PDF belgeleriyle akıllı etkileşim ve konuşma artık daha kolay

Yeni teknoloji ile büyük ve karmaşık belgelerden belirli bilgilerin çıkarılması sağlanıyor. (Şarku’l Avsat)
Yeni teknoloji ile büyük ve karmaşık belgelerden belirli bilgilerin çıkarılması sağlanıyor. (Şarku’l Avsat)
TT

PDF belgeleriyle akıllı etkileşim ve konuşma artık daha kolay

Yeni teknoloji ile büyük ve karmaşık belgelerden belirli bilgilerin çıkarılması sağlanıyor. (Şarku’l Avsat)
Yeni teknoloji ile büyük ve karmaşık belgelerden belirli bilgilerin çıkarılması sağlanıyor. (Şarku’l Avsat)

Modern dijital dünyada ister iş ister eğitim sırasında, hatta merak edilen konuları araştırmak için boş zamanlarda olsun, PDF belgeleriyle sürekli etkileşim sürüyor. ChatPDF aracı, bu etkileşimi iyileştirmek, daha etkili ve kolay hale getirmek için yapay zeka kullanan devrim niteliğinde bir çözüm sunuyor. Dosyayı yükleyip doğrudan ChatPDF ile konuşabiliyor ve belgeyle ilgili herhangi bir soru yöneltilebiliyor. Araç bilgileri analiz edebiliyor ve etkili bir şekilde yanıt verebiliyor. Bu özellik söz konusu teknolojiyi karmaşık belgelerden belirli bilgilerin çıkarılmasını gerektiren durumlarda çok kullanışlı hale getiriyor.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre ChatPDF öğrenciler için öğrenme deneyimini derinleştirmenin bir yolunu sunuyor. ChatPDF gerekli bilgileri hızlı ve etkili bir şekilde sağlayabildiğinden, akademik araştırma ve makalelere göz atmak için saatler harcamaya gerek kalmıyor.  Böylece çalışma sürecinde akademik başarıyı ve gelişimi destekliyor.

İş yerinde ChatPDF, belgelerin analiz ve anlaşılma verimliliğine katkıda bulunuyor. İster finansal raporlar ister satış raporları, proje teklifleri veya yasal sözleşmeler olsun, ChatPDF gerekli bilgileri hızlı bir şekilde sağlayabiliyor. Dosya yüklendikten sonra, araç verileri analiz ediyor ve araçla doğrudan bir sohbet penceresi açarak bu konuda soru sorulabilmesine imkan tanıyor.

Daha fazla bilgi arayan bireyler için ChatPDF yepyeni bir bilgi dünyasını keşfetme fırsatı sunuyor. Tarihi belgeler, şiir ve edebiyat kolaylıkla taranabiliyor ve istenen cevaplar elde edilebiliyor. Buna ek olarak, araç herhangi bir dili anlama ve kullanıcının tercih ettiği dilde yanıt verme yeteneğine de sahip bulunuyor.

Sonuç olarak ChatPDF, dijital belgelerle etkileşim biçimini dönüştüren ve süreci her zamankinden daha verimli ve kolay hale getiren devrim niteliğinde bir çözüm sunuyor. Günlük hayatın birçok yönünü iyileştirme vaadinde bulunan güçlü ve yenilikçi bir teknik araç olma özelliğini taşıyor.



İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
TT

İlk insanların beslenme sırları, 300 bin yıllık ahşap aletlerle birlikte gün yüzüne çıktı

(Liu ve ekip arkadaşları/Science)
(Liu ve ekip arkadaşları/Science)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Çin'in güneybatısında keşfedilen 300 bin yıllık nadir ahşap aletler, bölgedeki ilk insanların büyük ölçüde kök ve yumrular gibi yeraltı bitkileriyle beslendiğini gösteriyor.

Hakemli dergi Science'da perşembe günü yayımlanan bulgular, Doğu Asya'daki erken insan atalarının gelişmiş bilişsel becerilerine, yaşantılarına, beslenme biçimlerine ve çevrelerine ışık tutuyor.

Yunnan eyaletinin Jiangchuan bölgesinde yer alan göl kıyısındaki Gantangqing arkeolojik kazı alanında, oksijenden yoksun kil tortularda ahşap aletlerin korunması sayesinde bu nadir buluntu elde edildi.

Araştırmacılar tortularda yaklaşık bin organik kalıntı da buldu.

Ortaya çıkarılan kalıntıları gelişmiş teknikler kullanarak tarihlendiren bilim insanları, aletlerin 250 bin ila 350 bin yıllık olduğunu tespit etti.

Bilim insanları, çeşitli biçim ve işlevlere sahip "son derece nadir" ahşap aletlerin yaklaşık 300 bin yıllık katmanlardan çıkarıldığını söylüyor.

Bugüne kadar bu döneme ait, biri Avrupa'da diğeri Afrika'da olmak üzere ahşap alet içeren sadece iki keşif yapılmıştı.
 

Görsel kaldırıldı.

Gantangqing'deki ahşap aletler (Liu ve ekip arkadaşları/Science)


Yeni keşfedilen çubuklardan ikisi, İtalya'nın Poggetti Vecchi bölgesinde bulunan 171 bin yıllık aletlere benzerlik gösteriyor.

Kanca biçimli benzersiz 4 aletin daha ortaya çıkarıldığını belirten bilim insanları, bunların muhtemelen kökleri kesmek için kullanıldığını söylüyor.

Ayrıca araştırmacıların ahşap aletlerin üzerinde kasıtlı cilalama ve kazıma izleri, kenarlarındaysa toprak kalıntıları saptaması, bunların kök ve yumrular gibi yeraltı bitkilerini kazmak için kullanıldığına işaret ediyor.

Bilim insanları, "Ahşap aletler arasında kazma çubukları ve küçük, eksiksiz, elle tutulan sivri uçlu aletler var" diye yazıyor.

Bilim insanları bu bulgulara dayanarak insanların Doğu Asya'daki atalarının muhtemelen bitki temelli bir beslenme biçimi izlediğinden şüphelenirken, bölgede çam fıstığı, fındık, kivi meyvesi ve su yumrularına dair kanıtlar tespit edildi.

Buna karşılık Avrupa ve Afrika'da saptanan ahşap aletler av aletleri, mızraklar ve mızrak uçlarıydı.

Çalışmanın ortak yazarı arkeolog Bo Li şöyle diyor:

Bu keşif, erken insan adaptasyonuna ilişkin önceki varsayımlara meydan okuyor. Çağdaş Avrupa yerleşimleri (Almanya'daki Schöningen gibi) büyük memelileri avlamaya odaklanırken, Gantangqing subtropik bölgelerde bitki temelli, eşsiz bir hayatta kalma stratejisini ortaya koyuyor.

Dr. Li, "Ahşap aletlerin çeşitliliği ve karmaşıklığı da arkeolojik kayıtlardaki önemli bir boşluğu dolduruyor, çünkü 100 bin yıldan daha eski ahşap aletler Afrika ve Batı Avrasya dışında son derece nadir görülüyor" ifadelerini kullanıyor.

Keşif, ahşap aletleri kullanan erken insanların dünya genelinde çok daha geniş bir alana yayıldığını gösteriyor.

Ayrıca farklı ortamlarda yaşayan tarih öncesi kültürlerin yerel olarak işlerine yarayacak aletler geliştirdiğine de işaret ediyor.


Independent Türkçe, independent.co.uk/news