Mısır’da Ulusal Diyalog, Sisi’ye tavsiyelerini sunmaya hazırlanıyor

Genel Koordinatör, tartışmaların muhataplar arasında bir fikir birliğine tanık olduğunu vurguladı.

Mısır Ulusal Diyalogu uzun süredir oturumlarını sürdürüyor. (Mısır Ulusal Diyaloğu)
Mısır Ulusal Diyalogu uzun süredir oturumlarını sürdürüyor. (Mısır Ulusal Diyaloğu)
TT

Mısır’da Ulusal Diyalog, Sisi’ye tavsiyelerini sunmaya hazırlanıyor

Mısır Ulusal Diyalogu uzun süredir oturumlarını sürdürüyor. (Mısır Ulusal Diyaloğu)
Mısır Ulusal Diyalogu uzun süredir oturumlarını sürdürüyor. (Mısır Ulusal Diyaloğu)

Mısır’daki Ulusal Diyalog Mütevelli Heyeti, dün önümüzdeki dönemde yapılacak oturumların gündemini tartıştı. Geçtiğimiz mayıs ayında diyalog başlatıldığından bu yana yaklaşık 50 oturum düzenlenmiş ve bu oturumlarda ülkenin ekonomik durumundan siyasi hakların kullanımına, parlamentoda temsile ve yerel seçim dosyasına kadar çeşitli konular ele alınmıştı.

Ulusal Diyalog Genel Koordinatörü Ziya Raşvan, ‘diyalog oturumundaki tartışmaların çoğunda katılımcılar arasında bir fikir birliği görüldüğünü’ kaydetti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Alt komiteler, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’ye sunulacak tavsiyeleri oluşturmaya hazırlanırken, Raşvan, Mısır’daki çeşitli siyasi akımları bir araya getiren Ulusal Diyalog oturumlarının başarısını savundu. Salı akşamı yayınlanan bir televizyon röportajında, girişimin ana başarılarından birinin ‘birbirini dinlemeyi, doğru bilgileri öğrenmeyi ve şüpheden kaçınmayı içeren bir diyalog ortamı yaratması’ olduğunu söyledi.

Raşvan, katılımcıların yerel halk meclislerinin hızlı bir şekilde seçilip oluşturulması tavsiyesine atıfta bulundu. Diyalog atmosferinin, kurulduktan sonra Mısır vilayetleri düzeyindeki yerel halk meclislerine taşınacağını umduğunu ifade etti. Ayrıca ‘geçen haftalarda yapılan oturumlarda en az 50 konunun tartışıldığını’ açıkladı.

Fotoğraf Altı: Mısır Ulusal Diyalogu’na bağlı Sağlık Komitesi. (Ulusal Diyalog’un Facebook resmi sayfası)

Ulusal Diyalog Genel Koordinatörü, “Mütevelli Heyeti diyaloğun önceki aşamalarının tam bir değerlendirmesini yapıyor ve sonraki aşamalar için hazırlık yapıyor” dedi. Katılımcıların ‘Ulusal Diyalog’un sonundan çok uzak olmadığını’ düşündüğünü belirterek, katılımcı siyasi güçlerin ve partilerin temsilcilerinin masasında yer alan konuların çoğunun tartışıldığına işaret etti.

Genel Koordinatör, ‘diyalo’un oybirliğiyle üzerinde anlaşmaya vardığı” nihai teklifleri ve tavsiyeleri şekillendirecek küçük komiteler olduğunu ve bunların, yürütmeyle ilgiliyse onaylayarak, yasama önerisi içeriyorsa yetkili meclislere havale ederek bir karar alınması üzere Cumhurbaşkanı Sisi’ye sunulacağını kaydetti.

Mısır makamlarının ‘terörist’ olarak sınıflandırdığı İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) örgütüne bağlı bazı platformların Ulusal Diyalog’u hedef almasına ve ‘oturumlardaki katılımcıların önüne kırmızı çizgiler’ konulduğunu iddia etmesine yanıt olarak Raşvan, “Hiç kimse Ulusal Diyalog Sekreterliği’ne neleri tartışacağını veya nelerden uzak duracağını söylemedi” ifadesini kullandı.

Fotoğraf Altı: Ulusal Diyalog oturumları uzlaşıya ynelik görüşmelerini sürdürüyor. (Ulusal Diyalog’un Facebook resmi sayfası)

Ulusal Diyalog Genel Koordinatörü, İhvan’ın Ulusal Diyalog oturumlarına katılmamasına işaretle “Örgüt kanunen terör örgütü olarak kabul edilmiştir” dedi. Mısır Sivil Hareketi’nin (muhalefet partilerini içerir) yaptığı açıklamada ‘elleri kana bulanmış olanların ve (şiddet içerikli) suçlar işleyen, bunlara katılan veya teşvik edenlerin’ diyalog dışında tutulduğunu belirttiğini sözlerine ekledi.



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.