Sadr, destekçilerine İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği’ne yönelik baskını tekrarlamamaları çağrısında bulundu

Sistani, BM’yi ‘barış içinde bir arada yaşama’ ilkesini ihlal eden mevzuatı yeniden gözden geçirmeye çağırdı

İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarına büyükelçinin derhal sınır dışı edilmesini talep eden bir yazı yazıldı (AP)
İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarına büyükelçinin derhal sınır dışı edilmesini talep eden bir yazı yazıldı (AP)
TT

Sadr, destekçilerine İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği’ne yönelik baskını tekrarlamamaları çağrısında bulundu

İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarına büyükelçinin derhal sınır dışı edilmesini talep eden bir yazı yazıldı (AP)
İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği binasının duvarına büyükelçinin derhal sınır dışı edilmesini talep eden bir yazı yazıldı (AP)

Irak’taki Şiiler tarafından ‘dini merci’ kabul edilen Ali el-Sistani, Birleşmiş Milletler’i (BM) ‘halklar arasında barış içinde bir arada yaşama’ ilkesine aykırı eylemlere izin veren yasayı yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr ise, destekçilerine bir daha İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği’ne baskın yapmamaları çağrısında bulundu.

Ali Sistani, İsveç’te bir Iraklı tarafından Kuran-ı Kerim’in yakılmasının ardından ofisi tarafından Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderilen mektupta şu ifadeleri kullandı;

“Medyada, “İsveç’te bir kişinin İslam dinini aşağılamak amacıyla Kur’an-ı Kerim sayfalarını yaktığına dair haberler yer aldı. Buna benzer eylemler, son yıllarda farklı ülkelerde birden fazla kez yaşandı. Ancak bu kez, ifade özgürlüğüne saygının gereklerinden biri olduğu iddia edilerek, İsveç polisinden resmi bir izin belgesi alması dikkat çekiyor. İfade özgürlüğüne saygının, iki milyardan fazla Müslümanın kutsalına yönelik apaçık bir saldırıyı temsil eden ve radikal fikirlerin ve yanlış eylemlerin yayılmasına elverişli bir ortam yaratan bu tür utanç verici davranışlara izin verilmesini asla haklı çıkarmadığı kesindir.”

Sistani mektubunda, yaşananları kınadığını ifade ederek, BM’yi benzer olayların tekrarlanmaması için etkili adımlar atmaya ve ülkeleri bu olayların meydana gelmesine izin veren mevzuatı yeniden gözden geçirmeye teşvik etmeye çağırdı.

Irak Dışişleri Bakanlığı, İsveç Büyükelçisi’ni bakanlığa çağırdı

Sadr hareketine mensup öfkeli göstericilerin, İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği’ni yakma tehdidiyle basmasının ardından, Irak Dışişleri Bakanlığı, Irak asıllı bir mülteci tarafından Stockholm’de caminin önünde Kuran-ı Kerim yakılmasını protesto etmek için İsveç’in Bağdat Büyükelçisi Jessica Svardstrom’u bakanlığa çağırdı.

Bakanlık Sözcüsü Ahmed es-Sahhaf yaptığı açıklamaya göre, İsveç hükümetinden Kur’an-ı Kerim’e yönelik hakaretlerin durdurulması için gerekli önlemlerin alınması istendi.

Mukteda es-Sadr destekçilerine: Büyükelçiliğe bir daha baskın düzenlemeyin

Cuma günü destekçilerine İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği önünde protesto düzenlenmesi çağrısı yapan Sadr hareketinin lideri Mukteda es-Sadr, bu kez büyükelçilik binasına bir daha baskın düzenlememelerini istedi.

Sadr’ın ‘bakanı’ diye adlandırılan Salih Muhammed el-Iraki, hareketin destekçilerini, İsveç’in Bağdat Büyükelçiliği düzenlenen baskını tekrarlamamaya çağırdı.

Irak asıllı bir mültecinin Kur’an-ı Kerim’i yakması Bağdat ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) bölgesinde öfkeli tepkilere neden oldu.

Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Faik Zeydan, Stockholm’de Kuran yakan Iraklının ülkeye geri getirilmesi ve yargılanması için gerekli kanuni işlemlerin yapılması talimatı verdi.

IKBY’de bölgesel hükümet ve din adamları net kınama açıklamaları yaptı.

Şii Koordinasyon Çerçevesi güçleri, destekçilerini, Sadr destekçilerinin yaptığına benzer şekilde bu davranışa karşı duruş göstermeye çağırdı.

Koordinasyon Çerçevesi tarafından yapılan açıklamada, “İslam alemi ve dünyadaki iki milyardan fazla Müslüman için bir kez daha kışkırtıcı bir adımla, Allah’ın Kitabı’nın ‘ahmak’ olarak tanımladığı kimselerden biri, fikri aşırılığına işaret eden bir suç işledi, düşünce ve davranış barbarlığını kanıtladı” denildi.

Söz konusu açıklamada, Irak Dışişleri Bakanlığı’na olayın koşullarını takip etme, mesajlarını hızlı ve sert bir şekilde iletme ve gereken her şeyi yapma çağrısında bulunuldu.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.