Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı el-Hireyci Şarku'l Avsat’a konuştu: Erdoğan'ın ziyareti tarihi ilişkileri derinleştiriyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci: Riyad ile Ankara arasındaki vizyonların uyumu Ukrayna savaşını bitirme fırsatı veriyor.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci, Şarku’l Avsat’a konuştu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci, Şarku’l Avsat’a konuştu.
TT

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı el-Hireyci Şarku'l Avsat’a konuştu: Erdoğan'ın ziyareti tarihi ilişkileri derinleştiriyor

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci, Şarku’l Avsat’a konuştu.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci, Şarku’l Avsat’a konuştu.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretinin, iki ülkenin 2029 yılında 100’üncü yıla ulaşacak tarihi ilişkiyi derinleştirme çabalarının bir uzantısı olarak geldiğini söyledi. El-Hireyci, Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü olan 2029 yılına kadar önümüzdeki beş yıl boyunca iki ülkenin daha fazla köprü inşa etmek ve liderlerinin hedeflerine ulaşmak için sürekli çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini de ifade etti.

El-Hireyci, Şarku'l Avsat ile yaptığı röportajda, ‘Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki özel ilişkide başarının temel direklerinden birinin iş sektörü olduğunu, çünkü iki ülke arasındaki ilişkinin rekabetten ziyade entegrasyonla karakterize edildiğini’ belirtti. El-Hireyci ayrıca, iki ülkenin doğrudan yatırımı teşvik etme ve iç ticareti geliştirme ve çeşitlendirme alanında iş birliği arayışına girdiğine dikkati çekti.

Ukrayna'daki savaş ateşini söndürmek için birleşik bir diplomatik çerçeve içinde Suudi Arabistan-Türkiye rolünün olasılığına ilişkin olarak, Suudi Arabistan ile Türkiye arasında Rusya-Ukrayna krizine yönelik vizyon ve bakış açılarında bir yakınlaşma olduğunu açıklayan el-Hireyci, “Bu, iki ülkenin dünya siyasetinde etkili iki ülke olarak birlikte çalışması ve Rusya-Ukrayna taraflarını krizi sona erdirmeye teşvik etmesi için bir fırsat sunuyor” dedi.

qrfgt45
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci, Şarku’l Avsat’a konuştu.

İşte Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci’nin Şarku'l Avsat ile gerçekleştirdiği röportajın tam metni:

-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Suudi Arabistan ziyareti, bölge ve dünyadaki krizlerin ortasında gerçekleşiyor. Bu ziyarette Suudi Arabistan ile Türkiye arasında görüşülecek en önemli dosyalar neler?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan’a yaptığı ziyaret, iki ülkenin 2029 yılında 100’üncü yılına ulaşacak olan tarihi ilişkilerini derinleştirme çabalarının bir uzantısıdır. Suudi Arabistan-Türkiye ilişkilerinin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü olan 2029 yılına kadar önümüzdeki beş yıl boyunca, iki ülke daha fazla köprü kurmak ve iki ülkenin liderlerinin ve kardeş halklarının özlemlerini gerçekleştirmek için sürekli çalışmayı dört gözle bekliyor.

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdulaziz'in Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın davetlisi olarak 22 Haziran 2022'de Türkiye'ye yaptığı ziyaret uluslararası camiada büyük ilgi gördü. Veliaht Prens'in ziyareti iki ülke ilişkilerinin gelişmesinde önemli bir sıçrama yaptı. Bu, iki ülke liderlerinin ikili ilişkileri tarihsel kardeşlik temelinde geliştirmeye devam etme, iki ülke ve halkların ortak çıkarlarına hizmet etme ve bölge için daha iyi bir gelecek sağlama kararlılığına ek olarak, tüm sektörlerde seçkin başarılara, ortaklıklara ve ardından iş birliği anlaşmalarına imza atılmasına yol açtı.

