Süleymaniye’de Tahran karşıtı iki Kürt grup arasında çatışma: 2 ölü

IKBY bölgesindeki Kürt muhalefet partilerinin karargahlarından birinde bir savaşçı ve mühimmat (Komela)
IKBY bölgesindeki Kürt muhalefet partilerinin karargahlarından birinde bir savaşçı ve mühimmat (Komela)
TT

Süleymaniye’de Tahran karşıtı iki Kürt grup arasında çatışma: 2 ölü

IKBY bölgesindeki Kürt muhalefet partilerinin karargahlarından birinde bir savaşçı ve mühimmat (Komela)
IKBY bölgesindeki Kürt muhalefet partilerinin karargahlarından birinde bir savaşçı ve mühimmat (Komela)

Irak'ın kuzeyindeki Süleymaniye kenti yakınlarında İran karşıtı iki Kürt grup arasında silahlı çatışma çıktı.

Şarku’l Avsat’ın Arap Dünyası Haber Ajansı’ndan (ANA) aktardığı habere göre, solcu Kürt örgütünün en önemli iki kanadı olan Kürdistan Emekçiler Topluluğu (Komela Zehmetkêşên) ile İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu (Komela Şoreşger) arasında silahlı çatışma çıktı. Her iki kanadın birleşme çabaları yedi ay süren emeklerinde ardından başarısız olurken, Kürdistan Emekçiler Topluluğu, İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu’nu eğitim merkezlerine ve kamplarına saldırmakla suçladı.

Çıkan silahlı çatışmada Kürdistan Emekçiler Topluluğu’na bağlı 2 Peşmerge hayatını kaybetti, 2 Peşmerge de yaralandı.

Dört ana fraksiyonu bünyesinde barındıran Komela hareketi, İran'da Tahran rejimine karşı çıkan sol görüşlü bir Kürt hareketi olarak tanımlanıyor ve ülkede federal bir yönetim kurmayı hedefliyor. Kısa adı “Komela” olan her iki örgüt, “İran Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu” çatısı altında birleşme kararı almıştı.

Bağımsız bir Kürt siyasetçi ve Irak Kürdistan Bölgesi Parlamentosu eski üyesi Emin Bekir ANA haber ajansına yaptığı açıklamada, Komela hareketinin kanatları arasındaki siyasi görüş ayrılıkları sonucu çatışmalar çıktığını ifade ederek, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesindeki güvenlik birimlerinin bu çatışmaları kontrol altına almak için harekete geçtiğini söyledi. Bekir, İran’a karşı çıkan sol partilerin Süleymaniye yakınlarında mülteci kampları olduğunu ve üye sayısının yüzleri bulduğunu bildirdi. Öte yandan Kürdistan Emekçiler Topluluğu açıklamasında, Kürdistanı Devrimci Emekçiler Topluluğu’nu eğitim merkezleri ve kamplara saldırmanın yanı sıra Kürt Peşmerge güçlerine ateş açmakla suçladı. Açıklamada, iki Peşmerge gücünün öldürüldüğü belirtildi. Süleymaniye’deki bir güvenlik kaynağı, yaşanan çatışmaların yeni ve Komela fraksiyon arasında ilk olmadığına değinerek, “Yıllar önce iç sarsıntılar yaşayan ve bölünmelere yol açan bir hareket birkaç ay önce birlik olmak için anlaştı. Dün yine aynı fikirde olmadılar” dedi. Kaynak, siyasi farklılıkların çözülmesi için silahların kullanılmasının son derece tehlikeli olduğunu ifade ederek, bu grupların özellikle insani mülteci kampların da bulunan kadın ve çocukları tehlikeye attığını söyledi. Ayrıca, ev sahibi ülkenin de güvenliğinin istikrarsızlaştırdığını aktardı.

