Mekke ve Medine’deki iftar sofraları

İki kutsal cami sakinlerinin nesiller boyu devam ettirdiği bir gelenek…

Mekke ve Medine’deki iftar sofraları
TT

Mekke ve Medine’deki iftar sofraları

Mekke ve Medine’deki iftar sofraları

Mekke ve Medine şehirlerinde iki kutsal caminin komşuları, oruçlulara iftar verebilmek için birbirleriyle yarışıyor. Rahman’ın misafirleri iftar ikram etmek, Suudi Arabistanlıların dedelerinden miras aldığı ve kesintisiz devam ettirdikleri bir gelenek.
13 yıldır Mekke’de iftar düzenleyen Ömer Nur el-Huda, bu geleneği vefat eden babasından miras aldığını ve umrecilere hizmet etmekten büyük onur duyduğunu söyledi:
 “Bu kutsal geleneği bana miras bırakan babamın tavsiyelerini hatırlıyorum ve sebat ediyorum. İyi niyetle bu görevi yerine getirmek için buna ihtiyacım var. Babamın en çok arzu ettiği şey Mescid-i Haram’da iftar yemeği vermekti.”

İki kutsal caminin komşuları, oruç tutanlara iftar yemeği sunmak için birbiriyle yarışıyor. (SPA)
Huda, büyük dedelerinden bugüne yaklaşık beş asırdır devam eden Havenda ailesinin iftar organizasyonları da dahil olmak üzere bu hayrı nesilden nesile aktaran pek çok ailenin deneyiminden bahsetti. Huda, ailesinden miras kalan bu geleneği iki asırdır yerine getiren El-Lihyani ailesinin deneyimlerini de anlattı. Ailenin genci ve yaşlısının her Ramazan Ayı’nda Rahman’ın misafirlerine hizmet etmede yarıştıklarını vurguladı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Mescid-i Nebevi’deki el-Kaş ailesi, 70 yılı aşkın bir süredir Ramazan Ayı’nda Rahman’ın misafirlerine hizmet etmede ilk sırada yer alıyor. Aile, dedelerinden miras kalan bu hayır yürüyüşüne devam ediyor. Aynı şekilde babasının 68 yıl önce başlattığı bu geleneği sürdüren Muhammed el-Ahmedi’nin ailesi de bu geleneği sürdürüyor. Aile bireyleri bu geleneği çocuklarına da aktarmayı arzu ediyor.

Mekke ve Medine’deki iftar sofraları
Al-Haramain Hizmet İşleri Ajansı, Ramazan Ayı’ndan önce iftarlıkların durumunu ve kabulünü düzenleyerek kontrollerini sağlıyor. Binlerce iftar yemeği, iki kutsal cami ve meydanında izin verilen yerlerde, oruçluların özel sağlık gereksinimlerine göre sağlanıyor. İlgili birimler büyük bir titizlik ve düzen içerisinden iftar yemeklerini dağıttıktan sonra, akşam namazı başlamadan önce sofraları temizlemiş oluyor.
İki Kutsal Cami İşleri Üyesi Muhammed el-Ömeri, bu geleneği devam ettiren ailelerin Ramazan boyunca her gün öğleden sonra gelerek bu hizmetleri sunmaya hevesli olduklarını aktardı:
“Ailenin genç yaşlı tüm bireyleri, Rahman’ın misafirlerine yorulmak nedir bilmeden keyifle hizmet veriyor. Suudi Arabistanlıların cömertliği ve hizmet etme aşkı nesiller boyu devam eden bir alışkanlıktır. Sürecin yüksek kalitede ve tam verimlilikle sağlanmasını için yetkili makamlar bu hizmeti organize etmektedir” dedi.



Suudi Arabistan-ABD görüşmesinde Gazze, Sudan, Yemen ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı

Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
TT

Suudi Arabistan-ABD görüşmesinde Gazze, Sudan, Yemen ve Ukrayna'daki gelişmeler ele alındı

Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)
Prens Faysal bin Ferhan dün Washington'da Dışişleri Bakanı Marco Rubio ile bir araya geldi (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve ABD'li mevkidaşı Marco Rubio, Gazze Şeridi, Sudan, Yemen ve Rusya-Ukrayna krizindeki gelişmeleri ele alarak bu konularda ve uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için sarf edilen çabalar hakkında görüş alışverişinde bulundular.

Washington'da ABD Dışişleri Bakanlığı merkezindedün bir araya gelen ikili, iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konularda koordinasyon ve ortak eylemleri yoğunlaştırmanın yollarını ele aldı.

Prens Faysal bin Ferhan ve Rubio iki ülke arasındaki stratejik ilişkileri ve bu ilişkileri çeşitli alanlarda geliştirme ve iyileştirme fırsatlarını gözden geçirdiler.

sdfrgt
Bakan Rubio, dün Washington'daki bakanlık merkezinde Prens Faysal bin Ferhan'ı kabul etti (Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı)

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre toplantıya Suudi Arabistan'ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bendar bin Sultan, Siyasi İşlerden Sorumlu Bakan Danışmanı Prens Musab bin Muhammed el-Ferhan ve Bakan Danışmanı Muhammed el-Yahya da katıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesini ele almak ve en önemli bölgesel ve uluslararası meselelerle ilgili gelişmeleri ve bunlar üzerinde sarf edilen çabaları görüşmek üzere resmi bir ziyaret için salı günü Washington'a geldi.

Ziyaret, ABD Başkanı Donald Trump'ın mayıs ayında Suudi Arabistan'a yapmayı planladığı ve ikinci dönemindeki ilk dış gezisi olan ziyaretin öncesinde gerçekleşiyor.