Evlilik teklifi için sevgilisini kaçırttı

TT

Evlilik teklifi için sevgilisini kaçırttı

Avustralyalı Adam Rizk, kız arkadaşı Vanessa Moujalli'ye sansasyonel bir evlilik teklifi düzenledi. Rizk'in kardeşi Tahlia Rizk'in 8 Nisan'da TikTok'ta paylaştığı video viral oldu.
Lübnan'daki ailesini ziyaret eden Moujalli, videoda teyzesi ve kardeşiyle Enfeh'te seyahat ederken görülüyor. Bu sırada kar maskeli yabancılar , ellerinde oyuncak silahlarla arabayı yolun ortasında durdurup Moujalli'yi kaçırıyor.
Başına geleceklerden habersiz kadın korku içinde "Hayır, lütfen. Onlarla gitmeyeceğim. Ne isterlerse vereceğimi söyledim" diyor. Moujalli daha sonra gözleri bağlanıp başk bir araca bindirilirken evlilik teklifinden haberi olan teyze ve kardeş oradan uzaklaşıyor.

@tahlzyy_ The most controversial proposal ever #fyp #engagement ♬ original sound - Tahli

Kollarından tutulup deniz kenarına getirilen Moujalli, burada sevgilisiyle karşılaşınca gözyaşlarına hakim olamıyor. Elinde çiçekle bekleyen Rizk, diz çöküp evlilik teklifi ediyor. 
Tahlia Rizk, Moujalli'nin evlilik teklifinin Lübnan'da yapılmasını hayal ettiğini ve çok mutlu olduğunu söyledi.
"Adam, Moujalli'yi korkutacak bir evlilik teklifi yapmak istediğine dair hep şaka yapardı" diyen Tahlia Rizk, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Birbirlerine hep şaka yaparlar. Onların ilişkisi böyle."
Videoya yorum yapan TikTok kullanıcılarıysa ikiye bölündü. Bazı kişiler "farklı" diye niteledikleri evlilik teklifini beğendiklerini ifade etti. 
Bazı sosyal medya kullanıcılarıysa planı "korkunç" buldu. "Evlilik teklifine değil hayatı gözlerinin önünden geçtiği ve öldüğünü sandığı için ağlıyor" ve "Hayır, hayatımın geri kalanında bekar kalırım" gibi yorumlar yapıldı.
Independent Türkçe, Daily Mail, Insider 



Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
TT

Bonobolar, karşılarındaki insanın bir şeyi bilmediğini fark edebiliyor

25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)
25 yaşındaki Nyota, çalışmadaki üç bonobodan biriydi (Ape Initiative)

Bonoboların, kendi bildikleri bir şeyi karşılarındaki kişi bilmediğinde bunu fark ettiği bulundu. 

İnsanların, başkalarının ne düşündüğünü anlama becerisi sosyal yaşantıda kritik öneme sahip. Zihin teorisi denen bu özellik, farklı inanç ve bakış açılarına sahip kişileri fark ederek buna uygun davranmayı sağlıyor.

Diğer primatların da benzer bir beceriye sahip olup olmadığı uzun zamandır tartışılıyor. Daha önceki çalışmalarda bir yılan gören şempanzelerin, hayvanı fark etmeyen grup üyelerine haber verdiği saptanmıştı.

Ancak doğada bu beceriye işaret eden gözlemler yapılsa da bilim insanları, bugüne kadar kesin kanıtlara ulaşılamadığını söylüyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu soru işaretini gidermek adına üç bonoboyla bir deney yürüttü ve bulgularını hakemli dergi PNAS'te dün (3 Şubat) yayımladı.

Araştırma ekibinden Luke Townrow, sırayla bonoboların karşısına geçti ve aralarına bir masa üzerinde ters çevrilmiş üç bardak kondu. 

Başka bir araştırmacı bardaklardan birinin altına üzüm gibi ödüller sakladı. Ancak Townrow, ödülü nereye koyduğunu bazı testlerde görürken, bazılarında görüşü kapatıldı. Bonobolarsa yiyeceğin hangi bardağın altına yerleştirildiğini bütün testlerde gördü.

Townrow ödülün nereye saklandığını bilse de bilmese de "Hmmm... üzüm nerede?" diyerek bardaklara kısaca göz gezdirip 10 saniye bekledi. Eğer nerede olduğunu biliyorsa bu sürenin sonunda üzümü çıkarıp karşısındaki bonoboya verdi. Bu sayede hayvanın bildiklerini paylaşması amaçlandı.

Bilim insanları, Townrow'un görüşü engellenmediğinde bonoboların oturup beklediğini gözlemledi. Ancak araştırmacıyla bardaklar arasına bariyer konduğu durumlarda bonobolar ödülün saklandığı yeri işaret etti. 

Townrow, "Çılgınca dikkatimi çekmeye çalıştıkları ve durmadan bardağı işaret ettikleri oldu çünkü gerçekten harekete geçmemi istiyorlardı ancak kontrollü bir ortam olduğu için 10 saniye beklemek zorundalardı" diyor.

Makalenin yazarlarından Christopher Krupenye, bulgular hakkında şöyle diyor:

Bu, birinin kendilerinden farklı bir bakış açısına sahip olduğunu fark edince gerçekten harekete geçebileceklerini gösteriyor.

Yeni araştırmadaki hayvanlar, insanların olduğu ortamlarda yetiştirildiğinden, bulgular bütün bonobolar için geçerli olmayabilir.

Yine de uzmanlar, üç bonoboda bu becerinin tespit edilmesinin, biyolojilerinde ve büyük olasılıkla insanlarla paylaştıkları ortak atalarda da böyle bir potansiyel olduğuna işaret ettiğini söylüyor.

Çalışmada yer almayan bilim insanları bulguların "kıymetli" olduğunu ancak daha fazla hayvanla deneyler yapılması gerektiğini ifade ediyor.

Yeni çalışma ve şempanzelerin, tehlikeli yılanları grup üyelerine haber vermesi gibi bulgular, zihin teorisinin insanlara has bir özellik olmadığı düşüncesine katkı sunuyor.

Independent Türkçe, New Scientist, NPR, PNAS