"Emekli" banka soyguncusu Ben Affleck'in soygun filmini değerlendirdi

Film, Jeremy Renner'a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı getirmişti (Warner Bros)
Film, Jeremy Renner'a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı getirmişti (Warner Bros)
TT

"Emekli" banka soyguncusu Ben Affleck'in soygun filmini değerlendirdi

Film, Jeremy Renner'a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı getirmişti (Warner Bros)
Film, Jeremy Renner'a En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında Oscar adaylığı getirmişti (Warner Bros)

Gerçek hayattaki bir banka soyguncusu Ben Affleck'in soygun filmi Hırsızlar Şehri'ne (The Town) gerçekçilik açısından yüksek not verdi. 

2010'de gösterime giren Hırsızlar Şehri'nde Affleck, Boston'da cüretkâr bir soygun planlayan bir çete üyesini canlandırıyor. 

Blake Lively, Jeremy Renner, Rebecca Hall, Jon Hamm ve Chris Cooper gibi etkileyici bir oyuncu kadrosuna sahip film, Rotten Tomatoes'daki yüzde 92'lik puanından anlaşılacağı gibi eleştirmenlerin büyük beğenisini kazanmıştı.

Oyuncuların güçlü performanslarıyla öne çıkan Hırsızlar Şehri, gerçekçi ve heyecan verici soygun sahneleriyle de öne çıkıyor.

Insider, eski bir banka soyguncusu olan Cain Vincent Dyer'dan filmi incelemesini istedi. 1999 ile 2001 arasında 100'den fazla banka soyan Dyer, filmdeki soygun sahnelerini izledi ve "kesinlikle isabetli" ifadesini kullandı.

Dyer filmi, polis telsizi kullanmak ve soygundan sonra araba değiştirmek gibi gerçek hayattaki soygun hilelerini tasvir ettiği için övdü.

Kamyon soygunları oldukça yaygındır. Sanırım bir hafta önce Los Angeles'ta bir tane oldu. Yaklaşık 30 bin dolar aldıklarını söylediler ama incelemeden sonra 15 bin dolara düştü. Bu aslında zırhlı bir araca saldırmak için oldukça küçük bir rakam.

Zırhlı araca saldırmanın çok tehlikeli olduğunu anlatan Dyer, buradaki güvenlik görevlilerinin ateş etmek ve parayı korumak üzere eğitildiğini ifade etti. 

"Bankanın düşüncesiyse genellikle parayı almanıza izin vermek ve sizi oradan çıkarmaktır" diyen eski hırsız, sözlerini şöyle sürdürdü:

Aslında banka soygunlarımın çoğunda polis tarayıcılarını kullandım. Bir bölgedeki polis hareketliliğinden faydalanırdım. Ne zaman geleceklerini, içeride ne kadar zamanınız kaldığını bilirdim. Yani, evet, bu kesinlikle o kalibrede bir çetenin sahip olacağı bir şey.

"Soygundan sonra arabalarını değiştirdiklerini görüyoruz ki bu çok, çok, çok yaygındır" diyen Dyer ekledi:

Kullandıkları tüm arabalar büyük ihtimalle çalıntıdır değil mi? Bir araba çalmak yerine yapacağım şey, sahip olduğum arabanın marka ve modelini bulmak ve aynı arabanın plakasını çalmak olurdu. Ekipte bu şekilde davranan bir sürü adam var. Hırsızlar Şehri'ne 10 vermelisiniz.

Independent Türkçe, ScreenRant, Insider



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology