Şarku’l Avsat’ın Onlymyhealth adlı sağlık portalından aktardığı habere göre, EyeQ Tıbbi Direktörü Dr. Ajay Sharma, göz tansiyonu (glokom) ve körlük konusunda yanlış bilgiye sahip olmamıza neden olan 5 efsaneye açıklık getirirken, göz sağlığımız için sorumluluk almamızı sağlayan bazı gerçekleri ortaya çıkarıyor.
Glokom nedir?
Genellikle ‘görüş yetisinin sessiz hırsızı’ olarak adlandırılan glokom, dünya çapında milyonlarca kişiyi etkileyen karmaşık bir göz hastalığıdır. Bu durumu oluşturan bir grup göz hastalığı, gözden beyne görsel bilgi göndermekle görevli görme sinirlerinin zarar görmesinden kaynaklanır.
Bu hasar genellikle artan göz içi basıncından (göz içindeki basınç) kaynaklanır ve bu durum, ilerleyici görme kaybına ve tedavi edilmezse potansiyel körlüğe yol açabilir.
Sharma, glokom hakkındaki 5 efsaneyi çürüttü:
Efsane 1: Glokom sadece yaşlıları etkiler
Glokom riskinin yaşla birlikte arttığı doğru olmakla birlikte, her yaş grubundan bireyleri etkileyebilir. Doğuştan glokom olarak bilinen bir tür doğumdan hemen sonra bile saptanabilir ve küçük çocuklarda görülen birkaç glokom türü vardır. Glokom veya diyabetik retinopati gibi potansiyel olarak körlüğe neden olabilecek göz bozukluklarının ortaya çıkması yıllar alabilir. Hastalık temel görüşü mevcut halde etkilenmezken, bazı iç göz dokularına zarar veriyor olabilir.
Efsane 2: Glokomun bir dizi semptomu vardır
Glokomdan sık sık ‘görüş yetisinin sessiz hırsızı’ olarak anılmasının bir nedeni vardır. Erken evrelerinde, glokom tipik, belirgin semptomlar göstermez. Glokomun en tipik semptomlarından birkaçı gözlerin yaşlı olması veya bulanık görme olsa da çoğu zaman hiçbir semptom görülmez. Keşfedilmesinin bu kadar uzun sürmesinin nedeni budur.
Efsane 3: Glokom, aşırı ekran süresinden kaynaklanır
Ekran süresini glokomla ilişkilendirmek doğru değildir. Aşırı ekran süresi gözlerinizi yorabilecek olsa da, loş ışıkta ekrana bakmaktan zarar görmezsiniz.
Efsane 4: Diyabetin yalnızca retina üzerinde etkisi vardır
Diyabet sadece vücuttaki hemen hemen her organı değil, aynı zamanda gözün hemen hemen her bileşenini de etkiler. Diyabet hastalarında retinopati ve katarakt daha yaygın göz hastalıkları olmasına rağmen, glokom gelişme riski daha yüksek görülür.
Efsane 5: Glokom yalnızca bir gözde olur
Glokom her zaman iki gözü de etkiler, sadece bir göz diğerinden daha önce etkilenir.
Dr. Sharma son olarak şunları söyledi:
“Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz gibi sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları, göz sorunları da dahil olmak üzere birçok kronik hastalığın önlenmesine yardımcı olabilir. Glokom gizlice gözlerimize girerek, yavaş ve sessiz bir şekilde görüşümüzü elimizden alır. Bu nedenle, ailede glokom öyküsü olan vakalarda 40 yaşından sonra veya daha önce düzenli olarak glokom kontrolü yaptırmak çok önemlidir.”