Kilo vermek için iğne çözüm mü?

Kilo vermek için şişmanlık tedavisinde enjeksiyonlar çözüm mü?

 Söz konusu ilaca "mucize" deniyor (Semaglutid)
Söz konusu ilaca "mucize" deniyor (Semaglutid)
TT

Kilo vermek için iğne çözüm mü?

 Söz konusu ilaca "mucize" deniyor (Semaglutid)
Söz konusu ilaca "mucize" deniyor (Semaglutid)

Kilo vermek için kullanılan enjeksiyonlar hakkındaki gürültüden kaçamazsınız. Sosyal medya öncesi ve sonrası şeklinde kilo fotoğraflarıyla dolu. Hollywood yıldızları hakkındaki gürültülü dedikoduların kaynağı bu ve BBC'ye göre şimdi Birleşik Krallık Ulusal Sağlık Servisi (NHS) masrafları karşılayacak.
Konunun çekiciliğini anlayabilirsiniz. Aşırı kilo, sağlığımızı etkiler ve damgalanmaya neden olur- “diyet ve egzersiz” konusunda ise çoğu insan başarısız.
Ancak, bazı doktorlar bunun ilaçlar / bir tedavi kadar tartışmalı olduğunu düşünürken, söz konusu ilaç olan semaglutid "mucize" mi yoksa “zayıflama iğnesi” olarak mı adlandırılmalı? Ortaya çıkan gürültü, vakıaya uygun mu? Yoksa sadece şişmanlığın nedenlerini ele almada başarısız olup insanları ömür boyu ilaç tedavisine mi yöneltiyoruz?
İngiltere’nin Kent bölgesinden Jean, dünyada semaglutid denemelerine katılan ilk insanlardan biriydi. Semaglutidin Wegovy adı altında kilo vermek için ve Ozempic adıyla, bazı insanlar bunu kilo vermek için kullansa da, diyabet tedavisi için kullanılan versiyonları var.
Hepimiz Jean gibi her türlü diyeti deneyen birini tanıyoruz. Bayan Jean, tüm hayatı boyunca beli ile mücadele etti.
Semaglutid yemek yediğimizde salınan bir hormon. Beynin tok olduğumuzu düşünmesini ve iştahı azaltarak daha az yemek yememizi sağlar.
Bayan Jean, iğneleri yapmaya başladığında, yemekle ilişkisi o kadar dönüştü ki bunun ya ilaçlardan kaynaklandığını ya da "Uzaylılar tarafından kaçırıldığını" söyledi.
Kafeye gidip çıtır çıtır karamelli pastayı gördüğünde, ilk defa bundan bir tane yemek için büyük bir arzu duymuyordu.
Bunun yerine Jean, “Aç hissetmiyorum. Vücudum bunu istemediğini söylüyordu, iradesi olan ben değildim." Dedi. Hiç kimse “Semaglutid”in en azından bir süreliğine gösterdiği sonuçları inkar edemez.
Ortalama olarak, kilolu insanlar, sağlıklı yaşam tarzı tavsiyesi ile birlikte semaglutid alırken vücut ağırlıklarının yaklaşık yüzde 15'ini kaybettiler. Bunun bir “zayıflama iğnesi” olmadığı unutulmamalı. Yalnızca yüzde 15, ağırlığınız 20 ise 17 olmanız demek.
Bu çalışma, ağırlığın ilk yıl boyunca azaldığını ve ardından deneyin kalan üç ayında dengelendiğini gösterdi. İnsanlar bu tedaviyi yıllarca aldığında ise ne tür sonuçlar ortaya çıktığını bilmiyoruz.



Çevreye zarar vermeden tüketilebilecek et miktarı açıklandı

ABD'nin Virginia eyaletindeki McLean kentinde bir süpermarkette indirime giren sığır etleri (AFP)
ABD'nin Virginia eyaletindeki McLean kentinde bir süpermarkette indirime giren sığır etleri (AFP)
TT

Çevreye zarar vermeden tüketilebilecek et miktarı açıklandı

ABD'nin Virginia eyaletindeki McLean kentinde bir süpermarkette indirime giren sığır etleri (AFP)
ABD'nin Virginia eyaletindeki McLean kentinde bir süpermarkette indirime giren sığır etleri (AFP)

Yeni araştırmaya göre, haftada iki tavuk göğsü filetosundan daha azına denk gelen et tüketimi gezegen için sürdürülebilir kabul edilebiliyor.

Hayvancılığın küresel sera gazı emisyonlarının yaklaşık yüzde 15'inden sorumlu olduğu tahmin edildiğinden, araştırmacılar yıllardır protein ihtiyacını karşılamak için et tüketiminin azaltılıp baklagil alımının artırılması çağrısında bulunuyor.

İnsanları, etin haftada bir kereden daha az yendiği bitki temelli "fleksitaryen" bir diyet benimsemeye çağırıyorlar.

Ancak haftada tam olarak ne kadar et tüketilmesinin tavsiye edildiği belirsizliğini koruyor. Danimarka Teknik Üniversitesi'nden sürdürülebilir kalkınma uzmanı Caroline Gebara, "Artık çoğu kişi hem çevrenin korunması hem de sağlıkla ilgili nedenlerle daha az et yememiz gerektiğinin farkında. Ancak 'daha az'ın ne kadar olduğunu ve büyük resimde gerçekten fark yaratıp yaratmadığını anlamak zor" diyor

Nature Food adlı akademik dergide yayımlanan bu son çalışma, bu miktarı haftada yaklaşık 255 gram olarak belirledi.

Dr. Gebara, "Süpermarketteyken gözünüzde canlandırabileceğiniz ve düşünebileceğiniz somut bir rakam hesapladık, haftada 255 gram kümes hayvanı veya domuz eti" dedi.

Bu, yaklaşık iki tavuk göğsü filetosuna eşdeğer ve bir kişinin gezegene zarar vermeden haftada tüketebileceği et sınırı.

Bu rakam sadece kümes hayvanları ve domuz eti için geçerli. Çalışma, "mütevazı bir sığır eti tüketiminin" bile gezegenin kaldırabileceği sınırı aştığı uyarısını yapıyor.

Dr. Gebara, "Hesaplamalarımız, bir kişinin diyetindeki mütevazı miktarda kırmızı etin bile, çalışmada incelediğimiz çevresel faktörlere dayanarak gezegenin kaynakları yeniden üretebileceği miktarla uyumsuz olduğunu gösteriyor" dedi.

Ancak et içeren diyetler de dahil hem sağlıklı hem de sürdürülebilir olan pek çok başka beslenme şekli var.

Çalışma, sürdürülebilir gıda tercihlerini desteklemek için daha iyi siyasi rehberlik ve kamusal çerçeveler oluşturulması çağrısında bulunuyor.

Araştırma, karbondioksit emisyonları, su ve arazi kullanımı gibi çevresel faktörlerin yanı sıra farklı diyetlerin sağlık üzerindeki etkilerini de göz önünde bulunduruyor.

11 çeşit diyetin 100 binden fazla varyasyonunun incelendiği çalışmada, bunların çevre ve sağlık üzerindeki etkileri hesaplandı. Orta düzeyde kırmızı et tüketiminin bile gezegenin sürdürülebilirlik sınırlarını aştığı sonucuna varıldı.

Öte yandan, pesketaryen, vejetaryen ya da vegan bir diyetin, gezegenin destekleyebileceği sınırlar içinde olma ihtimalinin çok daha yüksek olduğu belirtiliyor.

Süt ürünleri veya yumurta ilaveli vejetaryenlik gibi karışık diyetler de sürdürülebilir olabilir. Dr. Gebara, "Örneğin hesaplamalarımız, sizin için önemliyse, peynir yemenin ve aynı zamanda sağlıklı ve iklim dostu bir diyet benimsemenin mümkün olduğunu gösteriyor" dedi.

Aynı durum yumurta, balık ve beyaz et için de geçerli ancak tabii ki diyetinizin geri kalanının nispeten sağlıklı ve sürdürülebilir olması gerek. Fakat ya hep ya hiç olmak zorunda değil.

Independent Türkçe