Oppenheimer'da yaş farkı tartışması: Nolan'ın oyuncu seçimine tepki

Robert Oppenheimer'ı canlandıran Cillian Murphy 47, yasak aşk yaşadığı psikiyatristi oynayan Florence Pugh ise 27 yaşında

Yönetmen Nolan, duygusal açıdan yıpratıcı projeyi "bitirdiği için rahatladığını" söylemişti (Universal)
Yönetmen Nolan, duygusal açıdan yıpratıcı projeyi "bitirdiği için rahatladığını" söylemişti (Universal)
TT

Oppenheimer'da yaş farkı tartışması: Nolan'ın oyuncu seçimine tepki

Yönetmen Nolan, duygusal açıdan yıpratıcı projeyi "bitirdiği için rahatladığını" söylemişti (Universal)
Yönetmen Nolan, duygusal açıdan yıpratıcı projeyi "bitirdiği için rahatladığını" söylemişti (Universal)

Oppenheimer, yazın en merakla beklenen filmleri arasında başı çekiyor: Filmin gösterim tarihi yaklaşırken, Cillian Murphy ve Florence Pugh arasındaki yaş farkı bazı tartışmalara neden oldu. 

Christopher Nolan'ın son filmi, atom bombasının icadının arkasındaki ünlü fizikçi J. Robert Oppenheimer hakkında bir biyografi. Nolan'ın ilk biyografik filmi olma özelliğini taşıyan iddialı Oppenheimer, ayrıca yönetmenin 2002 yapımı Uykusuz'dan (Insomnia) bu yana ilk kez R derecelendirmesi alan filmi olarak öne çıkıyor. R derecelendirmesi, yanlarında bir ebeveyn veya vasi olmadan 17 yaşından küçükler kabul edilmediği filmlere veriliyor.

Konusu ve yıldızlarla dolu oyuncu kadrosu göz önüne alındığında Oppenheimer'ın Oscar için iddialı olduğuna da kesin gözüyle bakılıyor. 

Nolan'ın düzenli olarak birlikte çalıştığı Cillian Murphy filmin başrolündeki bilim adamını, Florence Pugh ise Oppenheimer'ın evlilik dışı ilişki yaşadığı Jean Tatlock'u canlandırıyor.

Rol aldıkları her yapımda yetenekleriyle göz dolduran Murphy ve Pugh, oyuncu kadrosu seçimi için kusursuz gibi görünse de aralarındaki yaş farkı bazı tartışmalara yol açtı.

Jean Tatlock, Amerikalı bir psikiyatrist ve doktordu. 20'li yaşlardayken Oppenheimer'la ilişkisi vardı. Doktor 1944'te henüz 29 yaşındayken intihar ederek öldü. Gerçek hayatta Oppenheimer 30'lu yaşlardaydı ve iki bilim insanı arasında 10 yaş fark vardı. 

Murphy ve Pugh arasındaki gerçek hayattaki yaş farkı ise bundan çok daha fazla: Murphy 47, Pugh ise 27 yaşında.

Oppenheimer'ın vizyon tarihi yaklaşırken bazı sinemaseverler yaş farkı tartışmalarının saçma olduğunu ifade ederek Nolan'ın oyuncu seçimine destek verdi.

Bir Twitter kullanıcısı, "Robert Oppenheimer'ın nükleer silah icat etmesini mazur görebilirim, ama kız arkadaşıyla arasındaki sorunlu yaş farkını görmezden gelemem" diye yazarak yaş farkı tartışmasıyla dalga geçti.

Bir başka kullanıcı da isyan ederek şöyle dedi:

İnsanların Oppenheimer'daki yaş farkı söylemini meşru bir şekilde yaptığına inanamıyorum, Tanrı aşkına insanların beyinlerine ne oldu?

Bir başka sinemasever de şu ifadeleri kullandı:

Yaş farkının Robert Oppenheimer'la ilgili en tartışmalı şey olduğunu düşünenler, size bir haberim var...

