Üst düzey bir Etiyopyalı yetkili, Addis Ababa yönetiminin olağanüstü hal ilan etmesine yol açan ve günlerce süren çatışmaların ardından Amhara bölgesindeki Fano milislerini, yerel ve federal hükümeti devirmeye çalışmakla suçladı.
Hafta başında milisler ile Etiyopya ordusu arasında çatışmalar patlak vermişti. Amhara bölgesinin en büyük ikinci şehri olan Gondar sakinleri Reuters haber ajansına, dün başlayan çatışmaların bu sabaha kadar devam ettiğini söyledi.
Çatışma, komşu Tigray bölgesindeki iki yıllık iç savaşın Kasım ayında sona ermesinden bu yana kısa sürede Etiyopya'daki en ciddi güvenlik krizine dönüştü.
Etiyopya Ulusal İstihbarat ve Güvenlik Servisi Genel Müdürü Temesgen Tiruneh, Amhara'daki milislerin bazı bölgeleri ele geçirdiğini belirtti.
Tituneh dün geç saatlerde resmi yayın kuruluşu Fana Yayın Kurumu'na yaptığı açıklamada, “Bu soygun gücü, yerel hükümeti zorla devirmek ve ardından federal sisteme ilerlemek amacıyla faaliyet gösteriyor” dedi.
Olağanüstü hal ilanı, güvenlik güçlerine yargı kararı olmaksızın sokağa çıkma yasağı koyma, hareket kısıtlaması getirme, silah ve kesici alet taşımayı yasaklama, toplanmaları engelleme, tutuklama ve arama gerçekleştirme yetkisi veriyor.
Etiyopya hükümet sözcüsü Legacy Tolo önceki gün yaptığı açıklamada, yetkililerin huzursuzluğu körükleyenleri gözaltına almaya çoktan başladığını söyledi.
Fano milisleri, yerel halktan yarı zamanlı gönüllülerden oluşuyor ve Tigray savaşı sırasında Etiyopya Ulusal Savunma Kuvvetlerinin bir müttefikiydi.
Ancak federal yetkililerin ülkedeki paramiliter grupların gücünü kırmaya yönelik son girişimi nedeniyle ilişkiler daha sonra gerildi.
Bazı aktivistler, bunun Amhara bölgesini komşu bölgelerden gelen saldırılara karşı savunmasız hale getirdiğini söylüyor.
Başbakan Abiy Ahmed'in ülkenin 11 bölgesindeki güvenlik güçlerinin polis veya ulusal ordu saflarına katılması emrini vermesinin ardından Nisan ayında bölgede şiddetli protestolar patlak verdi. Göstericiler, hükümeti Amhara bölgesinin güvenliğini baltalamaya çalışmakla suçlarken, federal hükümet bunu yalanladı ve amacın ulusal birliği sağlamak olduğunu açıkladı.