İsrailliler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı protestoların 25'inci haftasında yine meydanlarda

Fotoğraf: Saeed Qaq/AA
Fotoğraf: Saeed Qaq/AA
TT

İsrailliler, hükümetin yargı düzenlemesine karşı protestoların 25'inci haftasında yine meydanlarda

Fotoğraf: Saeed Qaq/AA
Fotoğraf: Saeed Qaq/AA

İsrailliler, Başbakan Binyamin Netanyahu öncülüğündeki koalisyon hükümetinin yargının yetkililerini sınırlayan düzenlemesine yönelik protestolarına devam etti.

Netanyahu öncülüğündeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesine karşı her hafta cumartesi akşamı kitlesel gösteriler düzenleyen İsrailliler, protestoların 25'inci haftasında ülke genelinde yine meydanlara indi.

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin internet sitesinde yer alan habere göre, on binlerce İsrailli, başta Tel Aviv, Hayfa ve Birüssebi kentleri başta olmak üzere ülke genelinde pek çok noktada protestolar düzenledi.

Tel Aviv'in "Kaplan" meydanında bir araya gelen göstericiler, hükümetin, yargının yetkililerini sınırlayan düzenlemesine karşı gösteri yaptı. Tel Aviv'de toplanan İsrailliler, ellerinde İsrail bayrakları taşıyarak hükümet karşıtı sloganlar attı. Gösteriye, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak da katıldı.

Gösteriyi organize edenler, Kaplan meydanına nisbet ederek, "yargı düzenlemesi" karşıtı gösterilerin sürmesi amacıyla "Kaplan Gücü" adlı bir oluşum kurduklarını duyurdu.

- Ertelenen yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin'in 5 Ocak'ta duyurduğu yargı reformu, Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandırma ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olması gibi değişiklikler içeriyor.

Netanyahu, 27 Mart'ta ülke çapında giderek artan kitlesel protestolara ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini ertelediğini açıklamıştı.

Başbakan Netanyahu, 2023-2024 bütçesinin geçen ay meclisten geçmesinin ardından yargı düzenlemesini tekrar meclise getireceklerini duyurmuştu.



Netanyahu: Yedi cepheli savaşın sonuna yaklaşıyoruz... Gazze'nin kontrolünü ele geçireceğiz

TT

Netanyahu: Yedi cepheli savaşın sonuna yaklaşıyoruz... Gazze'nin kontrolünü ele geçireceğiz

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu (Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Sky News ile yaptığı röportajda, “Hamas bir anlaşmayı kabul etse bile, İsrail ordusu Gazze'nin kontrolünü ele geçirecek” dedi.

Şarku’l Avsat’ın Yedioth Ahronoth’tan aktardığına göre Netanyahu, “Bunu her halükârda yapacağız, buna şüphe yok. Hamas Gazze'de kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Alman haber ajansı DPA’ya göre Netanyahu, “İran ve onun vekil güçlerini de içeren yedi cepheli bir savaşın sonuna yaklaşıyoruz” şeklinde konuştu.

İsrail Başbakanı, “Hamas silahlarını bırakıp rehineleri serbest bırakırsa Gazze Şeridi'ndeki savaş bugün sona erebilir” dedi.

İsrail Ordu Sözcüsü bugün, ordunun Gazze'nin kuzeyindeki sağlık yetkililerine ve uluslararası kuruluşlara Gazze şehri sakinlerinin güneye nakledilmesi için hazırlık yapmaları konusunda uyarıda bulunmaya başladığını bildirdi.

İsrail ordusunun şehri kontrol altına almak için ön operasyonlara başladığını duyurmasının ardından, son saatlerde Gazze şehri ve çevresine yoğun İsrail saldırıları düzenlendi.

İsrail dün, kuşatma altındaki Filistin topraklarında iki milyondan fazla insanı etkileyen kötüleşen insani krizin ortasında, 60 bin yedek askeri göreve çağırarak Gazze şehrinin kontrolünü ele geçirmeyi amaçlayan bir askeri planı onayladı.