Suriye Dışişleri Bakanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Zorluklarla yüzleşmek için el ele olmalıyız

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el Mikdad (SPA- Reuters)
Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el Mikdad (SPA- Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanı Şarku’l Avsat’a konuştu: Zorluklarla yüzleşmek için el ele olmalıyız

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el Mikdad (SPA- Reuters)
Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el Mikdad (SPA- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal el Mikdad, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ‘ülkesinin gerektiği yerde yüzlerce adım attığını’ ancak diğer taraflardan bir adım almadığını ifade ederek, ‘tarafları iyi niyet göstermeye ve Suriye halkını aç bırakmamaya’ çağırdı.

Mikdad, Riyad’da düzenlenen Pasifik adaları ülkeleri ile Arap ülkelerinin ikinci ortak bakanlar toplantısında, Arap-Arap ilişkisi ve dünyadaki etkili ülkelerle ikili Arap ilişkilerini geliştiren Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın etkin rolüne atıfta bulundu.

Suriyeli Bakan Şarku’l Avsat’ın geçtiğimiz günlerde Cidde'de düzenlenen Arap Zirvesi’nin sonuçları, adım adım politikası ve Suriye hükümetinin çabalarının nereye ulaştığına ilişkin sorusuna, “Zirveden çıkan sonuçlar güzel ve isabetli oldu, temin ederim ki Suriye'de yüzlerce adım attık bunun karşılığında da diğer taraflardan bir adım alamadık” şeklinde cevap verdi.

Mikdad, “Dolayısıyla artık diğer taraflara düşen iyi niyet göstermek, terörü desteklemekten, Suriye halkını ve Suriye çocuklarını aç bırakmaktan vazgeçip, Suriye halkının yeni rönesansına katkıda bulunmak” dedi.

Mikdad, “Terörün, katliamların, fitnelerin, Suriye'yi bölen ve parçalayanların arkasında Suriye'den başlayarak diğer Arap ülkelerine uzanan taraflar var. Bildiğiniz gibi başladı ve şimdi bazı ülkelerin çıkarlarına bağlı olarak bir Arap ülkesinden diğerine ilerliyor” açıklamasında bulundu.

Arap ülkelerinin Pasifik ülkeleriyle ikinci bakanlar toplantısına katılımı hakkında yorum yapan Suriye Dışişleri Bakanı, bu toplantıları yapma ve katılım fırsatı sağladığı için Suudi Arabistan yönetimine ve halkına teşekkür etti.

Bakan ayrıca, “Suriye her zaman vardı. Elbette bu mevcudiyetin derecesi ve kuvveti ile ilgili dava ve meselelerde usuller var. Ama her Arap'ın, ekonomik yaptırımlara karşı mücadele eden herkesin, halkının çıkarları için çalışan herkesin vicdanında Suriye vardı. Çok şükür Suudi Arabistan ile her zaman iyi ilişkilerimiz oldu” ifadelerini kullandı.

Mikdad açıklamasında, sorunun sadece Suriye'de olmadığını, Libya, Somali ve Sudan'da da sorunların yaşandığı Arap ulusu için zor geçen on yıla değinerek, bu zorluklarla yüzleşmek için ele ele vermek gerektiğinin altını çizdi.

Ülkesinin her alanda Suudi Arabistan ile işbirliğine hazır olduğuna dikkati çeken Mikdad, “Suudi Arabistan'da olmaktan mutluyuz. Arap-Çin forumunda binlerce Arap vatandaşının katıldığı çok büyük etkinlikler var, ada devletleri toplantısı var. Başta Kral Selman ve Veliaht Prens olmak üzere Krallığın belirlediği hedefleri selamlıyoruz. Arap-Arap ilişkilerini güçlendirmek ve dünyadaki etkili ülkelerle ikili Arap ilişkilerimizi güçlendirmek için uyum sağlıyoruz ve çeşitli alanlarda işbirliğine hazırız” dedi.

Suriye ve Suudi Arabistan'ın iki ülkenin büyükelçilerinin isimlerini müzakere ettiğine vurgu yapan Mikdad, “Yeni büyükelçi Suriye-Suudi Arabistan ilişkilerinin büyümesini, tüm Arap ve dış politikalarda entegrasyon aşamasına ulaşmasını sağlamalı” şeklinde konuştu.

