CNN, 'Depremler Türkiye'de turizmi nasıl etkileyecek?' sorusunu yanıtladı

Ünlü yayım kuruluşu, 6 Şubat depremlerinin turizme etkisini sektör temsilcileriyle konuştu

Türkiye'nin turizm geliri 2022'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 53,4 artış göstermişti (Anadolu Ajansı)
Türkiye'nin turizm geliri 2022'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 53,4 artış göstermişti (Anadolu Ajansı)
TT

CNN, 'Depremler Türkiye'de turizmi nasıl etkileyecek?' sorusunu yanıtladı

Türkiye'nin turizm geliri 2022'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 53,4 artış göstermişti (Anadolu Ajansı)
Türkiye'nin turizm geliri 2022'de bir önceki yıla kıyasla yüzde 53,4 artış göstermişti (Anadolu Ajansı)

ABD merkezli yayım kuruluşu CNN, Türkiye'deki 6 Şubat depremlerinin turizme yönelik etkilerini sayfalarına taşıdı.
Depremler öncesinde Türkiye'de turizm için "altın yıl" beklentisi oluştuğu vurgulanırken, ülkedeki döviz kurları nedeniyle pandemi sonrası turizmin canlanması için elverişli bir ortam olduğu belirtildi.
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında ise "altın yıl" beklentisi rafa kalktı ve hayatını turizmden kazanan birçok kişi için soru işaretleriyle dolu bir dönem başladı.
Felaket bölgelerinde turizmin gerilediğine dikkat çeken CNN, tatilcilerin genelde felaket bölgelerinden aktarılan görüntüleri ülkenin tamamıyla özdeşleştirdiğine dikkat çekti. 
Kısa süre sonra turizm sezonuna girecek Türkiye'de, afet sonrası ilk günlerde bazı iptaller de yaşandı ancak turizm endüstrisi yaklaşan sezona ilişkin halen umutlu.

Turizmciler ne düşünüyor?
CNN'e konuşan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Kaan Kavaloğlu, "İşaretler güzel. Farklı ülkelerden tur operatörleri ve seyahat acentalarıyla yakın temas halindeyiz. Onlar da Türkiye'nin bir kere daha yaz sezonunda turizm rekoru kıracağını düşünüyor" ifadelerini kullandı.
Çukurcuma Hamamı işletmecisi Büke Yurdadoğ ise, "İstanbul'da turist sezonuna giriyoruz ve geçen yıla kıyasla az da olsa bir düşüş var. Doğal afetler tabiki dünyamızın kaçınılmaz gerçeği. Ancak İstanbul bu gerçekliğin ortasında yüzyıllardır, onlarca kültür ve medeniyete ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.
Antalya'nın deprem sonrasında işsiz ve evsiz kalan birçok depremzedeye ev sahipliği yaptığını hatırlatan turizmci Mehmet Ali Börtücene ise, "Bu bölgeye gelen turistler dolaylı yoldan yara sarma sürecine katkı yapacak. Turizm Türkiye'nin en önemli gelir kaynaklarından biri ve buraya gelen her turist aslında bu travmanın atlatılmasına yardımcı olacak" ifadelerini kullandı.
Börtücene ayrıca depremden sonra yaşanan üzüntü nedeniyle Antalya'da işlerin azaldığını söyledi.
Alaçatı'da bir otelde görev yapan Zeynep Çiftçioğlu ise ilk günlerde bazı iptaller yaşandığını ancak rezervasyon yaptıranların büyük çoğunluğunun Türkiye'ye gelme kararından vazgeçmediğini belirtti.
Türkiye'nin turizm geliri, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 53,4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolara çıkmıştı. 
Sadece İstanbul'a gelen yabancı turist sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 77 artışla 16 milyon 18 bin 726 kişiye ulaşmıştı.

Independent Türkçe, CNN, Anadolu Ajansı



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.