Kaynak, hem Tahran hem de Ankara'daki silahlı ve muhalif grupları silahsızlandırma programının gidişatına da değinerek, "bu olayların alenin yanı sıra vilayetin de güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

8 Haziran’da Federal İçişleri Bakanı Abdulemir eş Şemri, Tahran ve Ankara ile güvenlik anlaşmalarının uygulanmasının takibi çerçevesinde Süleymaniye Valiliği'ni ziyaret etti.

Bakanlıktan üst düzey bir kaynak, Şemri’nin Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Başkanı Pavel Talabani ile yaptığı görüşmede, "Irak'ı herhangi bir dış çatışmanın dışında tutmayı ve komşu ülkelere karşı silahlı eylemde bulunan yabancı taraflarla iş yapmamayı" talep ettiğini söyledi.

Diğer yandan Federal Parlamento'nun eski Milletvekili Rezan Şeyh Diler ise Irak topraklarında yabancı siyasi hareketlerin elinde silah bulunmasını eleştirdi. Diler, “ Bugünkü çatışmalar talihsiz. Bu çatışmaların net bir nedeni yok, bizimle temasları sınırlı ve şartları zor” şeklinde konuştu. Ayrıca, “Partizan ihtilafları, genellikle partilerin veya grupların, ülkelerden veya kuruluşlardan kendilerine gelen finansmanı tekelleştirme konusundaki liderliğiyle ilgili. Süleymaniye bu grupların varlıklarının bedelini devletin ve bölge yönetiminin zayıflığıyla ödedi ve ödüyor” dedi.



Hizbullah, İsrail'in güney banliyölerine düzenlediği saldırının ‘siyasi bir saldırı’ olduğunu söyledi

İsrail'in Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği hava saldırısının ardından alevler yükseliyor, 27 Nisan 2025. (AP)
İsrail'in Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği hava saldırısının ardından alevler yükseliyor, 27 Nisan 2025. (AP)
TT

Hizbullah, İsrail'in güney banliyölerine düzenlediği saldırının ‘siyasi bir saldırı’ olduğunu söyledi

İsrail'in Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği hava saldırısının ardından alevler yükseliyor, 27 Nisan 2025. (AP)
İsrail'in Beyrut'un güney banliyösüne düzenlediği hava saldırısının ardından alevler yükseliyor, 27 Nisan 2025. (AP)

Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım dün yaptığı açıklamada, İsrail'in pazar günü Beyrut'un güney banliyölerini hedef alan saldırısının ‘gerekçesi olmayan siyasi bir saldırı’ olduğunu söyledi. Kasım, Lübnan devletini bu tür saldırıları durdurmak için daha fazla ‘baskı’ yapmaya çağırdı. Kasım'ın bu tutumu, İsrail'in ateşkesin yürürlüğe girmesinden bu yana Beyrut'un güney banliyölerine düzenlediği üçüncü saldırının ardından Lübnan'ın anlaşmanın iki garantörü olan ABD ve Fransa'dan İsrail’i saldırılarını durdurmaya ‘zorlamalarını’ istemesinin ardından geldi.

İsrail, pazar günü hedef aldığı bölgenin İran destekli grup için ‘hassas füzeler’ içeren bir silah deposu olduğunu belirtti. Hizbullah'ın Al-Manar televizyonunda yayınlanan konuşmasında Kasım, “Dün Beyrut'un güney banliyölerine bir saldırı oldu. Bu saldırı hayali bile olsa herhangi bir gerekçeden yoksundur” ifadelerini kullandı.

 Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, televizyonda yaptığı bir konuşma sırasında (videodan ekran görüntüsü)Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, televizyonda yaptığı bir konuşma sırasında (videodan ekran görüntüsü)

“Bu siyasi bir saldırıdır, bu kuralları değiştirmek için yapılan bir saldırıdır. Bu, Lübnan'a ve direnişine baskı yapabileceklerini ve istedikleri hedeflere ulaşabileceklerini düşündükleri bazı kuralları koymaya yönelik bir saldırıdır” dedi. Kasım, söz konusu saldırının ‘ABD tarafından onaylandığını, çünkü İsrail'in ABD'yi bilgilendirdiğini söylediğini’ kaydetti.

