Hangisi daha iyi Twitter mı Threads mi?

Twitter ve Threads’i sizin için karşılaştırdık: Uygulamalar arasındaki rekabet, kullanıcılara özellik ve hizmet açısından büyük fayda sağlıyor

Hangisi daha iyi Twitter mı Threads mi?
TT

Hangisi daha iyi Twitter mı Threads mi?

Hangisi daha iyi Twitter mı Threads mi?

Threads, Twitter ile rekabetin yoğunluğunu arttırıyor. İki uygulama arasındaki karşılaştırmaları ortaya çıkarmak için teknolojiyle ilgilenen araştırmacılar, iki uygulama arasındaki farkı ve her birinin sunduğu özellikleri gözden geçirdi. Her iki uygulama da bir iletişim ve etkileşim platformu olsa da, her birinin kendine özgü benzersiz kılan özellikleri ve özellikleri var.  Şimdi siz Şarku’l Avsat okuyucuları için bu özelliklere göz atalım:

Kullanıcılar, Twitter’ın kullanıcılar arasında yaygın bir şekilde yaygınlaşan popüler bir sosyal ağ platformu olduğunu, Threads’in ise henüz yeni bir uygulama olduğunu ve fazla bir etkiye sahip olmadığını görüyor.

Mesajlar: Threads, halka açık konuşmalara ve mesajlaşmaya odaklanırken, Twitter, halka açık iletişim ve grup tartışmaları için bir platform.

Görsel içerik:  Threads  fotoğraf ve video alışverişi için tasarlandığından görsel içeriğe daha fazla odaklanırken, Twitter daha çok metin içeriğine odaklanıyor.

Gizlilik: Threads, kullanıcıların içeriği kimin görebileceğine karar vermesine izin veren gizlilik özelliklerine sahipken, Twitter kıyaslandığında daha az gizlilik odaklı.

Hashtag: Twitter, gönderilerde ilgili içeriği gruplandırmaya ve sosyal algoritmaları geliştirmeye yardımcı olan hashtag'lerin kullanımını desteklerken Threads bu özelliği desteklemiyor.

Gündemdeki konular: Twitter'ın yeni içeriği keşfetmeye yardımcı olmak için trend olan konulara ayrılmış bir sayfası varken Threads'in benzer bir seçeneği yok.

GIF: Twitter, gönderilerde animasyonlu resimlerin kullanımını desteklerken, Threads bunların kullanımını desteklemiyor

Zaman özeti: Twitter, içeriği algoritmalardan ziyade zamana göre düzenleme seçeneği sunarken, Threads şu anda bu seçeneği sağlamıyor.

Alternatif metin: Twitter, görseller için alternatif metin kullanımını destekler, bu da platformu daha erişilebilir kılıyor.  Threads  ise buna sahip değil.

Genel olarak Twitter ve Threads’in her birini belirli bir kitleye uygun kılan benzersiz özelliklere ve güçlü yönlere sahip olduğu söylenebilir. Bununla birlikte, tercih edilen platformun seçilmesi, bireysel kullanıcı ihtiyaçları ve tercihleri ​​meselesi olmaya devam ediyor.



"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
TT

"Esrarengiz" kehribarda 116 milyon yıllık tsunaminin izleri keşfedildi

Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)
Japonya'nın Minamisoma kıyılarına 2011'de tsunami dalgaları vurmuştu (AFP)

Rachel Clun 

Bilim insanları 116 milyon yıllık bir tsunaminin kanıtını bir kehribar içinde bulduklarını ve bunun muhtemelen bu doğa olayına dair en eski kayıt olduğunu düşünüyor.

Japonya'nın kuzeyindeki Hokkaido Adası'nda derin deniz tortularını inceleyen araştırmacılar Aya Kubota, Yusuke Takeda, Keewook Yi, Shin-ichi Sano ve Yasuhiro Iba, erken Kretase dönemine ait tortularda 114 ila 116 milyon yıl öncesine tarihlenen "olağanüstü zengin kehribar konsantrasyonları" keşfetti.

Nature'ın Scientific Reports'unda yayımlanan bulgulara ilişkin raporda araştırmacılar, kehribarın bir veya daha fazla tsunami tarafından okyanusa sürüklenerek havayla çok az temas etmiş olabileceğini öne sürüyor.

Fosilleşmiş ağaç reçinesi olan kehribar, nispeten hızlı kuruyan bir madde. Araştırmacılar, kehribarın havaya maruz kaldığında genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede katılaştığını söylüyor.

Ancak araştırmacıların incelediği tortularda, "belirgin şekilde deforme olmuş" kehribar birikintileri bulundu. Bazıları reçinenin akan su tarafından değiştirildiğini gösteren, alev yapıları denen bir şekilde deforme olmuşken, diğerleri yumuşak reçinenin "akarak deniz tabanına kıvamlı bir şekilde yayıldığına" işaret eden düz kehribar şeritlere sahipti.
 

Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)Araştırmacılar, eski okyanus tortularını inceleyerek tsunamiye dair olası kanıtlar buldu (Aya Kubota/Yusuke Takeda/Keewook Yi/Shin-ichi Sano/Yasuhiro Iba)

Araştırmacılar, "Bu esrarengiz kehribarın derin deniz ortamında bulunmasının en muhtemel nedeni, büyük çaplı tsunamiler" diyor.

Bu reçine deformasyonlarının su altında meydana gelmesi, ormandan pelajik deniz tabanına doğrudan taşındıklarını ima ediyor. Karadan okyanusa bu kadar hızlı ve doğrudan bir taşıma, bir tsunamiyle tetiklenmiş olabilir.

Araştırmacılar, antik tortulardaki diğer kanıtların da bu teoriyi desteklediğini belirtiyor. Bunlar arasında, karadan gelen büyük miktarda bitki kalıntıları ve büyük dalgaların sürüklediği odun parçaları da vardı ve bunların çok az çürüme izi taşıması, açık okyanusa "hızla taşındıklarına" işaret ediyor.

Makalede, "Kiltaşındaki kütüklerin varlığı, çok sayıda odunun bulanık akıntılarla taşınmak yerine kopup sürüklenerek pelajik deniz tabanına battığını gösteriyor" ifadeleri kullanılıyor.

Bilim insanları açık okyanuslardaki diğer tortuların, büyük ölçekli eski tsunamiler veya benzer olaylar hakkında daha fazla kanıt sağlayabileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, Holosen döneminden, yani yaklaşık 4 bin 200 yıl öncesinden daha eski bir tarihten kalma tsunami tortularının normalde tespit edilmediğini ve bunun da kısmen, yol açtıkları geniş çaplı yıkımdan geriye net belirtilerin kalmamasından kaynaklandığını söylüyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news