Günde kaç öğün yemeliyiz? 2 mi 6 mı?

Günde kaç öğün yemeliyiz? 2 mi 6 mı?
TT

Günde kaç öğün yemeliyiz? 2 mi 6 mı?

Günde kaç öğün yemeliyiz? 2 mi 6 mı?

Fitness tutkunları için son trend, günde 6 öğün yerine 2 öğün yemeyi tercih etmek oldu. Bu diyet trendlerini benimsemenin sorunu, bilimsel destekten yoksun olmalarına dayanıyor ve söz konusu trendler bu nedenle uzun sürmüyor. Bu nedenle, kendinizi aç bırakmadan veya besin açısından yoğun bir diyet planına girmeden önce, Şarku’l Avsat’ın Onlymyhealth adlı sağlık portalından aktardığı habere göre iki öğün diyet planının ne olduğunu, 6 öğün yemekten nasıl farklı olduğunu ve ne sıklıkla yemek yememiz gerektiğini anlayalım.

İki öğünden oluşan diyet:

Günde sadece iki öğün yemek yiyebildiğimiz sistemdir. Bu iki öğünün ne zaman yenileceğine dair belli bir şey yok, istenilen zamanda yenilebiliyor. İlk öğününüzü kahvaltıda, ikinci öğününüzü öğle yemeğinde veya akşamın ilerleyen saatlerinde yiyebilirsiniz.

İki öğünlük diyet kilo vermek için idealdir. Bir kişi günde iki öğün yemek yerse, yeterince kalori tüketmemiş olur ve bu da onun ince kalmasına yardımcı olur.

6 öğünden oluşan diyet:

6 öğün diyeti, her gün 6 öğün yemek yemenizi sağlıyor. Öğünler, her öğünün arasında iki saatlik bir ara kalacak şekilde planlanıyor. Kas kütlesini arttırmak isteyen kişilere genellikle 6 öğünlük bir diyet izlemeleri öneriliyor. Zira her iki saatte bir yemek yemek, daha hızlı iyileşmeye ve kilo almaya yardımcı oluyor.

Kilo kaybı için günde iki öğün mü altı öğün mü daha önemli?

Hem iki hem de 6 öğünlü diyetten en iyi şekilde nasıl yararlanılacağı ve hangisinin vücutta iyi bir değişim sağlayacağı diyet planlarına değil, yeme türüne dayalıdır.  Vücut dönüşümü, tüketilen kalori ve yiyeceklerin sayısına göre belirlenen uzun soluklu bir süreçtir. Vücut ağırlığınızın 60 kg olduğunu ve günlük kalori alımınızın yaklaşık bin 800 olduğunu varsayalım. Bin 800 kaloriyi her biri 300 kalorilik 6 öğüne veya her biri 900 kalorilik iki öğüne bölebilirsiniz. Gözle görülür sonuçlar görmek istiyorsanız, kalorilerinizin düzenli olduğundan ve bu kalorileri temiz yiyeceklerden aldığınızdan emin olun.

Profesyonel tavsiye: En etkili yöntem, ikisi arasında geçiş yapın

Bu yöntem, kilo vermenin yavaşlamasını önlemeye yardımcı olacak ve diyeti ilginç hale getirecektir. Peki günde 2 öğün mü 6 öğün mü? Ne sıklıkla yemelisiniz?

Yemek seçiminiz, fitness hedeflerinizle ve rahat hissettiğin yiyecekler uyumlu olmalıdır. Hedefiniz kas gelişimi ise günde altı 6 önerilir. Peki ya çalışan bir kişiyseniz ve yemek yemeye vaktiniz yoksa? Bu durumda yeterli kaloriyi aldığınızdan emin olarak iki öğün yemek yiyebilirsiniz.

Sonuç olarak, ne sıklıkta yemek yemeniz gerektiği sorusuna tek bir cevap bulunmuyor. Her şey kişisel hedeflerinize, fitness seviyenize ve yaşam tarzınıza bağlıdır. Nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, sizin için en uygun olanı belirlemek için farklı yeme düzenlerini deneyebilirsiniz.

Hangi yeme düzenini seçerseniz seçin, besin değeri yüksek yiyeceklere öncelik vermeyi ve porsiyon boyutlarına dikkat etmeyi unutmayın. En büyük etkiyi öğün sayısının değil yemek seçiminin yaptığını da aklınızdan çıkarmayın.



Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Yeni rapora göre Donald Trump'ın yabancı ilaç ithalatının tamamına yüzde 25 gümrük vergisi getirme tehdidi, ABD'de ilaç maliyetlerini yaklaşık 51 milyar dolar artıracak.

Henüz uygulamaya konmamış gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi halinde, ilaç fiyatları ve diğer maliyetler yüzde 12,9'a varan oranlarda artabilir.

Bulgular, ilaç endüstrisinin ABD ticaret grubunun hazırlattığı, Ernst & Young'ın yazdığı ve Reuters'ın ulaştığı rapordan elde edildi.

Analiz, 2023'te ABD'nin 203 milyar dolarlık ilaç ürünü ithal ettiğini ve bunun yüzde 73'ünün başta İrlanda, İsviçre ve Almanya olmak üzere Avrupa'dan geldiğini ortaya koydu.

ABD'nin o yılki toplam mamul ilaç satışı 393 milyar dolardı.

22 Nisan tarihli rapor, üyeleri arasında Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly ve Pfizer'ın da bulunduğu ABD'nin ana ilaç lobisi Amerika İlaç Araştırmacı ve Üreticileri (PhMRA) tarafından hazırlatıldı.

Rapor kamuoyuyla paylaşılmadı.

Rapor, Trump yönetiminin yabancı ilaç üretimine bağımlılık konusundaki ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek ilaç ithalatını soruşturacağını açıklamasının ardından hazırlatıldı.

Bireylerin, kuruluşların ve diğer ilgili tarafların önerilen bir politika ya da düzenlemeye nihai şeklini vermeye yardımcı olacak girdiler sağlayabileceği 21 günlük kamuoyu yorum dönemi halihazırda devam ediyor.

Şimdiye kadar ilaç ürünleri Başkan'ın ABD'ye gelen yabancı ürünlere yönelik kapsamlı küresel gümrük vergilerinden muaf tutulsa da Başkan, birçok kez yüzde 25'lik vergiyi uygulama tehdidinde bulundu.

PhMRA, gümrük vergilerinin, Başkan'ın amaçlarının aksine, yerli ilaç ve diğer tıbbi ürünlerin üretimini artırma çabalarını baltalayacağını savunuyor.

Yabancı ilaç üreticileri de Trump'a, gümrük vergilerinin uygulanması halinde, vergilerin etkisini azaltma umuduyla ithal ilaçlara uygulanan vergilerin aşamalı olarak artırılması için lobi yapıyor.

Rapora göre, ithal ara girdiler ya da ithal bitmiş ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin tüketicilere ne ölçüde yansıtılacağı belirsiz.

Ek olarak ABD'de ilaçların yaklaşık yüzde 25'i ihraç ediliyor. Ernst & Young'a göre 2023'te toplamda 101 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Danışmanlık firması, yüksek girdi maliyetlerinin ABD ilaçlarına yönelik dış talebi zayıflatması halinde, sektördeki 490 bin ihracat bağlantılı işin bir kısmının da risk altında olabileceğini ekledi.

PhRMA raporu olası misilleme vergilerinin etkisini içermiyor. Reuters'ın haberine göre, ABD'li üreticiler üzerindeki ekonomik etki çok daha önemli olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır.

Independent Türkçe