Fransa Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımları ve bütçe desteğini kesti

TT

Fransa Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımları ve bütçe desteğini kesti

General Abdulrahman Tchiani (AFP)
General Abdulrahman Tchiani (AFP)

Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından cumartesi günü yapılan açıklamayla Fransa'nın Nijer’de seçilmiş Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’a yapılan askeri darbenin ardından Nijer'e yönelik tüm kalkınma yardımları ve bütçe desteğinin kesildiği duyuruldu.

Bakanlık açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

“Paris, Nijer halkı tarafından seçilen Cumhurbaşkanı Bazoum'un yeniden görevinin başında olduğu Nijer'de hiç vakit kaybedilmeden anayasal düzene geri dönülmesini istiyor.”

Sahel bölgesinin merkezinde yer alan Nijer, 20 milyon nüfuslu ve geniş çölleri olan bir ülke. Nijer aynı zamanda demografik büyüme açısından dünyanın en yüksek oranlarına sahip ülkeler arasında yer alıyor.

Fransız Kalkınma Ajansı (AFD), resmi internet sitesinde yayınladığı rakamlara göre dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Nijer için 2021 yılında 97 milyon euroluk bir bütçe ayırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, cuma günü Papua Yeni Gine ziyareti sırasında  bölge için ‘tehlikeli’ olan Nijer'deki askeri darbeyi ‘en güçlü ifadelerle’ kınadı ve Nijer Cumhurbaşkanı Bazoum'un ‘serbest bırakılması’ çağrısında bulundu.

Nijer, Fransa'nın, cihatçı terör saldırılarıyla sarsılan ve dengeleri sık sık değişen Sahel bölgesindeki son müttefiklerinden biriydi.

İktidardaki askeri konseyin baskısıyla Barkhane Operasyonu adlı terörle mücadele operasyonunu sonlandıran ve Mali'den çekilen Fransa, şu an Nijer’de Nijer ordusuyla yaptığı iş birliği çerçevesinde bin 500 asker bulunduruyor

Nijer'deki darbe, Mali ve Burkina Faso'da ordunun iktidara el koyduğu 2020 yılından bu yana bölgedeki üçüncü askeri darbe oldu.



Roma döneminde barbarların uyarıcı madde kullandığı ortaya çıktı

Uyarıcı alan Cermen savaşçı (Praehistorische Zeitschrift için Stanislav Kontny)
Uyarıcı alan Cermen savaşçı (Praehistorische Zeitschrift için Stanislav Kontny)
TT

Roma döneminde barbarların uyarıcı madde kullandığı ortaya çıktı

Uyarıcı alan Cermen savaşçı (Praehistorische Zeitschrift için Stanislav Kontny)
Uyarıcı alan Cermen savaşçı (Praehistorische Zeitschrift için Stanislav Kontny)

Cermenlerin savaştaki davranışlarına dair daha fazla bilgi sunan yeni bir araştırma, Roma dönemindeki barbar savaşçıların büyük ihtimalle burundan uyarıcı madde çektiğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, İskandinavya, Almanya ve Polonya'daki Roma dönemi kazı alanlarında farklı yıllardan kalma yüzlerce küçük, kaşık şeklinde nesne buldu.

Arkeologlar, Kuzey Avrupa'daki savaşçıların bu nesneleri kemerlerinin ucuna taktığını ve savaş sırasında uyarıcı taşımak ve hazırlamak için kullandığını tahmin ediyor.

Antik Yunan'da ve Roma'da afyon gibi uyuşturucuların kullanıldığına dair çokça kanıt var ama Roma İmparatorluğu'nun dışında yaşayan barbarların genellikle alkol dışında uyarıcı maddeler kullanmadığı varsayılıyordu.

Praehistorische Zeitschrift adlı akademik dergide yayımlanan son çalışmada, araştırmacılar Roma döneminden kalma 116 bataklık ve mezar alanında keşfedilen kaşık şeklindeki 241 nesneyi kategorilere ayırdı. Çoğunlukla 40 ila 70 milimetre uzunluğundaki nesnelerin bir ucunda içbükey bir kase veya genişliği 10 ila 20 milimetre olan düz bir disk bulunuyordu.

Nesnelerin çoğu savaş eşyalarının yanında keşfedildi ve bunların erkeklerin kemerine takıldığı tahmin ediliyor. Araştırmacılar "Hepsinin savaş teçhizatıyla birlikte keşfedildiği ortaya çıktı" dedi.

Artık arkeologlar, bu kaşıkların muhtemelen savaşta istenen etkileri yaratmak ve aşırı doz riskini azaltmak için doğru uyarıcı dozunu hızlı bir şekilde ölçmek üzere kullanıldığına inanıyor.

Araştırmacılar "Bu dozların aşılması kullanıcı için trajik sonuçlara yol açabilirdi" diye belirtti.

Tarihi kayıtlar, çeşitli uyarıcıların askerleri motive etmek, stres ve savaş korkularını azaltmak amacıyla tarih boyunca kullanıldığını gösteriyor.

Araştırmacılar, Roma dönemindeki Cermen topluluklarının uyarıcı özelliklere sahip yerel bitkileri kullandığından veya bildikleri bitkileri kuru veya toz halinde Avrupa'daki antik savaş alanlarına taşıdığından şüpheleniyor.

Bu maddeler haşhaş, güzelavrat otu, kenevir, banotu veya bazı mantar türlerinden elde edilmiş ve alkolde çözünmüş sıvı formda veya toz halinde tüketilmiş olabilir.

Araştırmacılar "Kuzey Avrupa'daki Cermen halkları arasında, Roma dönemindeki askeri çatışmalar sırasında bu tür uyarıcıların kullanımı büyük ihtimalle yaygındı" dedi.

Kışkırtan uyarıcıların kullanımı tahmin edilenden çok daha yaygın olabilir. Vücudun etkinliğini artıran maddeleri kullanıma hazırlama araçlarının sayısı bile uyarıcıların yaygınlığını kanıtlayabilir.

Independent Türkçe