Çin Büyükelçisi Liu, Çin'den iki sivil kurtarma ekibinin Türkiye'ye gönderildiğini bildirdi

AA
AA
TT

Çin Büyükelçisi Liu, Çin'den iki sivil kurtarma ekibinin Türkiye'ye gönderildiğini bildirdi

AA
AA

Çin Halk Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Liu Şaobin, Çin'den iki sivil kurtarma ekibinin, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere yola çıktığını bildirdi.
Büyükelçi Liu, Anadolu Ajansına yaptığı yazılı açıklamada, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneydoğusunda meydana gelen şiddetli depremlerin ciddi can ve mal kayıplarına yol açtığını hatırlattı.
"Çin hükümeti ve halkı, deprem felaketiyle alakalı olarak büyük bir empati kurabiliyor. Çin Devlet Başkanı Sayın Şi Cinping, depremden hemen sonra Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bir taziye mesajı göndermiş, afette hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifa dileklerini iletmiştir." ifadesini kullanan Liu, Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang'ın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na taziye mesajı gönderdiğini, kendisinin de Türk tarafına taziye mektubu ilettiğini belirtti.
Liu, Çin hükümetinin acil insani yardım operasyonunu mümkün olan en kısa sürede başlattığını ve Türk tarafına acil yardım sağlama kararı aldığını ifade etti.
Türkiye'ye kurtarma ve sağlık ekipleri ile yardım malzemeleri dahil 6 milyon dolara yakın acil yardım sağlanacağını belirten Liu, kurtarma ekibinin yola çıktığını bildirdi.
Liu, Çin Kızılhaç Derneğinin Türk Kızılay'a acil insani yardım olarak 200 bin ABD doları nakdi yardım sağlayacağını açıkladığını hatırlatarak şunları kaydetti:
"İki Çinli sivil kurtarma gücü, kurtarma operasyonlarına destek vermek amacıyla ivedilikle Türkiye'nin en hasar gören bölgelerine gidiyor. Türkiye'deki Çinli tıbbi cihaz şirketleri, acil ihtiyaç duyulan tıbbi ekipmanlarını Türk tarafına ulaştırmak üzere operasyonlarını yürütüyor. Türkiye'deki Çinliler ve Çinli şirketler de afet yardımları organizasyonları yürütüyorlar. Toplanan çadır, uyku tulumu, battaniye gibi ilk toplu yardım malzemeleri, ilgili Türk departmanlarına ulaştırılmıştır. Çin Büyükelçiliği, Türk tarafıyla yakın koordinasyonu sürdürmeye ve afet yardımı kapsamında destek olmaya devam edecektir."



Malezya DEAŞ'a destek verdikleri şüphesiyle 36 Bangladeşliyi tutukladı

Malezya polisi alarmda (Arşiv)
Malezya polisi alarmda (Arşiv)
TT

Malezya DEAŞ'a destek verdikleri şüphesiyle 36 Bangladeşliyi tutukladı

Malezya polisi alarmda (Arşiv)
Malezya polisi alarmda (Arşiv)

Malezya polisi bugün, sosyal medya üzerinden DEAŞ ideolojisini yayarak ve bağış toplayarak DEAŞ’ı desteklediklerinden şüphelenilen 36 Bangladeşli göçmen işçinin tutuklandığını duyurdu.

Polis Genel Müfettişi Muhammed Halid Ismail, Malezya'ya fabrikalarda, şantiyelerde ve benzin istasyonlarında çalışmak üzere gelen Bangladeşlilerin, nisan ayından bu yana düzenlenen eşgüdümlü operasyonlarda tutuklandığını söyledi.

Bugün televizyonda yayınlanan basın toplantısında konuşan Halid, “Grup, Suriye'de ya da (Irak Şam İslam Devleti -DEAŞ) ile birlikte savaşmak üzere üye toplamaya çalıştı” dedi.

“Suriye'ye ve Bangladeş'e göndermek üzere para topladılar” diyen Halid, toplanan paranın e-cüzdanlar ve uluslararası para transfer hizmetleri aracılığı ile gönderildiğini kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre aşırılıkçı grup 2014 yılında Suriye ve komşu Irak'ta geniş alanların kontrolünü ele geçirerek sözde “halifelik” ilan etti ve 2017 yılında Irak'tan, 2019 yılında da Suriye'den çıkarıldı. Grup varlığını esas olarak Suriye'nin uçsuz bucaksız çöllerinde sürdürdü.

Malezyalı yetkililer tarafından tutuklananlardan 5’i terör örgütlerine üye olmak, aşırılıkçı ideolojileri yaymak ve terör faaliyetleri için fon toplamakla suçlanıyor.

Diğer 16 kişi aşırılık yanlısı grubu destekledikleri şüphesiyle soruşturma altında tutulurken, 15 kişinin de sınır dışı edilmesine karar verildi.

“WhatsApp gruplarında 100 ila 150 arasında üyeleri olduğunu düşünüyoruz” diyen Halid, soruşturmaların devam ettiğini ifade etti.

Halid, “Yıllık 118 $ (RM500) civarında bir üyelik ücreti topladılar, ilave bağışlar ise gönüllü olarak yapıldı” dedi.

Grubun diğer ülkelerdeki DEAŞ hücreleriyle bağlantıları olup olmadığı sorusuna Halid, polisin hala "diğer ülkelerdeki meslektaşlarımızla ve (Interpol) ile birlikte... terörist ağlarını ortaya çıkarmak için" çalıştığını söyledi.

Malezya, ülkenin ana imalat ve tarım sektörlerindeki işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için büyük ölçüde yabancı işçilere güveniyor. Her yıl on binlerce Bangladeş vatandaşı bu işleri doldurmak için ülkeye geliyor.