ABD'den Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni askeri yardım

ABD, Ukrayna'ya hava savunma sistemleri başta olmak üzere çeşitli silah sistemlerine ait mühimmatların da bulunduğu yeni askeri yardım paketi açıkladı.

AA
AA
TT

ABD'den Ukrayna'ya 300 milyon dolarlık yeni askeri yardım

AA
AA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ABD ordusunun kendi envanterinden Ukrayna'ya yeni askeri yardım sağlayacağını duyuran Kirby, yeni paketin Patriot hava savunma sistemleri, Stingerler ve Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemi (HIMARS) için ek mühimmat içerdiğini kaydetti.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) da askeri yardım paketinin 300 milyon dolar değerinde olduğunu ve mayın temizleme ekipmanları ve çeşitli ebatlarda topçu mühimmatı da içerdiğini açıkladı.

Kirby, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin 10 maddelik barış planını operasyonel hale getirmek için Ukraynalılarla birlikte çalıştıklarını aktardı. Diğer yandan Kirby, Rusya topraklarına saldırmamaları konusunda Ukrayna yetkililerinden güvence aldıklarını ifade etti.

Sudan

Sudan ordusunun, Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile Suudi Arabistan'da yürütülen, Riyad ve Washington tarafından desteklenen Cidde müzakerelerine katılımı askıya almasını "büyük talihsizlik" olarak değerlendiren Kirby, Sudan'da insani yardımların ulaşmasını ve çatışmaların sona ermesini istediklerini vurguladı.

Kirby, "Barış fırsatını ciddiye almalarını istiyoruz." diyerek, ABD'nin görüşmeleri kolaylaştırmaya yardımcı olduğunu ve Sudanlı tarafların da buna göre hareket etmelerini görmek istediklerini belirtti.

Çin

Çin'e ait bir J-16 savaş uçağının, Güney Çin Denizi'nde ABD RC-135 keşif uçağına agresif bir manevra yapmasıyla ilgili Kirby, bunun güvensiz, tehlikeli ve profesyonelliğe aykırı olduğunu söyledi.

Kirby, Çin ile bu tarz durumlarda olası yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için iletişim kanallarını açık tutmak istediklerinin altını çizerek, iki ülke liderinin geçen yıl Endonezya'nın Bali Adası'ndaki G20 Zirvesi'nde yaptıkları görüşmeyi kastederek "Bali ruhuna" geri dönmeyi arzu ettiklerini ifade etti.

Biden-Erdoğan görüşmesi ve F-16 konusu

Kirby, ABD Başkanı Joe Biden'ın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la gelecek hafta görüşeceğini söylemesiyle ilgili bir soru üzerine, görüşmenin ne zaman gerçekleşeceğine ilişkin güncel bilgi olmadığını aktardı.

Biden'ın Türkiye'ye F-16 satışını uzun süredir desteklediğini kaydeden Kirby, bunun İsveç'in NATO'ya üyeliğiyle bağlantılı bir mesele olmadığını yineledi.

Kirby, "Bu ikisi arasında bir çeşit bağlantı olduğunu söylemek hatalı olur. (Türkiye'nin) F-16 aldığını görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

Tara Reade

Kirby'ye, Biden'ın geçmişte kendisini taciz ettiğini iddia eden Tara Reade'in Rusya'ya iltica etme kararı da soruldu. Koordinatör Kirby, Reade'nin ABD hükümeti tarafından tehdit edildiği iddiasını yalanladı.

Kosovo'daki gelişmeler

NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'ne (KFOR) yapılan saldırıları kınadıklarını söyleyen Kirby, bu saldırıların "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Kirby, Kosova ve Sırbistan hükümetlerini gerginliğin azalması için adım atmaya çağırarak, bölgede gerginliğin azaltılması ve şiddetin durmasını istediklerini ifade etti.