-Riyad ile Ankara arasında sanayi ve müteahhitlik odaklı 16 anlaşma imzalanırken, ‘2030 Vizyonu’ ve ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonları çerçevesinde iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine yönelik fırsatlardan söz ediliyor. Mevcut zirve daha fazla anlaşmanın imzalanmasına sahne olacak mı ve olursa tam olarak hangi alanlarda gerçekleşecek?

Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki seçkin ilişkinin başarı ayaklarından biri de iş sektörüdür. Zira ülkeler bu sektörde rekabetten çok tamamlayıcılık özelliği taşır. Suudi Arabistan, enerji ürünleri ve sanayiler için temel malzemeler açısından Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu her şeye sahipken, Türk ürünleri ve müteahhitlik sektörü, 2030 Vizyonu’nun hedeflerine ulaşmak için inşaat sektöründeki artan ihtiyaçlarını karşılamak üzere Suudi Arabistan’da iyi bir pazar bulacaktır.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın Türkiye ziyareti ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu ziyareti arasında geçtiğimiz yıl içinde biri İstanbul'da diğeri Riyad'da olmak üzere iki yatırım forumu düzenlendi. Forumlar sırasında iş sektörünü desteklemeyi, iç ticareti genişletmeyi ve ticaret alışverişini artırmayı amaçlayan çeşitli anlaşmalar imzalandı.

Bu nedenle, Suudi Arabistan ve Türkiye, G20 üyeleri olarak büyük bir ekonomik potansiyele sahiptir. 2030 Vizyonu, iki ülke arasında yatırım, ticaret, turizm, eğlence, kalkınma, sanayi, madencilik, inşaat, ulaşım ve altyapı projeleri alanlarında da umut verici iş birliği fırsatları barındırıyor.

Suudi Arabistan'daki cazip iş ortamı, 390 Türk şirketini toplam sermayesi yaklaşık bir milyar riyale ulaşan Suudi pazarına yatırım yapmaya çekmeyi başardı. Türk şirketleri birçok sektörde faaliyet gösteriyor. Bunların en önemlileri inşaat, imalat, toptan ve perakende ticaret ve restorancılıktır.

sa
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mühendis Velid el-Hireyci, Şarku’l Avsat’a konuştu.

Suudi ve Türk tarafları, iç ticareti geliştirmek ve çeşitlendirmek, iki ülke arasındaki ticaret alışverişini kolaylaştırmak, bu konudaki zorlukları aşmak, kamu ile özel sektör arasındaki iletişimi yoğunlaştırmak, yatırım fırsatlarını tartışmak ve bunları çeşitli alanlarda somut ortaklıklara dönüştürmek için sürekli çalışıyorlar.

İki ülke, doğrudan yatırımı teşvik etme için iş birliği arayışında bulunuyor. Bu alanda bir anlaşma imzaladılar ve ayrıca 2030 Vizyonu ışığında Suudi Arabistan’ın sunacağı dev projelerde Türk şirketleri için umut vadeden iş birliği fırsatlarını öne çıkarmak amacıyla Aralık 2022'de Türkiye-Suudi Arabistan İş ve Yatırım Forumu'nu kurdular. Bunu geçtiğimiz Mart ayında Riyad'da düzenlenen Suudi Arabistan-Türkiye İş Forumu izledi.

Suudi Arabistan ve Türkiye, bölgenin ve dünyanın iki önemli ülkesi olarak, her alanda iş birliğine ve iki ülkenin küresel ölçekte iddialı proje, fikir ve girişimlerine karşılıklı destek vermeye isteklidir. Türkiye Cumhuriyeti, Riyad'ın Expo 2030'a ev sahipliği yapma adaylığını nezaketle desteklemiştir. Türkiye Cumhuriyeti, Suudi Arabistan’ın iklim değişikliğiyle mücadele alanındaki çabalarına verdiği desteğin yanı sıra, Krallık tarafından başlatılan ve G20 ülkelerinin liderleri tarafından onaylanan Yeşil Suudi Arabistan ve Yeşil Ortadoğu girişimlerini başlatmasını ve döngüsel karbon ekonomisi yaklaşımının uygulanmasını da memnuniyetle karşıladı. Ayrıca Suudi Arabistan ve Türkiye, İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması ilkelerine bağlı kalmanın önemini bir kez daha vurguladılar.