İsrail ile Hizbullah arasında yaklaşık bir yıl süren ve Eylül 2024'te açık bir çatışmaya dönüşen karşılıklı bombardımanın ardından 27 Kasım'da ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi. Ancak İsrail, Lübnan'da saldırılar düzenlemeye ve sınır bölgelerinde askeri varlığını sürdürmeye devam ederek, savaş sırasında ağır kayıplar veren Hizbullah'ın yeteneklerini yeniden inşa etmesine izin vermeyeceğini vurguladı.

Kasım konuşmasında “Devlet, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarını durdurmak için iki sponsor olan ABD ve Fransa'nın yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM), BM Güvenlik Konseyi ve BM Acil Durum Gücü üzerinde baskı kurarak bunu takip etmekle sorumludur” dedi.

“Devlet baskı uygulamalıdır. Ancak şu ana kadar uyguladığı baskı yumuşak ve basittir, bazı hareketler ve bazı açıklamalardan başka bir şey değildir. Bu kabul edilemez” diyen Kasım, Hizbullah’ın ateşkes anlaşmasının şartlarını uygulamaya kararlı olduğunu vurguladı.

 İsrail'in hava saldırısı düzenlediği yerin yakınındaki caddede yürüyen Lübnanlı bir kadın (Reuters)İsrail'in hava saldırısı düzenlediği yerin yakınındaki caddede yürüyen Lübnanlı bir kadın (Reuters)

Lübnan devletini ‘günlük olarak daha fazla hareket etmeye’ çağıran Kasım, “P5+1 ülkelerinin büyükelçilerini çağırın ve BM Güvenlik Konseyi'ne şikayetlerinizi iletin. ABD Büyükelçisi’ni her zaman çağırın, çünkü o düzgün çalışmıyor, İsrail'in yanında yer alıyor ve sponsorluk rolünü yerine getirmiyor. Daha geniş ve daha büyük bir diplomatik yolla hareket edin. ABD'ye baskı yapın ve saldırganlığı durdurmadan Lübnan'ın yükselemeyeceğini anlamasını sağlayın” şeklinde konuştu.

Lübnan ve İsrail'in yanı sıra ABD, Fransa ve BM'den oluşan beş üyeli bir komite ateşkes anlaşmasını izliyor. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre anlaşma, ordu ve Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) İsrail sınırı yakınlarındaki konuşlanmalarını güçlendirmesi karşılığında Hizbullah savaşçılarının Güney Lübnan'daki Litani Nehri'nin güneyindeki bölgeden çekilmesini ve askeri yapılarını dağıtmasını öngörüyor.

Lübnan, uluslararası topluma İsrail'e saldırılarını durdurması ve anlaşma uyarınca çekilmesi için tanınan sürenin dolmasının ardından kuvvetlerini tuttuğu ülkenin güneyindeki beş tepeden çekilmesi için baskı yapması çağrısında bulunuyor. Lübnan şartlara bağlılığını yinelerken, İsrail'i şartlara uymamakla suçluyor.

50'den fazla ‘terörist hedef’

İsrail ordusu, son bir ay içinde Lübnan genelinde 50'den fazla ‘terörist hedefe’ saldırı düzenlediğini açıkladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee X platformunda yaptığı açıklamada, ordunun saldırılarının ‘İsrail ile Lübnan arasındaki anlaşmaların ihlal edilmesinin ardından gerçekleştirildiğini ve bunun İsrail devleti ve vatandaşlarına tehdit oluşturduğunu’ söyledi.

Adraee'ye göre İsrail ordusu dün Beyrut'un güney banliyölerine saldırdı ve Hizbullah'a ait hassas füzelerin depolandığı bir altyapı tesisini imha etti.

Adraee, Beyrut'un güney banliyösünde hassas füzelerin depolanması için kullanılan altyapı tesisinin hedef alınmasına ait olduğunu söylediği görüntüleri de yayınladı.