Dünya Sağlık Örgütü’nün gündeminde pandemiler konusunda ‘tarihi bir anlaşmaya’ varmak var

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (AP)
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (AP)
TT

Dünya Sağlık Örgütü’nün gündeminde pandemiler konusunda ‘tarihi bir anlaşmaya’ varmak var

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (AP)
Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus (AP)

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus 21 Mayıs’ta yaptığı açıklamada mevcut müzakerelerde küresel sağlık güvenliğinde bir ‘paradigma değişikliğine’ yol açacak pandemiler konusunda ‘tarihi bir anlaşmaya’ varılması gerektiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün en üst karar alma organı olan Dünya Sağlık Asamblesi’nin açılış programında konuşan Ghebreyesus, “Daha önce yaptığımız gibi devam edemeyiz” dedi. DSÖ’ye üye ülkeler, gelecekteki pandemilerden kaçınabilecek veya daha etkili bir şekilde yanıt verebilecek bir dünya sağlamak için uluslararası bir anlaşmaya varmayı amaçlayan müzakerelere başladılar. Süreç henüz başlangıç aşamasında. Ancak amaç, bir sonraki Dünya Sağlık Asamblesi’nin tarihi olan Mayıs 2024’e kadar bir anlaşmaya varmak.

10 gün sürecek Asamblesi’nin açılışını yapan Ghebreyesus, şu an müzakere edilmekte olan pandemi konusundaki yeni anlaşmanın ‘tarihi’ olması gerektiğini belirttiği açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bu oturum, küresel sağlık güvenliğinde büyük bir sıçrama yapmak ve kaderlerimizin iç içe geçmiş olduğunu kabul etmek için düzenlendi. Pandeminin neden olduğu acıdan dersler çıkarmak gerekli. Ortak tehditlere ancak ortak bir yanıtla karşı koyabiliriz. Şimdi, küresel sağlık tarihinde yeni bir bölüm yazmanın, ileriye doğru yeni bir yol çizmenin ve dünyayı çocuklarımız ve torunlarımız için daha güvenli bir yer haline getirmenin tam zamanıdır.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre yetkili, Kovid-19 pandemisi sırasında dünyanın ‘ortak sağlık tehditlerle mücadele etmek için el ele verdiğinde daha güçlü hale geldiğinin açık olduğunu’ vurguladı.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, toplantıya video mesaj gönderdi. Guterres, pandemiyi önleme, hazırlık yapma ve müdahale etme konusundaki mevcut müzakerelerin ‘hayat kurtaran güçlü ve çok taraflı yaklaşım’ ile sonuçlanacağına dair umudunu dile getirdi.

Doğu Timor Cumhurbaşkanı Jose Manuel Ramos-Horta da şu açıklamada bulundu:

Büyük ya da küçük, yoksul ya da fakir her ülke, pandemiye uygun bir yanıt vermekte zorluklarla karşılaştı. Bu durum bize evimizi fırtına sırasında değil, fırtına öncesi inşa etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.



Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash
TT

Trump'ın ilaçlara getireceği gümrük vergisinin maliyeti yıllık 51 milyar dolar

Fotoğraf: Unsplash
Fotoğraf: Unsplash

Yeni rapora göre Donald Trump'ın yabancı ilaç ithalatının tamamına yüzde 25 gümrük vergisi getirme tehdidi, ABD'de ilaç maliyetlerini yaklaşık 51 milyar dolar artıracak.

Henüz uygulamaya konmamış gümrük vergilerinin yürürlüğe girmesi halinde, ilaç fiyatları ve diğer maliyetler yüzde 12,9'a varan oranlarda artabilir.

Bulgular, ilaç endüstrisinin ABD ticaret grubunun hazırlattığı, Ernst & Young'ın yazdığı ve Reuters'ın ulaştığı rapordan elde edildi.

Analiz, 2023'te ABD'nin 203 milyar dolarlık ilaç ürünü ithal ettiğini ve bunun yüzde 73'ünün başta İrlanda, İsviçre ve Almanya olmak üzere Avrupa'dan geldiğini ortaya koydu.

ABD'nin o yılki toplam mamul ilaç satışı 393 milyar dolardı.

22 Nisan tarihli rapor, üyeleri arasında Amgen, Bristol Myers Squibb, Eli Lilly ve Pfizer'ın da bulunduğu ABD'nin ana ilaç lobisi Amerika İlaç Araştırmacı ve Üreticileri (PhMRA) tarafından hazırlatıldı.

Rapor kamuoyuyla paylaşılmadı.

Rapor, Trump yönetiminin yabancı ilaç üretimine bağımlılık konusundaki ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek ilaç ithalatını soruşturacağını açıklamasının ardından hazırlatıldı.

Bireylerin, kuruluşların ve diğer ilgili tarafların önerilen bir politika ya da düzenlemeye nihai şeklini vermeye yardımcı olacak girdiler sağlayabileceği 21 günlük kamuoyu yorum dönemi halihazırda devam ediyor.

Şimdiye kadar ilaç ürünleri Başkan'ın ABD'ye gelen yabancı ürünlere yönelik kapsamlı küresel gümrük vergilerinden muaf tutulsa da Başkan, birçok kez yüzde 25'lik vergiyi uygulama tehdidinde bulundu.

PhMRA, gümrük vergilerinin, Başkan'ın amaçlarının aksine, yerli ilaç ve diğer tıbbi ürünlerin üretimini artırma çabalarını baltalayacağını savunuyor.

Yabancı ilaç üreticileri de Trump'a, gümrük vergilerinin uygulanması halinde, vergilerin etkisini azaltma umuduyla ithal ilaçlara uygulanan vergilerin aşamalı olarak artırılması için lobi yapıyor.

Rapora göre, ithal ara girdiler ya da ithal bitmiş ürünler üzerindeki gümrük vergilerinin tüketicilere ne ölçüde yansıtılacağı belirsiz.

Ek olarak ABD'de ilaçların yaklaşık yüzde 25'i ihraç ediliyor. Ernst & Young'a göre 2023'te toplamda 101 milyar dolarlık ihracat yapıldı.

Danışmanlık firması, yüksek girdi maliyetlerinin ABD ilaçlarına yönelik dış talebi zayıflatması halinde, sektördeki 490 bin ihracat bağlantılı işin bir kısmının da risk altında olabileceğini ekledi.

PhRMA raporu olası misilleme vergilerinin etkisini içermiyor. Reuters'ın haberine göre, ABD'li üreticiler üzerindeki ekonomik etki çok daha önemli olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır.

Independent Türkçe