Hamas ilk kez silah sergisi düzenleyerek, Gazzelileri hatıra fotoğrafı çekmeye çağırdı

Bir Hamas askeri Gazze’de fotoğraf çekmek için roketatar taşıyan bir çocuğa yardım ediyor (AFP)
Bir Hamas askeri Gazze’de fotoğraf çekmek için roketatar taşıyan bir çocuğa yardım ediyor (AFP)
TT

Hamas ilk kez silah sergisi düzenleyerek, Gazzelileri hatıra fotoğrafı çekmeye çağırdı

Bir Hamas askeri Gazze’de fotoğraf çekmek için roketatar taşıyan bir çocuğa yardım ediyor (AFP)
Bir Hamas askeri Gazze’de fotoğraf çekmek için roketatar taşıyan bir çocuğa yardım ediyor (AFP)

Yüzlerce Filistinli, Gazze’yi kontrol eden Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından dün düzenlenen ilk silah sergisini ziyaret etti.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, Hamas tarafından sosyal medyada yapılan paylaşımlar ve camilerde asılan posterlerde, “Direniş bir görüntü ve hatıradır. Gelin ve Kassam’ın birçok silahıyla hatıra fotoğrafları çekin” ifadeleri kullanıldı.

Bu amaçla, dün ve bugün Gazze Şeridi’nin merkez ve kuzeyinde 3 sergi düzenlendi.

Hamas, ilk kez halkın silahlarıyla fotoğraf çekmesine izin verdi, çünkü çoğu zaman herhangi birinin Gazze Şeridi’nde bulunan askeri bölgelerine yaklaşmasını ve fotoğraf çekmesini engelliyor.

efef
Bir Hamas askeri dün Gazze’de roketatar taşıyan bir çocuğa yardım ediyor (DPA)

Kassam Tugayları, Gazze Şehri’nin Meçhul Askerler Meydanı’nda düzenlenen sergide roket güdümlü el bombası fırlatıcıları, ‘yerli’ olduğunu söyledikleri bir grup füze ve Rus yapımı Kornet füzelerin yanı sıra Gazze’de üretilen Şehab silahlı insansız hava aracını (SİHA) sergiledi.

Siyah kar maskeleri takan ve kamuflaj kıyafetleri giyen İzzeddin el-Kassam Tugayları mensupları, ziyaretçilerin hatıra fotoğrafları çekerken silahları taşımasına yardımcı oldu.

Gazze’de ikamet eden Ebu Muhammed Ebu Şakian (38), “Bu füzeleri ve silahları üreten Kassam direnişçileriyle gurur duyuyoruz. Ailemle birlikte silahlarla fotoğraf çekmek ve çocuklarımızdaki direniş ruhunu pekiştirmek için geldim” dedi.

Füzelerin yanında çocuklarıyla fotoğraf çeken Şahade Dalu (38) ise, “Çocuklarımla yürüyüşe çıktım ve bu sergiyi gördüm. El-Kassam Tugayları’nın silah üretimindeki gelişimi umut verici ve topraklarımızın kurtuluşu yakındır” diye konuştu.

efe
Gazze’de sergilenen ağır makineli tüfek önünde duran çocuklar (AFP)

Bessam Derviş (58), “Kassam sergisinden herkes mutlu ve gururlu. Direnişle gurur duyduğumuz ve desteklemek istediğimiz için buradayız” dedi.

2008 sonundan bu yana, Gazze Şeridi’ndeki silahlı gruplar İsrail ile 4 savaş ve çok sayıda askeri çatışma yaşadı.

Geçtiğimiz Mayıs ayında, iki taraf arasında, 6’sı İslami Cihat lideri olmak üzere 34 Filistinlinin ölümüyle sonuçlanan kanlı bir gerilime tanık olundu.

Son çatışmalar, Ağustos 2022’den bu yana Gazze ile İsrail arasındaki en şiddetli çatışmalardı.

Birleşmiş Milletler’in (BM) Gazze Şeridi’ndeki yerel yetkililerden alıntı yaparak bildirdiğine göre, son çatışmalar yaklaşık 103 evi tamamen yok ederken, yaklaşık 140 eve ciddi şekilde zarar verdi.

İsrail, üçte ikisinden fazlası yoksul mültecilerden oluşan, 2,3 milyondan fazla nüfusa sahip, yoksul ve aşırı kalabalık Gazze Şeridi’ne sıkı bir abluka uyguluyor.

Dünya Bankası (WB) verilerine göre, Gazze Şeridi yüzde 50’den fazla işsizlik sorunu yaşıyor.



Sisi, Muhammed bin Selman'la görüşmek üzere Suudi Arabistan'a gidiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Arşiv – SPA)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Arşiv – SPA)
TT

Sisi, Muhammed bin Selman'la görüşmek üzere Suudi Arabistan'a gidiyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Arşiv – SPA)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Arşiv – SPA)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi bugün Suudi Arabistan'a özel bir ziyaret gerçekleştirecek ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman ile görüşecek.

Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Muhammed eş-Şenavi, “Ziyaret, iki ülke arasındaki köklü tarihi ilişkiler çerçevesinde ve iki liderin ikili iş birliğini güçlendirmeye devam etme konusundaki kararlılıklarının bir yansıması olarak, bölgesel ve uluslararası ortak ilgi alanlarına ilişkin sürekli koordinasyon ve istişare ile gerçekleştiriliyor” dedi.

Eş-Şenavi, “Suudi Arabistan Veliaht Prensi ile Mısır Cumhurbaşkanı arasında Neom kentinde yapılması planlanan görüşmelerde, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın desteklenmesi ve güçlendirilmesi yolları ele alınacak ve bu sayede siyasi, ekonomik ve kalkınma alanlarında ortak çıkarlar sağlanacak” şeklinde konuştu.

Eş-Şenavi, iki liderin ‘bölgedeki son gelişmeleri; başta Gazze Şeridi'ndeki savaşın gidişatı olmak üzere, Lübnan, Suriye, Sudan, Libya ve Yemen ile ilgili dosyaları ve Kızıldeniz'in güvenliğini ele alacaklarını’ belirtti.