Fas Halk Hareketi: Hükümet giderek şiddetlenen hayat pahalılığına çözüm bulamıyor

Halk Hareketi Partisi, hükümetin yüksek hayat pahalılığını karşılayamamasına tepki gösterdi (EPA)
Halk Hareketi Partisi, hükümetin yüksek hayat pahalılığını karşılayamamasına tepki gösterdi (EPA)
TT

Fas Halk Hareketi: Hükümet giderek şiddetlenen hayat pahalılığına çözüm bulamıyor

Halk Hareketi Partisi, hükümetin yüksek hayat pahalılığını karşılayamamasına tepki gösterdi (EPA)
Halk Hareketi Partisi, hükümetin yüksek hayat pahalılığını karşılayamamasına tepki gösterdi (EPA)

Muhalefetteki Fas Halk Hareketi Partisi, hükümete, artan hayat pahalılığı ve yüksek yakıt fiyatlarıyla baş edemediği gerekçesiyle eleştiride bulundu.
Eleştiri, hükümetin piyasaları kontrol etmek için aldığı önlemlere rağmen Fas'taki hayat pahalılığının şiddetlendiği bir zamanda geldi. Meclis ilişkilerden sorumlu bakan ve hükümet sözcüsü Mustafa Paytaş, dün kabine toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, hükümetin aldığı önlemlerin fiyatları düşürmeye yetmediğini itiraf ederek, enflasyon dalgasının karmaşık olduğunu vurguladı.
Halk Hareketi Partisi Politbüro'dan dün yapılan açıklamada, ‘somut gerçeğin’ sloganların ve gerekçelerin sahteliğini, açıklanan hükümet tedbirlerinin başarısızlığını, sebze ve çeşitli temel ürünlerde artan fiyatları sınırlayamadığını ortaya koyduğu bildirildi.
Parti, hükümetin et ithalat vergilerine yönelik muafiyetlerinin ve katma değer vergisinin kaldırılmasının et fiyatlarının düşürülmesine ‘faydalı olmadığına’ işaret etti. Ayrıca, sadece Afrika pazarlarına değil, ihraç edilecek sebzelerin miktarlarının azaltılmasına yönelik önlem, pazarlardaki fiyatların yükselmesini olumlu yönde etkilemedi.
Halk Hareketi Partisi, hükümete bu krizlerle yüzleşmedeki başarısızlığını ve ekonomik ve sosyal krizin uzamasına dayalı çözümlerinin etkisizliğini kabul etmeye çağırdı. Ayrıca, hükümetin ekonomik ve sosyal politikasının kırılganlığı ile kamu ve genel politikalarının zayıflığının, bu krizin kök salması ve ulusal ekonominin eklemlerinde ve toplum yapısında şiddetlenmesi için uygun ortamı sağlayan şey olduğu ifade edildi.
Diğer yandan Halk Hareketi Partisi, hükümete sürdürülebilir istihdam, sosyal adalet ve bölgesel kalkınma alanındaki vizyonunu ortaya koyma çağrısında bulunarak, yüksek işsizlik, yoksulluk, kırılganlık göstergeleri ve şirketlerin iflası konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca ekonomi alanında hükümetin endişeleri azaltamayacağını belirten parti, hükümeti ‘başarısız olduğu kanıtlanmış’ ekonomik ve sosyal planlarını değiştirmeye çağırdı.



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP