Adıyaman'da fay hattının geçtiği mahallede yükselme oldu

Adıyaman'da karlar eriyince dağdaki yarıklar ve çökmeler ortaya çıktı - AA
Adıyaman'da karlar eriyince dağdaki yarıklar ve çökmeler ortaya çıktı - AA
TT

Adıyaman'da fay hattının geçtiği mahallede yükselme oldu

Adıyaman'da karlar eriyince dağdaki yarıklar ve çökmeler ortaya çıktı - AA
Adıyaman'da karlar eriyince dağdaki yarıklar ve çökmeler ortaya çıktı - AA

Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği Adıyaman'da, fayın geçtiği Çelikhan ilçesi Pınarbaşı Balıkburnu Mahallesi'nde bulunan düzlükteki tarlalarda 5 metreye varan yükselme oldu.
"Asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremler, Çelikhan ilçesinin kırsal Pınarbaşı Balıkburnu Mahallesi'nde de yıkıma yol açtı.
Depremler nedeniyle 100 haneli mahalledeki bazı evler yıkıldı, bazılarında ise ağır hasar oluştu, tarım arazileri ile yollarda yükselme ve kırılmalar meydana geldi.
Enerji nakil ve içme suyu hatlarının da zarar gördüğü mahallede onarım çalışmaları devam ederken uzmanlar da tarlalardaki yükselme ve kırılmaları inceliyor.
Mahalle muhtarı Kemal Büyükşan, AA muhabirine, depremlerin mahalledeki ev ve arazilere ağır hasar verdiğini belirtti.
"Deprem mahallemi çok sert vurdu, coğrafya değişti, arazilerde 3-5 metre şişmeler, kabarmalar, ayrılmalar yaşandı." diyen Büyükşan, mahalledeki 100 haneden 56'sının yıkıldığını geri kalanının ise hasarlı olduğunu anlattı.
Büyükşan, gerek depremin etkisi gerekse sonrasında hava sıcaklığının düşmesi gibi nedenlerle mahalle halkının farklı yerlere göç ettiğini aktararak "Şu anda mahallede 5-6 aile yaşıyor, köyden gidenlere de duyurayım, mahalleye su verilecek. Herkesin köyüne dönmesini istiyoruz. Çadır ve konteyner talebinde bulunduk, artık buraya dönebilirler." diye konuştu.

"Mahalle düz bir ovaydı şu anda engebeli bir ovaya dönüştü"
Fay hattının geçtiği tarlalarda deprem sonrası yükselmeler meydana geldiğini dile getiren Büyükşan şöyle devam etti:
"Burası dümdüz bir ovaydı, bulunduğumuz tarla asfalttan daha alçaktaydı, depremden sonra yaklaşık 3 metre yükselerek yolun üstüne çıkmış. Mahalle düz bir ovaydı şu anda engebeli bir ovaya dönüştü. Daha önce böyle bir şeyle karşılaşmadık, böyle bir durumu da duymadık. Artçı depremlerin bazılarının merkezi bizim mahalleydi. O zamanlarda yerin altından sesler geliyordu. O an anlatılmaz ancak yaşanır ama Allah kimseye yaşatmasın."
Uzmanların da fay hattının geçtiği bölgede incelemede bulunduğunu anlatan Büyükşan şunları kaydetti:
"Çeşitli üniversitelerden heyetler geldi bölgeye ve inceleme yaptılar. Ekipler fay hattının buradan geçtiğini söylediler. Burada şaşırtan coğrafyanın değişmesi, bu bölgede 5 metreye kadar tepeler oluşmuş, yarıklar oluşmuş, dağlar kaymış. Uzmanların deyimiyle buradaki tepe 2,5 metre köye doğru kaymış, mahalle ve Çelikhan ilçesi arasında 5 metre kayma var. Ziraat odalarına müracaat ettim, bu şekilde ekilip biçilemeyeceğini, sondajların komple gittiğini belirtim. Mahalledeki arazilerin yüzde 80'inde deprem nedeniyle kayma ve kabarmalar oluştu."



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.