelik davranışı, uluslararası yasal yükümlülüklerinin ciddi bir ihlalidir. İsrail, çocuklara yönelik gece gözaltına alma uygulamasına derhal son vermelidir." ifadeleri kullanıldı.



İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
TT

İsrail, Gazze’deki kafeyi 230 kiloluk bombalarla vurdu

İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)
İsrail ordusu, Filistinlilerin sıkça kullandığı deniz kenarındaki kafeyi harabeye çevirdi (AFP)

İsrail, Gazze’de internete erişim sağlayan kafeye düzenlediği saldırıda 230 kilogramlık bombalar kullandı.

Guardian’ın haberinde, İsrail ordusunun pazartesi günü düzenlediği saldırıda Amerikan yapımı MK-82 bombalarından kullandığı yazılıyor. Bu bombalar büyük bir krater oluşturuyor ve şarapnelin geniş bir alana yayılmasına yol açıyor.

El Beka adlı kafeye yapılan saldırıda en az 41 Filistinli öldürülmüş, 75 kişi yaralanmıştı. Hayatını kaybedenler arasında 4, 12 ve 14 yaşlarındaki çocuklar da vardı.

Gazetenin bombanın parçalarına dair elde ettiği fotoğrafları inceleyen uzmanlar, sivillerin böyle bir mühimmatla kasten vurulmasının savaş suçu teşkil edebileceğine dikkat çekiyor.

Kopenhag Üniversitesi'nde uluslararası hukuk alanında çalışan Marc Schack şunları söylüyor:

Bu tür bir mühimmatın kullanımını gerekçelendirmek neredeyse imkansız. Eğer 20, 30, 40 ya da daha fazla sivil kayıptan bahsediyorsanız, bu genellikle çok büyük öneme sahip bir hedef olmalıdır. Afganistan ve Irak'taki koalisyon güçleri açısından çok üst düzey bir hedef için kabul edilen rakam 30'dan az sivilin öldürülmesiydi, o zaman da istisnai koşullar söz konusuydu.

Diğer yandan saldırının ardından İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) yapılan açıklamada “asla sivillerin hedef alınmadığı” ileri sürüldü. Ayrıca saldırıdan önce sivil kaybın azaltılması için adımlar atıldığı savunuldu. Analistler, İsrail ordusunun drone’larla kafe etrafındaki sivilleri görmesine rağmen saldırı düzenlediğini söylüyor.

Filistinli bir aile tarafından 40 yıl önce kurulan kafe, hızlı internet bağlantısıyla öğrenciler, gazeteciler ve uzaktan çalışanların sık uğradığı bir mekandı.

İsrail ordusu Gazze’yi her gün bombalarken bölgede ateşkes sağlanması için yürütülen çalışmalar da hızlandı.

İsrail medyasındaki haberlerde, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun 7 Temmuz’da yapacağı ABD ziyareti öncesinde ateşkes anlaşmasının imzalanmasının hedeflendiği yazılıyor.

Ayrıca ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail tarafından kabul edildiğini savunduğu 60 günlük ateşkes teklifine Hamas’ın da sıcak baktığı ileri sürülüyor. Anlaşmaya dair detaylar resmi kanallardan paylaşılmadı. Ancak haberlerde Hamas’tan kalan 50 rehinenin tamamını serbest bırakmasının isteneceği aktarılıyor.

Hamas’ın buna yanıtını cuma akşamına kadar arabuluculara sunması bekleniyor. Filistinli örgütün, Gazze’ye yardım girişine izin verilmesi ve İsrail ordusunun bölgedeki işgalini sonlandırması taleplerinden geri adım atmayacağı belirtiliyor. Anlaşma kapsamında IDF’nin Gazze’deki bazı bölgelerden çekilebileceği savunuluyor.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Haaretz