Öte yandan, Suudi-Türk Koordinasyon Konseyi'nin oynadığı rol, iki ülke arasındaki çeşitli siyasi, ekonomik, ticari, enerji, tarım, kültür, eğitim, teknoloji, askeri ve güvenlik sektörlerindeki ilişkilerin güçlendirilmesini ve geliştirilmesini amaçlamaktadır. İlk toplantısını Şubat 2017'de Ankara'da yapan Konsey'in ikinci toplantısının bu yıl Riyad'da yapılması bekleniyor.

- Türkiye, depremin yol açtığı tahribatın maliyetine ek olarak, halen bir ekonomik krizle karşı karşıya. Suudi Arabistan geçtiğimiz Mart ayında 5 milyar dolarlık bir mevduatla Türkiye ekonomisine çeşitli insani yardım ve destek sağlamak için girişimde bulundu. Riyad'ın Ankara'ya sağlayacağı daha fazla mali yardım veya kredi var mı?

Suudi Arabistan, bu yıl Türkiye'de meydana gelen depreme karşı bağışçılar listesinin başında yer aldı. Veliaht Prens’in cömert yönlendirmesiyle tıbbi yardım için bir hava köprüsü işletti ve geniş yankı bulan bir bağış kampanyası düzenledi. Depremden etkilenenlerin yararlanması için 48,8 milyon doları aşan proje sözleşmeleri imzalandı ve bu çalışmalar halen devam ediyor. Elbette Suudi Arabistan, sağlam ilkeler temelinde Türkiye'deki kardeşlerinin yanında olmaya devam edecek. Suudi Arabistan'ın çabaları Türkiye Cumhuriyeti'ne ve Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin kuzeyindeki deprem bölgelerinden etkilenenlere destek olmayı sürdürecektir.

- Ukrayna krizi, Moskova ile Kiev arasındaki kanlı çatışmaya siyasi bir çözüm bulmak üzere uluslararası arabuluculuk için Şubat ayı sonlarında Suudi Arabistan girişimi de dahil olmak üzere birçok girişime tanık oldu. Türkiye'nin Karadeniz bölgesindeki jeopolitik konumu dikkate alındığında, bu krizin alevlerini söndürmek için birleşik bir diplomatik çerçeve içinde Suudi Arabistan-Türkiye ortak rolü olacak mı?

Suudi Arabistan ve Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin sona ermesinin artık uluslararası toplum için bir öncelik olması gerektiği konusunda hemfikir. Suudi Arabistan ve Türkiye'nin bakış açısı, krizin Birleşmiş Milletler (BM) kararları ve uluslararası normlar ışığında ve uluslararası barışın çıkarına olan şekilde sona erdirilmesi gerektiği konusunda aynı noktada bulunuyor. Suudi Arabistan, Rusya ile Ukrayna arasında arabuluculuk yapmak için çeşitli girişimlerde bulundu ve Türkiye, krizin başlangıcından bu yana tahıl anlaşmasını sürdürmek için arabuluculuk yapmayı başardı. Kuşkusuz, iki kardeş ülke olan Suudi Arabistan ve Türkiye'nin Rusya-Ukrayna krizine yönelik vizyon ve bakış açılarının yakınlaşması, Rusya ve Ukrayna taraflarını krizi sona erdirmeye teşvik etme konusunda birlikte çalışması için bir fırsat vermektedir.

- Riyad, Türkiye-Mısır yakınlaşmasını ve bunun bölge üzerindeki etkisini nasıl görüyor?

