BBC: Yunan sahil güvenliği, suçunu örtbas etmek için göçmenlere baskı yaptı

Göçmen faciasının ardından düzenlenen protestolarda eylemciler, açtıkları pankartta facianın tarihini yazarak "Adalet yoksa barış da yok" ifadelerini kullanmıştı (Reuters)
Göçmen faciasının ardından düzenlenen protestolarda eylemciler, açtıkları pankartta facianın tarihini yazarak "Adalet yoksa barış da yok" ifadelerini kullanmıştı (Reuters)
TT
20

BBC: Yunan sahil güvenliği, suçunu örtbas etmek için göçmenlere baskı yaptı

Göçmen faciasının ardından düzenlenen protestolarda eylemciler, açtıkları pankartta facianın tarihini yazarak "Adalet yoksa barış da yok" ifadelerini kullanmıştı (Reuters)
Göçmen faciasının ardından düzenlenen protestolarda eylemciler, açtıkları pankartta facianın tarihini yazarak "Adalet yoksa barış da yok" ifadelerini kullanmıştı (Reuters)

Birleşik Krallık’ın (BK) kamu yayımcısı BBC, Yunan sahil güvenlik yetkililerinin, geçen ay yaşanan tekne faciasından kurtulanlara baskı uyguladığını öne sürdü.

En az 82 kişinin hayatını kaybettiği faciadan kurtulan ve kimlikleri Ahmed’le Musab olarak paylaşılan iki göçmen, teknedeki 9 Mısırlıyı kaçakçı olarak teşhis etmeleri için sahil güvenlik ekiplerinin kendilerine baskı yaptığını iddia etti. 

Mora Yarımadası'nda yer alan Pilos kasabası açıklarında 14 Haziran'da yaşanan olayda, tekneden kurtarılan 9 Mısır yurttaşı hakkında hukuki işlem başlatılmıştı. 

20 ila 40 yaşındaki şüpheliler, kasıtsız adam öldürme, suç örgütüne üye olma ve insan kaçakçılığı gibi suçlamalarla 20 Haziran’da mahkemeye çıkarılmıştı.

Mora Yarımadası'ndaki Kalamata şehrinde düzenlenen duruşmada şüpheliler, hakkındaki suçlamaları reddetmiş, mahkeme de bu kişilerin bir sonraki duruşmaya kadar tutuklanmasına karar vermişti. Duruşmanın tarihi henüz belirlenmedi.

Yunanistan’ın başkenti Atina’da BBC muhabirlerinin görüştüğü Musab, Yunan sahil güvenlik ekiplerinin tekneye halat bağladığını ve alabora olmasına yol açtığını savunarak, şunları söyledi: 

Soldan bir halat bağladılar. Herkes dengeyi sağlamak için teknenin sağına geçti. Yunan gemisi çok hızlı hareket edince bot alabora oldu. Tekneyi epey sürüklemeye devam ettiler.

İki saat boyunca denizde kaldıklarını öne süren Musab, Yunan sahil güvenliğinin ancak bundan sonra gelip kendilerini kurtardığını savundu.

Musab, Kalamata’ya ulaştıklarında tekneden kurtarılan göçmenlerin, Yunan sahil güvenlik ekiplerinden şikayetçi olduğunu belirtti. Göçmen, bunun üzerine kimliği paylaşılmayan bir yetkilinin kendilerine “Ölümden kurtuldunuz! Olay hakkında konuşmayı kesin! Daha fazla soru sormayın, çenenizi kapatın!” diye bağırdığını iddia etti. 

Ahmed ise Yunan yetkililerin kendilerine baskı uyguladığını ileri sürerek, “İnsanlar faciaya Yunan sahil güvenliğinin sebep olduğunu söyleyince, sorgulamayı yapan yetkili bizden susmamızı istedi” dedi.

Ahmed ve Musab, Yunan yetkililerin göçmenlere olaydan söz konusu 9 Mısırlıyı sorumlu tutmaları talimatını verdiğini iddia etti. Musab, Mısırlıların haksız yere tutuklandığını savunarak, “Yunan makamları suçlarını örtbas etmek istiyor” dedi. 

Yunan sahil güvenlik yetkilileri, 9 Haziran'da Libya'dan yola çıkan ve yaklaşık 700 kişinin bulunduğu tekneden kurtarılan 104 göçmenden 47'sinin Suriye, 43'ünün Mısır, 12'sinin Pakistan ve ikisinin Filistin yurttaşı olduğunu açıklamıştı.