Kuzey Kore lideri nükleere karşı saldırıları simüle eden tatbikatları denetledi

8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un (ortada) askeri eğitim tatbikatını denetlerken askeri yetkililerle konuştuğu görülüyor (DPA)
8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un (ortada) askeri eğitim tatbikatını denetlerken askeri yetkililerle konuştuğu görülüyor (DPA)
TT

Kuzey Kore lideri nükleere karşı saldırıları simüle eden tatbikatları denetledi

8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un (ortada) askeri eğitim tatbikatını denetlerken askeri yetkililerle konuştuğu görülüyor (DPA)
8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğrafta, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un (ortada) askeri eğitim tatbikatını denetlerken askeri yetkililerle konuştuğu görülüyor (DPA)

Pyongyang, bugün yaptığı açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un dün Güney Kore ve ABD'ye karşı nükleer karşı saldırıları simüle eden tatbikatlara nezaret ettiğini duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre bu duyuru, Kuzey Kore'nin, Seul'ün iddiasına göre "çeşitli tiplerde" kısa menzilli balistik füzeler içeren füze denemeleri gerçekleştirmesinden bir gün sonra yapıldı.

scdfrgth
8 Mayıs 2025'te çekilen bir fotoğraf, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un askeri eğitimi izlediğini gösteriyor (DPA)

Güney Kore ordusu, bu füze denemelerinin Kuzey Kore'nin Rusya'ya silah ihracatı ile bağlantılı olabileceğini belirtti.

Güney Kore'nin iki Kore arasındaki ilişkileri yürüten Birleşme Bakanlığı sözcüsü Kim Eun-hye, Kuzey Kore'nin son füze denemelerini “açık bir provokasyon” olarak nitelendirerek, bunların BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini ve bölgenin barış ve istikrarına ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.

Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı ise tatbikatların bir füze sistemi ve taktik balistik füzeyi kapsadığını bildirdi.

Ajansa göre, tatbikatlar “nükleer karşı saldırı durumuna hızlı geçiş için gerekli prosedür ve operasyonlar” konusunda ayrıntılı eğitimleri de içeriyor.

Ajans, “tatbikatın amacına ulaşıldığını ve herhangi bir nükleer krize hızlı tepki verebilecek komuta ve seferberlik sisteminin güvenilirliğinin teyit edildiğini” belirtti.

fgtrhyju
8 Mayıs 2025'te çekilen fotoğraf, Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un askeri eğitimi denetlediğini gösteriyor (AFP)

Pyongyang, nükleer programı nedeniyle Birleşmiş Milletler tarafından yaptırımlara tabi tutuluyor. Bu yaptırımlar, Kuzey Kore'nin balistik füzelere sahip olmasını yasaklıyor.

Dün gerçekleşen fırlatma, Kuzey Kore'nin resmi medyasının Kim'in, Moskova ile ittifakını derinleştirirken mühimmat işçilerini top mermisi üretimini artırmaya çağırdığını bildirmesinden bir gün sonra yapıldı.

Dünki tatbikatlar, Kuzey Kore liderinin deniz kuvvetlerinin nükleer silahlanmasını hızlandırma emrini vermesinden yaklaşık bir hafta sonra gerçekleşti.

Kuzey Kore, Washington ve Seul'ün “saldırgan” tatbikatlarına karşı caydırıcı olarak gerekli olduğunu sürekli olarak iddia ettiği nükleer silahlara sahip.

scdvfbghy
Güney Kore'nin Seul kentindeki bir tren istasyonunda, Kuzey Kore'nin füze denemesi arşiv görüntülerini içeren bir haber bültenini gösteren televizyon ekranı, 8 Mayıs 2025 (AFP)

Geçtiğimiz nisan ayında, Pyongyang, 5 bin ton ağırlığındaki “Choi Hyun” adlı destroyerini tanıttı ve bazı analistler, bu geminin kısa menzilli taktik nükleer füzelerle donatılmış olabileceğini öne sürdü.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre teorik olarak, iki Kore hala savaş halindedir, çünkü 1950-1953 yılları arasında aralarında çıkan savaş bir barış antlaşmasıyla değil, ateşkesle sona erdi.

Pyongyang ve Seul arasındaki ilişkiler yıllardır en düşük seviyesinde. Geçen yıl Kuzey Kore birçok balistik füze fırlattı.