Suudi Arabistan'ın bölgedeki tüm ülkeler arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesinin en büyük destekçilerinden biri olması, Suudi Arabistan-İran ilişkilerinin yeniden tesis edilmesi ve ayrıca Suriye'nin Arap Birliği'ne dönüşü, Suudi Arabistan tarafından Ortadoğu'nun görüşlerini yakınlaştırmak ve bölgeyi dünyanın en güvenli bölgelerinden biri haline getirmek için gösterilen çabanın kanıtıdır. Ortadoğu'da bu gerçek kalkınma, bölge ülkeleri arasındaki güvenlik ve seçkin ilişkiler pekiştirilmeden sağlanamaz.

Suudi Arabistan, Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini destekleyen bir bildiri yayınladı. Suudi Arabistan bu yakınlaşmayı bölgede daha iyi bir atmosfer yaratmak için yeni bir fırsat ve kalkınmaya, istikrara, istihdam yaratmaya, ticari ortaklıklara ve yatırıma öncelik verilen güvenli bir Ortadoğu'ya doğru ilerlemenin önemli bir parçası olarak görüyor.



Suudi Arabistan, Suriye halkına ve Suriye'nin güvenlik ve istikrarına verdiği desteği yineledi

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Bakanlar Kurulu oturumuna başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Bakanlar Kurulu oturumuna başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, Suriye halkına ve Suriye'nin güvenlik ve istikrarına verdiği desteği yineledi

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Bakanlar Kurulu oturumuna başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Bakanlar Kurulu oturumuna başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bugün Riyad'da düzenlenen Bakanlar Kurulu oturumuna başkanlık etti. Oturumda Suudi Arabistan’ın, Suriye halkına ve Suriye'nin güvenlik ve istikrarına verdiği destek yinelendi. Ayrıca İsrail işgal güçlerinin Suriye topraklarına yönelik saldırıları ve uluslararası hukuk kurallarını ihlal etmeleri bir kez daha kınandı.

Oturumun başında Bakanlar Kurulu, İki Kutsal Caminin Hizmetkârı Kral Selman bin Abdulaziz'in yardımı ve halkının kapsamlı ve sürdürülebilir kalkınma yürüyüşünde daha büyük hedeflere ve benzeri görülmemiş başarılara yönelik kararlılığıyla ülkenin bu yıl içinde elde ettiği önemli kazanımlar ve ulusal düzeyde birçok hedefe ulaşılması dolayısıyla Yüce Allah'a şükretti.

Bakanlar Kurulu, Riyad'daki toplu taşıma projesine, fikir aşamasından gerçeğe dönüşene kadar verdiği destek ve gösterdiği himaye için İki Kutsal Caminin Hizmetkârı’na şükranlarını ifade etti. Bu projenin faaliyete geçmesinin altyapının geliştirilmesinde niteliksel bir sıçramayı temsil ettiği, kalkınmayı ve ekonomik hareketi desteklediği ve vatandaşlara sağlanan hizmetlerin kalitesinin arttırılmasına ve en iyi seviyelere yükseltilmesine katkıda bulunduğu vurgulandı.

bhtyj
Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, bölgedeki ve dünyadaki gelişmeleri ve bunlara yönelik uluslararası çabaları ele aldı. (SPA)

Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan’ın 2034 yılında FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği yapma zaferini, Suudi Arabistan’ın uluslar ve halklar arasındaki statüsünü somutlaştıran yeni bir dönüm noktası olarak nitelendirdi.

Diğer yandan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, geçtiğimiz günlerde kardeş ve dost ülkelerin liderleriyle ikili ilişkiler, bölgedeki ve dünyadaki gelişmeler, özellikle de işgal altındaki Filistin topraklarındaki durum ve Suriye sahasındaki gelişmeler hakkında yapılan görüşmelerin ve istişarelerin içeriği hakkında Bakanlar Kurulu’na bilgi verildiğini açıkladı.

