Madrid, Fas-İspanya Ortak Komitesi toplantısına ev sahipliği yapıyor

Komite toplantısı, ‘Merhaba 2023’ organizasyonuna hazırlık kapsamında gerçekleşiyor.

Madrid, Fas-İspanya Ortak Komitesi toplantısına ev sahipliği yapıyor
TT

Madrid, Fas-İspanya Ortak Komitesi toplantısına ev sahipliği yapıyor

Madrid, Fas-İspanya Ortak Komitesi toplantısına ev sahipliği yapıyor

Fas-İspanya Karma Komisyonu dün Madrid’de İçişleri Bakanlığı Göçmenlik ve Sınır Kontrol Müdürü Vali Halid Zerouali ve İspanya Devlet Bakan Yardımcısı Isabel Goicoechea Aranguen’in başkanlığında toplantı düzenledi.

Toplantıda ‘Merhaba 2023’ operasyonunun yürütülmesinde en iyi koşulları sağlamak amacıyla taraflarca oluşturulan operasyonel düzenlemelere odaklanıldı. Toplantıda, güvenlik ve emniyet için tedbirler de ele alındı.

Ulusal sistemin tüm sektörel müdahalelerle ve özellikle 5’inci Muhammed Dayanışma Vakfı tarafından yurt dışında ve Fas’ta bin 400’den fazla sosyal asistanla sağlanan büyük ölçekli sosyal yardım sistemine odaklanması dikkat çekti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bu bağlamada dinlenme tesislerine, merkezlere ve sınır geçiş noktalarına sağlık personeli dağıtıldı. Ayrıca 32 gemi ve dokuz deniz aracından yararlanarak deniz filosunu güçlendirme, günlük 45 bin 529’dan fazla yolcu kapasiteli 12 deniz hattını ve Tangier Akdeniz-Yeşil Ada Hattında 12 bin 357 aracı çalıştırma planı da kapsama alındı. Tangier Med, Nador, Al Hoceima ve Tangier City’de liman altyapısının geliştirilmesi için yüzde 8’lik bir artış ve 300 milyon dirhemden (30 milyon ABD Doları) fazla yatırım sağlandı.

Atılan söz konusu adımlar arasında ana yollar boyunca (3578 kilometre) tıbbi ve sıhhi bakım, dinlenme alanları, doktorlar, hemşireler, geçici ambulans merkezleri ve tıbbi birimler de yer alıyor. Plan, yerel makamların seferber edilmesi, valiliklerde uzmanlaşmış birimlerin kurulması, güvenlik hizmetlerinin personelinin güçlendirilmesi ve Fas’ın İspanya’ya konsolosluk temsilciliklerinin seferber edilmesiyle ilgili olarak geldi.

Bu amaçla deniz ve kara taşımacılığı alanında, özellikle gemilerin teknik denetim kampanyaları, kara taşımacılığı ve müfettişlerinin seferberliği konularında önemli önlemler alındı. Yurt dışında yaşayan Fas vatandaşlarını hedefleyen bir multimedya iletişim stratejisi de geliştirildi. Özellikle 5’inci Muhammed Dayanışma Vakfı tarafından oluşturulan ‘Merhaba’ internet sitesinin konuya dair pratik bilgileri yaymayı amacıyla faaliyet göstereceği kaydedildi.

Buna ek olarak Faslı ve İspanyol taraflar, doğru bilgi dolaşımının sağlanması için temas noktaları arasındaki koordinasyonu güçlendirmeyi kabul etti.

Fas’ın İspanya Büyükelçisi Karima Benyaich huzurunda düzenlenen toplantıda taraflar, 5’inci Muhammed Dayanışma Vakfı’nın genel olarak kabul ve yardım sistemindeki merkezi rolü memnuniyetle karşılandı.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.