Pugh'un oyuncu ve yönetmen Zach Braff'la gerçek hayattaki ilişkisi de tartışma yaratmıştı. Bir süre önce ilişkilerini noktalayan çiftin arasında 21 yaş fark vardı.

Independent Türkçe, ScreenRant, ComingSoon



Netflix, bir ahtapotun balıklara "ateş ettiğini" ilk kez kaydetti

Netflix, bir ahtapotun balıklara "ateş ettiğini" ilk kez kaydetti
TT

Netflix, bir ahtapotun balıklara "ateş ettiğini" ilk kez kaydetti

Netflix, bir ahtapotun balıklara "ateş ettiğini" ilk kez kaydetti

Netflix'in yeni belgesel serisinde bir ahtapot türünün ilk kez taşları silah gibi kullanarak diğer balıklara fırlattığı kaydedildi.

Amphioctopus marginatus türündeki ahtapotlar genellikle sığ sulardaki kumlu ve çamurlu alanlarda yaşıyor.

Hint Okyanusu boyunca rastlanan bu hayvanlar, istiridye ve hindistan cevizi kabuklarından kendilerine zırh yapmalarıyla biliniyor. 

Kabukları kullanmadıkları zamanlarda yanlarında taşıyarak içlerine oturuyorlar. Yiyecek aramak için şafak vakti ve alacakaranlıkta ortaya çıkan bu ahtaportların saldırgan davranışlar sergilediğine nadiren rastlanıyor. 

Netflix'in bu hafta gösterime giren Okyanuslarımız (Our Oceans) adlı yeni belgesel dizisinde bu nadir davranışlardan biri yakalandı. 

Plastik kirliliğinin deniz canlılarını nasıl etkilediğini inceleyen belgesel ekibi, çöplük içinde yaşayan yalnız bir ahtapota odaklandı. 

Güneydoğu Asya'da okyanus yüzeyinin yaklaşık 9 metre altında çekilen görüntüleri izleyen ekip, beklenmedik bir şeyle karşılaştı.

Amphioctopus marginatus türündeki hayvan, normalde yüzmek için kullandığı tüp şeklindeki sifonundan, çevredeki balıklara küçük taşlar fırlatıyordu. 

Bunun tek seferlik bir davranış olup olmadığını anlamak isteyen ekip, ahtapotu tekrar ziyaret etti.

Görüntü yönetmeni Roger Munns, üç hafta boyunca birlikte 110 saat geçirdiği hayvanın davranışını detaylı bir şekilde kaydetti. Ahtapot taş ve atıkları topluyor, sifonunu silah gibi dolduruyor ve daha sonra kendisini avlamaya gelen balıklara fırlatıyordu. 

Belgeselin anlatıcılığını üstlenen eski ABD Başkanı Barack Obama, seride "Sifonunu bir silaha dönüştürüyor" diyor. 

Dizinin yardımcı yapımcısı ve saha direktörü Katy Moorhead "Gözlerimize inanamadık" ifadelerini kullanıyor: 

Sifonundan fırlattığı taşlarla balık vuruyordu! Çok şaşırdık. Daha önce hiç kimse Amphioctopus marginatus ahtapotların sifonlarını silah olarak kullandığını kaydetmemişti.

Hayvan taşları o kadar hızlı atıyordu ki belgeseldeki görüntüler yavaşlatılmış şekilde yayımlandı. Yönetici yapımcı James Honeyborne "Saklandığı istiridyeyi ele veren büyük bir balıkla karşı karşıya kalan ahtapot, nefes alma sifonundan bir taş fırlattı ve balığın tam yüzüne isabet etti" diyor. 

Ahtapotun bu davranışı tam olarak neden ve nasıl yaptığını anlamak için görüntüler analiz ediliyor. 

Serinin yapımcısı Jonathan Smith "Balıklar açıkça ürktü ve daha sonra ahtapotun etrafından ayrıldı; bu da bunun etkili bir uzaklaştırma yöntemi olduğunu gösteriyor" diyor. Smith, bir bilim insanının görüntüleri incelediğini ekliyor.

Okyanuslarımız, Netflix'te halen yayında.

Independent Türkçe, Live Science, Greek Reporter