Bu bağlamda Bakanlar Kurulu, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın Suudi Arabistan’a gerçekleştirdikleri ziyaretlerin olumlu sonuçlarından övgüyle bahsederek, bu ziyaretlerin karşılıklı faydaların, arzu edilen hedeflerin ve isteklerin elde edilmesi için çeşitli alanlarda ortak iş birliğinin kapsamının genişletilmesine ve uluslararası konularda koordinasyonun arttırılmasına katkıda bulunacağını ifade etti.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, bölgedeki ve dünyadaki gelişmeleri ve bunlara yönelik uluslararası çabaları ele aldı. Suudi Arabistan’ın başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik devam eden çabaları vurgulandı. Bakanlar Kurulu ayrıca, dünya ülkelerini Filistin sorununun barışçıl yollarla çözülmesi ve iki devletli çözümün uygulanması amacıyla önümüzdeki haziran ayında New York'ta Suudi Arabistan’ın ve Fransa'nın eş başkanlığında düzenlenecek üst düzey uluslararası konferansa katılmaya çağırdı.

Bakanlar Kurulu, kalkınma ve ekonomik refahı pekiştiren çok taraflı eylemleri destekleme ve küresel zorlukların ele alınmasına katkıda bulunmak için kolektif çabaları zorlama konusundaki ilgisinin bir parçası olarak Suudi Arabistan’ın ev sahipliği yaptığı bölgesel ve uluslararası toplantıların sonuçlarını gözden geçirdi.

Bakanlar Kurulu, Tek Su Zirvesi'nin Riyad'da düzenlenmesinin Suudi Arabistan’ın uluslararası düzeydeki öncü rolünü ve temiz su kaynaklarının sürdürülebilirliği ve dünyanın dört bir yanındaki toplumların bu kaynaklara erişiminin sağlanması konusundaki kararlılığını yansıttığını vurguladı. Tek Su Zirvesi, Dünya Su Örgütü’nün kurulması da dahil olmak üzere Suudilerin bu alandaki girişimlerinin bir devamı niteliğindeydi.

rtbny
Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan tarafından ev sahipliği yapılan bölgesel ve uluslararası toplantıların sonuçlarını gözden geçirdi. (SPA)

Ed-Dusari, Bakanlar Kurulu’nun, Suudi Arabistan başkanlığında düzenlenen Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (UNCCD) 16. Taraflar Konferansı’nın (COP16), 100'den fazla inisiyatif sunmak ve arazi bozulması, çölleşme ve kuraklıkla mücadelede finansal kuruluşların ve özel sektörün rolünü arttırmak için 12 milyar dolardan fazla kaynak elde etmek üzere uluslararası çabaları harekete geçirebilmesini takdir ettiğini söyledi.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, ekosistemi korumak, sürdürülebilirliği için iş birliği çerçevelerini geliştirmek ve ulusal hedefler doğrultusunda ekonomik çeşitliliğe ulaşmak için sürdürülebilir bir mavi ekonomiye geçişi desteklemek amacıyla Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından başlatılan Kızıldeniz'in Sürdürülebilirliği Ulusal Stratejisi’nin önemini tartıştı.

Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan’ın Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak'a katılımının, gelişmekte olan ülkeleri desteklemek için IMF ve Dünya Bankası girişimlerine yaptığı katkıların yanı sıra Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSrelief) ve Suudi Arabistan Kalkınma Fonu (SFD) programları aracılığıyla bu konuda küresel olarak öncü rolü ile uyumlu olduğunu kaydetti.

Bakanlar Kurulu, Riyad'da düzenlenen Uluslararası Yapışık İkizler Konferansı'nın başarısını överken, Suudi Arabistan’ın bu alandaki liderlik rolünü ve Vizyon 2030'un sağlık sektörünü geliştirme, kalite ve verimliliğini arttırma hedefleri doğrultusunda tıbbi mükemmelliğini vurguladı.

rthyj
Suudi Arabistan Başbakanı ve Veliaht Prensi Muhammed bin Selman başkanlığında bugün Riyad'da düzenlenen Bakanlar Kurulu oturumundan (SPA)

Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan’ın biyoteknoloji sektörü ve gelişiminde ileri ülkeler arasındaki konumunu güçlendirme arzusunu dile getirdi. Bu bağlamda Bakanlar Kurulu, bu alandaki ulusal stratejinin hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunacak olan Riyad Uluslararası Medikal Biyoteknoloji Zirvesi'nin üçüncü edisyonunun çıktılarını övdü.