Bakan, Suriye’nin Riyad’daki büyükelçiliği ile ilgili soruya ise “Kısa bir süre önce Riyad'daki Suriye büyükelçiliğinden geldim.12 yıllık kapalılık da etkiledi tabii. Hamdolsun Şam'daki Suudi büyükelçiliği neredeyse hazır. Geçenlerde Şam'da Suudi Arabistan’dan bir heyet vardı ve büyükelçiliğin çalışmalarının bir an önce eski haline getirilmesi için Suriye'nin gösterdiği işbirliğinden memnunlar. Mümkün olan en kısa sürede büyükelçiliğimizi açmak için Suudi Arabistan’daki kardeşlerimize yardım etmeye hazırız” şeklinde yanıt verdi.

Mikdad, “Her iki ülkede de bir büyükelçi arıyoruz. Çünkü iki ülke arasındaki bütün Arap ve dış politikada entegrasyon ölçüsünde büyümesi gereken bu ilişkileri sağlamak için iyi bir büyükelçi edinmeliyiz” dedi.



Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
TT

Suriye'de istikrarın sağlanması konusunda Türkiye-Irak ittifakı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Ankara'daki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'yi kabul etti. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani arasındaki üst düzey görüşmeler, başta Suriye'nin istikrara kavuşturulması olmak üzere her iki ülkeyi de ilgilendiren ulusal güvenlik konularında Ankara ve Bağdat'ın tutum ve görüşlerinin yakınlaştığını yansıttı.

Dün Ankara'da Sudani ile ortak basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Türkiye ve Irak'ın güvenlik konuları ve tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliği konusundaki tutumlarının örtüştüğünü söyledi. Erdoğan, Irak Başbakanı ile yaptığı görüşmelerde ulusal güvenlik konularını ve PKK, DEAŞ ya da FETÖ olsun tüm terör örgütleriyle mücadelede iş birliğini ele aldıklarını ifade etti.

Erdoğan, Irak Başbakanı'nın ‘bilgeliği’ olarak nitelendirdiği Irak'ın bölgede istikrarın sağlanmasında oynadığı rolü memnuniyetle karşıladı.

İlişkilerde büyük ivme

Türkiye'nin Irak ile iş birliğini güçlendirmeye devam edeceğini ve iki ülke arasındaki ilişkilerin geçen yıl nisan ayında Bağdat'a yaptığı ziyaretin ardından büyük bir ivme kazandığını vurgulayan Erdoğan, Sudani ile terörle mücadele, güvenlik iş birliği, ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi konularını ele aldıklarını kaydetti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Ankara'daki ortak basın toplantısı sırasında (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

İki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 18 milyar dolara ulaştığını belirten Erdoğan, Irak ile elektrik sektöründeki iş birliğini genişletmeyi ve Irak'tan Türkiye üzerinden Avrupa ve diğer ülkelere petrol ve doğalgaz taşımayı umduğunu ifade etti.

Kalkınma Yolu Projesi’ne ve bu projenin uygulanmasının nasıl hızlandırılacağına ve katılımcı ülkeler arasındaki ortak iş birliğine odaklanıldığını sözlerine ekleyen Erdoğan, tüm ülkeleri projenin altyapısına katılmaya çağırdı.

Erdoğan, “İster Bağdat'ta ister Ankara'da olsun imzalanan tüm anlaşmaları yürürlüğe koyma ve sağlık, eğitim ve diğer çeşitli alanlarda birlikte çalışma ve ilişkileri geliştirme konusunda mutabık kaldık” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, başta Suriye meselesi ve Suriye'de güvenlik ve istikrarın sağlanması ihtiyacı olmak üzere bölgedeki birçok konuda Irak ile görüşlerinin örtüşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Suriye'nin yeniden inşası ve istikrarına katkıda bulunma ihtiyacı konusunda Irak ile mutabık kaldıklarını belirtti.

Erdoğan ayrıca, ‘İsrail'in ihlalleri ve Gazze Şeridi'ne karşı yürüttüğü acımasız savaş, ateşkes ihtiyacı ve Filistin halkı için bölgeye insani yardım girişinin sağlanması, iki devletli çözüm temelinde barışa ulaşmak için çalışmak ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarını durdurmak’ konularında iki ülke arasındaki görüşlerin örtüştüğünü vurguladı.

Terörizmle mücadele

Irak-Türkiye ilişkilerinin ‘iki halk arasında sağlam temellere dayandığını ve binlerce yıldır devam ettiğini’ belirten Sudani, ‘komşuluk bağları, çıkarlar, tarih, sosyal ve dini ilişkilerin koşullar, politikalar ve hükümetler değişse de devam ettiğini’ kaydetti.