BK merkezli Save The Children adlı sivil toplum kuruluşu da görgü tanıklarından edindiği bilgilere dayanarak, batan teknenin ambarında yaklaşık 100 çocuğun mahsur kaldığını bildirmişti. 

Facianın ardından Yunan sahil güvenlik botunun, göçmen teknesine halat bağladığı ve tekneyi çekerken aşırı sürat nedeniyle alabora olmasına yol açtığı iddiaları da gündeme gelmişti.

Yunan makamları, ilk başta kurtarma gemisinin tekneye yanaşmadığını söylemiş, daha sonraysa dengesi bozulan tekneyi stabilize etmek için halat atıldığını bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Kathimerini



Bernie Sanders, Trump'ın üçüncü dönem planlarını yorumladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT
20

Bernie Sanders, Trump'ın üçüncü dönem planlarını yorumladı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Senatör Bernie Sanders, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2028'de Oval Ofis'te üçüncü bir dönem için aday olacağı yönündeki göndermeleri karşısında sessizliğini bozdu.

83 yaşındaki Vermont senatörüne, birçok Cumhuriyetçi gibi kendisinin de üçüncü dönem önerisine gülüp gülmediği soruldu.

CBS News'e, "Hayır, gülmüyorum. Üçüncü dönem fikri mi? Neden olmasın? Hukukun üstünlüğüne inanmıyorlar. Anayasaya inanmıyorlar. Dolayısıyla evet, bunu ciddiye alırım" dedi.

Geçen hafta Trump, NBC News'e verdiği röportajda üçüncü dönem için "yöntemler" düşündüğünü söylemişti.

Daha sonra Florida'dan Washington'a giderken Air Force One'da gazetecilere yaptığı açıklamada "Üçüncü bir dönem daha görev yapmamı isteyen çok sayıda kişi var, ki bu bir bakıma 4. dönem çünkü diğer seçim, yani 2020 seçimi tamamen hileliydi" dedi. Trump o seçimi Demokrat Joe Biden'a karşı kaybetmişti.

Trump yine de şunları ekledi:

Şu anda üçüncü bir dönem hakkında konuşmak istemiyorum çünkü nereden bakarsanız bakın, önümüzde hâlâ uzun bir zaman var.

zxscdfrgt
Senatör Bernie Sanders son yorumlarını CBS News'e verdiği yeni röportajda yaptı (CBS News)

CBS röportajında Sanders, Trump ve DOGE lideri Elon Musk'a oligarşi karşıtı duyguları desteklemekte "daha fazla aciliyet" yarattıkları için "teşekkür" etti.

Sanders, Robert Costa'ya, "Sanırım korku ve öfke görüyorum. Halkımızın yüzde 60'ı ay sonunu zor getiriyor. Medya bundan bahsetmiyor. Kongre'de bunu yeterince konuşmuyoruz" dedi.

Sanders başkanlık için yeniden yarışmıyor ama kambur ve kır saçlı demokratik sosyalist, Trump'ın ikinci başkanlığına karşı direnişin lideri oldu. Trump'ın iktidarı ele geçirmesini eleştiren ve onbinlerce kamu çalışanının işten çıkarılmasının sonuçları konusunda uyarıda bulunan Sanders, Demokratların yumurta fiyatına odaklanmasını ya da "pes edip ölü taklidi yapmasını" isteyenlere karşı çıkıyor.

En azından şimdilik Sanders, yayılan Trump karşıtı hareketin korku ve öfkesini dizginlemek için ulusal bir kampanya yürütmeye istekli tek seçilmiş ilerici olarak yalnız başına.

Beyaz Saray'ı kaybettiğinden bu yana Washington'daki Demokratlar, Trump'ın hükümet işgücünü azaltmaya, federal denetimi zayıflatmaya ve Musk'a vizyonunu uygulama yetkisi vermeye yönelik agresif hamlelerini durdurmak için tutarlı bir mesaj ya da elçi arkasında birleşmekte zorlanıyor.

Trump karşıtı direnişi organize edecek merkezi bir hareket oluşmadı.

"Etrafınıza bakıyorsunuz, bunu başka kim yapıyor? Hiç kimse" diyen Temsilci Alexandria Ocasio-Cortez, Sanders'ın çabaları hakkında şunları söyledi:

Umudum, Demokratların hücuma geçmesi açısından barajın yıkılması ... Tartışmayı doğrudan halka götürmemiz gerekiyor.

Associated Press'ten de yararlanılmıştır

Independent Türkçe