Ed-Dusari’ye göre Bakanlar Kurulu, Riyad'da düzenlenen ve gen tedavilerinin yerelleştirilmesi ve biyofarmasötik ve aşı üretiminin desteklenmesine yönelik 10 milyar riyali aşan anlaşma ve lansmanları içeren ve böylece Suudi Arabistan’ın sağlık inovasyonundaki küresel liderliğini arttıran ilaç fuarını takdir etti.

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, uluslararası iş birliği için yeni ufuklar açılmasına ve küresel olarak yenilik ve yaratıcılığı destekleyen yasal temeller oluşturulmasına katkıda bulunacak olan Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü (WIPO) üye devletleri tarafından Tasarımlar Hukukuna ilişkin Riyad Anlaşması’nın kabul edilmesini memnuniyetle karşıladı.

Bakanlar Kurulu, Suudi Arabistan’ın son iki yılda uluslararası kuruluşlar tarafından kredi notunun yükseltilmesini takdirle karşıladı. Kuşkusuz bu, devam eden çabaların, ekonomik reformların ve mali sürdürülebilirliğin korunmasına katkıda bulunan ve mali planlamanın etkinliğini ve finans merkezinin gücünü ve sağlamlığını arttıran mali politikaların benimsenmesinin bir teyidi.

Bakanlar Kurulu, Şura Konseyi ve Bakanlar Kurulu Siyasi ve Güvenlik İşleri ile Ekonomik İşler ve Kalkınma Konseyleri, Bakanlar Kurulu Genel Komitesi ve Bakanlar Kurulu Uzmanlar Paneli tarafından ortaklaşa incelenen konular da dahil olmak üzere gündemindeki konuları gözden geçirdi.

Bakanlar Kurulu oturumunda, Suudi Arabistan Spor Bakanlığı ile Brunei Darusselam Kültür, Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında gençlik ve spor alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı taslağını Brunei tarafıyla görüşmek ve imzalamak üzere Spor Bakanı’na veya yardımcısına yetki verilmesine; Suudi Arabistan hükümeti ile Kırgızistan Bakanlar Kurulu arasında ehliyetlerin kullanımına yönelik iş birliği anlaşması taslağını Kırgız tarafıyla görüşmek ve imzalamak üzere İçişleri Bakanı’na veya yardımcısına yetki verilmesine; Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı ile Kırgızistan Bilim Bakanlığı arasında çevre koruma alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptının onaylanmasına karar verildi.

Bakanlar Kurulu ayrıca, Suudi Arabistan Çevre, Su ve Tarım Bakanlığı ile Brezilya Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı arasında tarım ve hayvansal üretim alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptı taslağını Brezilya tarafıyla görüşmek ve imzalamak üzere Çevre, Su ve Tarım Bakanı’na veya yardımcısına yetki verilmesine; Suudi Arabistan Jeolojik Araştırmalar Kurumu ile Irak Jeolojik Araştırmalar Kurumu arasında teknik ve bilimsel jeolojik iş birliğine yönelik mutabakat zaptı taslağını Irak tarafıyla görüşmek üzere Suudi Arabistan Jeolojik Araştırmalar Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı’na yetki verilmesine; Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurumu ile diğer ülkelerdeki muadil kurumlar arasında sivil havacılık alanında iş birliğine yönelik mutabakat zaptlarının gösterge niteliğindeki modelini onaylamak üzere Suudi Arabistan Sivil Havacılık Genel Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulaştırma ve Lojistik Bakanı’na yetki verilmesine karar verdi.