Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi, Nijer krizini görüşmek üzere toplanıyor

Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi, Nijer krizini görüşmek üzere toplanıyor
TT

Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi, Nijer krizini görüşmek üzere toplanıyor

Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi, Nijer krizini görüşmek üzere toplanıyor

Afrika Birliği, Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’u deviren 26 Temmuz darbesinin ardından ülkede yaşanan krizi görüşmek üzere bugün bir toplantı yapılacağını duyurdu.

Afrika bloğu tarafından, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden bugün yapılan açıklamada, Afrika Barış ve Güvenlik Konseyi’nin Nijer’deki son gelişmeler ve bunlarla başa çıkma çabalarını görüşmek üzere toplanacağı bilgisi verildi.

Bu toplantı, