Lübnan yaz saati uygulamasını erteledi

Lübnan’da yaz saatinin ertelenmesi, bazı sektörler ve havayolları için kafa karışıklığı yarattı

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
TT

Lübnan yaz saati uygulamasını erteledi

Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı (Shutterstock)

Lübnan hükümetinin yaz saati uygulamasını ertelenmesine yönelik aldığı ani karar, evrensel saatle doğrudan bağlantılı olarak çalışan bazı sektörlerde kafa karışıklığına neden oldu. Zira önümüzdeki pazar gününden itibaren ülkenin saati küresel saatten bir saat geride olurken, Lübnanlılar akıllı telefonlarını ve bilgisayarlarını yeni saat sistemine geçirmek dahil olmak üzere bir dizi değişkenle uğraşmak zorunda kalacak. İlgili sektörler, bu kararın yaz saatinin başlamasından sadece iki gün önce yani geç gelmesi sebebiyle hemen gerekli tedbirleri almaya başladı. İlk başta vatandaşlar akıllı telefonlarını ve otomatik programlamaya tabi cihazlarını kontrol edecek daha sonra Ulaştırma Bakanlığı otomatik programlama yapacak.
Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı Genel Müdürü Fadi el-Hasan Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda kararın ‘biraz karışıklık yaratacağını’ kabul etti, ancak ‘bununla başa çıkmanın zor olmadığını’ belirtti. Hasan “Karara uygun prosedürler havayollarına gönderilecek ve onlar da belirlenen uçuşların zamanlamasını ve tarifelerini değiştirecekler.  25 Mart cumartesi gününden 21 Nisan’a kadar Greenwich Mean Time’dan (GMT) 3 saat fazla olarak, çalışma süresi iki saat uzatılacak” dedi. Middle East Airlines (Lübnan Havayolları) “Bakanlar Kurulu’nun bu yıl yaz saati uygulamasını 25-26 Mart gece yarısından 20-21 Nisan 2023 gece yarısına kadar istisnai olarak ertelenmesine ilişkin kararı uyarınca, bu tarihten önce düzenlenmiş biletlerde uçuş saatleri, 26 Mart pazar gününden 20 Nisan perşembe gününe kadar uzanan dönem için yaz saati uygulamasının ertelenmesinin önceki halinde görünüyor ve Refik Hariri Uluslararası Havalimanı’ndan kalkan tüm uçuşlar için kalkış saatleri bir saat ileri halde yazıyor” dedi. Bu istisnai karar, Lübnanlıların sosyal medyada yürüttüğü kampanya ve taleplerin ardından geldi. Vatandaşlar, hükümete, yaz saati uygulamasının diğer ülkelerde olduğu gibi Ramazan ayının sonuna ertelenmesini talep etti. Meclis Başkanı Nebih Berri, Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile yaptığı telefon görüşmesinde aynı talepte bulundu. Dün yapılan bu görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu Genel Sekreterliği yeni kararı açıkladı.
Dün yayınlanan bir video, Berri’nin Mikati’yi arayarak yaz aylarındaki çalışmalarını mübarek Ramazan ayının sonuna kadar ertelemesini istediğini ve Başbakan’ın ise sorunun uçuş programlarında ve diğer bazı sektörlerde olduğunu, böyle bir kararı almanın zorlaştığını söylediğini gösterdi. Video sosyal medyada viral oldu. Daha sonrasında Bakanlar Kurulu erteleme kararının duyurulduğunu açıkladı.
Bakanlar Kurulu Genel Sekreteri Mahmud Mekkiye “1988 yılında Bakanlar Kurulu’nun yaz mevsiminde yerel saatlerin bir saat ileri alma kararının, Başbakan tarafından verilen istisnai onaya istianeden bu yıl için istisnai olarak değiştirilmesine ve yaz saati uygulamasını 20-21 Nisan 2023 gece yarısına ertelenmesine karar verildi” açıklamasında bulundu.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP