İHA’lar Sudan'daki savaşa giriyor

Bir hava saldırısında onlarca kişinin öldüğü Sudan’da çatışmanın her iki tarafına da İngiliz yaptırımları uygulandı.

Hartum'da yerinden edilmiş insanlar yakınlardaki Vad Medeni kentine sığındı. (AFP)
Hartum'da yerinden edilmiş insanlar yakınlardaki Vad Medeni kentine sığındı. (AFP)
TT

İHA’lar Sudan'daki savaşa giriyor

Hartum'da yerinden edilmiş insanlar yakınlardaki Vad Medeni kentine sığındı. (AFP)
Hartum'da yerinden edilmiş insanlar yakınlardaki Vad Medeni kentine sığındı. (AFP)

Sudan ordusu, başkent Hartum'un güney ve doğusundaki Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) mevzilerine hava saldırıları düzenledi. Sudan Sağlık Bakanlığı'na göre Omdurman kentindeki bir halk pazarının bombalanması sonucu 34 kişi hayatını kaybetti.

Görgü tanıklarına göre başkentin doğusundaki faaliyetlere ek olarak, dün (Çarşamba) erken saatlerde şiddetli bir bombardıman dalgası HDK’nin Hartum'un güneyindeki kamplarını hedef aldı.

Çarşamba günü sabahtan öğlene kadar bölgeyi sallayan şiddetli bombardıman sesleri duyulurken, bombalanan bina ve alanlardan duman bulutları yükseldi.

Sudan’da aylardır devam eden çatışmalara insansız hava araçları (İHA) da dahil oldu. Başkentin güneyindeki HDK sahalarını bombalayan bir İHA’yı gösteren video kayıtları sosyal medyada yayınlandı. Türkiye'nin Sudan ordusuna ünlü Bayraktar İHA'larını sağladığı bilgisi ordu yanlısı aktivistler arasında geniş çapta yayılırken, taraflardan hiçbiri bu bilgiyi henüz teyit etmedi.

Çatışan tarafların her birinin, bir kısmı Yermuk’taki Askeri Sanayi Kompleksi'nde geliştirilen orta kapasiteli İHA'lara sahip olduğu ise herkes tarafından biliniyor.

HDK taraftarları, HDK’nin Yermuk kompleksini ele geçirdikten sonra İHA’ları aldığını, ancak kamuoyuna göstermediğini söylüyor. Ordu yandaşları ise HDK’ye İHA sağlayan üçüncü bir taraf olduğunu söylerken, ordu yanlısı sayfalar bazı İHA’ların düşürülme ve kontrol altına alınma fotoğraflarını paylaşıyor.

İngiltere’den yaptırımlar

Öte yandan İngiliz hükümeti, dün Sudan'daki ordu liderleri ve HDK güçleri ile bağlantılı 6 şirkete yeni yaptırımlar uyguladığını duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, “savaşan milislere finansman ve silah sağlayarak Sudan'daki yıkıcı çatışmayı körükleyen” şirketlere yaptırım uygulandığını bildirdi.

Yaptırımların, “eylemleri milyonlarca yaşamı yok edenleri doğrudan hedef aldığını” söyleyen İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, “İki taraf, hiçbir şekilde haklı olmayan bir savaşta ateşkesi çok kez ihlal etti” ifadelerini kullandı.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.