Rus radyo ve televizyonları hacklendi, Putin'in görüntüsüyle "olağanüstü hal" ilan edildi

"Ukrayna birlikleri Washington'ın rızası ve desteğiyle Kursk, Belgorod ve Bryansk'ı işgal ediyor"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
TT

Rus radyo ve televizyonları hacklendi, Putin'in görüntüsüyle "olağanüstü hal" ilan edildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)

Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bölgelerinde yayın yapan radyo ve televizyonlardan sahte bir olağanüstü hal duyurusu yapıldı.

Rus yetkililerin hack operasyonu olarak adlandırdıkları olayda Vladimir Putin'in sesine benzeyen bir ses, sınır hattındaki Kursk, Belgorod ve Bryansk kentlerinin Ukrayna birliklerinin saldırısına uğradığını söyleyerek "tam seferberlik" ilan edildiğini söyledi.

Radyo ve televizyonlardan yayımlanan mesajda, "NATO tarafından tepeden tırnağa silahlandırılan Ukrayna birlikleri Washington'ın rızası ve desteğiyle Kursk, Belgorod ve Bryansk'ı işgal ediyor" dendi. Ekrana verilen sahte görüntüde Putin'in dudaklarını altyazıyla senkronize bir şekilde oynattığı görülüyor.

Yerel yetkililer olayın arkasında hackerların bulunduğunu belirterek, eylemin amacının halk içinde panik yaratmak olduğunu ifade etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov konuyla ilgili açıklamasında, "Doğrusunu söylemek gerekirse, bazı bölgelerde hack saldırıları oldu. Radyo Mir ve diğer bazı kanalların hacklendiğini biliyorum" ifadelerini kullandı.

Olaydan kimin sorumlu olduğuna ilişkin bir açıklama yapmayan Peskov, "Şu anda hepsi etkisiz hale getirildi ve her şey kontrol altında" diye konuştu.

Ukrayna savaşının başlangıcından bu yana, bilgisayar korsanları düzenli olarak televizyon kanalları, radyo istasyonları, çevrimiçi haber siteleri ve hükümet platformalarına sızarak savaş karşıtı mesajlar yayımlıyor.

Son radyo duyurusuna konu olan kentlerden Belgorod geçen hafta Ukrayna saflarında savaşan Putin karşıtı Rusların oluşturduğu birliklerin saldırısına uğramış ve bölgede tansiyon yükselmişti.



İsrail ordusu Yemen'de Husi hedeflerine saldırı düzenliyor

İsrail'in yakıt tanklarını hedef alan saldırılarının ardından Hudeyde Limanı’nda büyük bir yangın çıktı. (Arşiv – AFP)
İsrail'in yakıt tanklarını hedef alan saldırılarının ardından Hudeyde Limanı’nda büyük bir yangın çıktı. (Arşiv – AFP)
TT

İsrail ordusu Yemen'de Husi hedeflerine saldırı düzenliyor

İsrail'in yakıt tanklarını hedef alan saldırılarının ardından Hudeyde Limanı’nda büyük bir yangın çıktı. (Arşiv – AFP)
İsrail'in yakıt tanklarını hedef alan saldırılarının ardından Hudeyde Limanı’nda büyük bir yangın çıktı. (Arşiv – AFP)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, ordunun Yemen'in Hudeyde Limanı’nda Husilere karşı hava saldırıları düzenlediğini açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığına göre İsrail Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Katz’ın şu ifadeleri yer aldı: “İsrail Savunma Kuvvetleri şu anda Hudeyde Limanı’ndaki Husi terör rejimine ait hedefleri bombalıyor ve daha önce hedef alınan terörist altyapının rehabilitasyonuna yönelik her türlü girişimi zorla engelliyor. Açıkça söylediğim gibi, Yemen Tahran gibidir. Husiler İsrail devletine roket atmanın bedelini ağır ödeyeceklerdir.”

İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth ise bir İsrail ordu sözcüsüne dayandırdığı haberinde, saldırının liman altyapısının onarımında kullanılan mühendislik ekipmanlarını, yakıt tanklarını ve İsrail'e karşı askeri faaliyetlerde kullanılan gemileri vurduğunu belirtti. Husilerle bağlantılı diğer terör altyapılarının da hedef alındığını kaydeden sözcü, “Limanda devam eden faaliyetler ve terör altyapısını onarma girişimleri tespit edildi. Dolayısıyla bu girişimleri kolaylaştıran unsurlar saldırıya uğradı” ifadelerini kullandı.

cdfgrthyu
Husi milisleri, Sana'da İsrail ile yaşanan gerginlik ortasında bir kamyonetle devriye gezerken (EPA)

Yemen'deki bir Husi güvenlik yetkilisi, İsrail'in bugün Hudeyde Limanı’nı vurduğunu ve daha önceki bir bombalamada hasar gören ve yeniden inşa edilen bir rıhtımı tahrip ettiğini doğruladı. İsminin açıklanmaması kaydıyla AFP'ye konuşan yetkili, “Bombalama, bir önceki bombalamada hasar gördükten sonra yeniden inşa edilen rıhtımı yok etti” dedi.

İsrail ordusu cuma günü Yemen'den İsrail'e doğru atılan bir füzeyi önlediğini duyurmuş, füzenin fırlatılmasının ardından İsrail'in çeşitli bölgelerinde sirenler çalmıştı. Yemen'in en kalabalık bölgelerini kontrol eden İran destekli Husiler, İsrail'e füze fırlatıyor ve nakliye yollarına saldırıyor. Husiler, saldırılarının Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerle dayanışma amaçlı olduğunu defalarca vurguladı. Yetkililer, İsrail'in 2023'ün sonlarından bu yana sürdürdüğü askeri saldırılarda Gazze Şeridi’nde bugüne kadar 58 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Husiler tarafından fırlatılan onlarca füze ve insansız hava aracının (İHA) çoğu önlendi ya da hedeflerine ulaşamadı, İsrail ise buna karşılık bir dizi saldırı gerçekleştirdi.