Erdoğan ile ‘ilişkilerin güvenlik boyutu ve iki ülkenin terörizm nedeniyle karşı karşıya kaldığı zorluklarla ilgili temel ayaklarını’ ele aldıklarını söyleyen Sudani, ülkesinin ‘sağlam ve net’ tutumunu yineleyerek, ‘iki ülkenin ulusal güvenliğinin tek bir bütün olduğunu’ ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ortak basın toplantısının sonunda el sıkıştı. (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

PKK konusunda ise Sudani, Bağdat'ın bu örgütü ‘yasaklı grup’ olarak sınıflandırdığını ve ‘hiçbir tarafın Irak topraklarını komşu ülkelere karşı saldırganlık için bir sıçrama tahtası olarak kullanmasına izin vermediğini’ vurguladı.

Sudani, Suriye konusunda, ülkesinin Irak ve Türkiye'ye komşu olan Suriye’de güvenlik, istikrar, yeniden yapılanma ve kalkınmanın sağlanması konusundaki istekliliğini vurgulayarak, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera'ya ülkedeki tüm mezhep ve azınlıkların eşit haklara sahip olması için çalışılması gerektiğini söylediğini hatırlattı.

Irak Başbakanı Gazze Şeridi'ne insani yardım girişine izin verilmesinin önemini vurguladı ve İsrail'in bölgenin güvenlik ve istikrarını tehdit eden uygulamalarına son vermesi gerektiği konusunda Türkiye ile hemfikir olduğunu ifade etti.

Sudani, görüşmeler ve anlaşmaların imzalanmasını içeren Türkiye ziyaretinin, Erdoğan'ın geçen yıl nisan ayında Irak'a yaptığı ziyaretin devamı niteliğinde olduğunu belirtti.

Mutabakat zabıtları

Türkiye ile Irak arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısı, dün Ankara'ya gelen ve Erdoğan tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde resmî törenle karşılanan Sudani ve Erdoğan'ın başkanlığında başkent Ankara'da gerçekleştirildi.

Görsel kaldırıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında düzenlenen Türkiye-Irak Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin dördüncü toplantısından (Türkiye Cumhurbaşkanlığı)

Toplantının sonunda Erdoğan ve Sudani, savunma sanayi ve uzman değişimi alanlarında iş birliği, Irak vatandaşlarının Türkiye'den gönüllü geri dönüşleri için standart operasyon prosedürleri, yasal alanlarda iş birliği ve yasadışı uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele, güvenlik eğitimi, acil durum ve afet yönetimi, ölçüm ve kalibrasyon faaliyetleri ve Bağdat ve Basra'da Türk üniversitelerinin şubelerinin açılmasına ilişkin iş birliği protokolü gibi bir dizi mutabakat zaptının imzalanmasına tanıklık etti.

Ticaret borsası

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, ülkesinin özel sektörünün Irak'taki yeniden yapılanma ve kalkınma çabalarına aktif olarak katkıda bulunmaya hazır olduğunu açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ile Ankara'da düzenlenen Türkiye-Irak yuvarlak masa toplantısına katılan Bolat, Irak'ın Türkiye'nin İslam dünyasındaki en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024 yılında yaklaşık 18 milyar dolara ulaştığını ve Erdoğan ile Sudani'nin bu hacmi 30 milyar dolara çıkarma konusunda ortak bir hedef belirlediğini ifade etti.

Görsel kaldırıldı.
Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Iraklı mevkidaşı Etir el-Greyri, dün Ankara'da bir yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirdi. (Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın X hesabı)

Yatırımcılar için daha cazip bir yasal ortam yaratacak olan karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi, korunması ve çifte vergilendirmenin önlenmesi gibi anlaşmaların uygulanmasının önemine işaret eden Bolat, Türk müteahhitleri için üçüncü büyük küresel pazar olan Irak'ta Türk şirketlerinin bugüne kadar 35,3 milyar dolar değerinde proje gerçekleştirdiğini açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı Etir el-Greyri ise ülkesinin vize sorunlarını çözerek ve para transfer mekanizmalarını geliştirmek için çalışarak Türk iş adamlarının girişini kolaylaştırma kararlılığını yineledi.

El-Greyri ayrıca, Kalkınma Yolu Projesi’nin her iki ülkeden ihracatçılar ve yatırımcılar için umut verici bir yatırım fırsatı sunduğunu kaydetti.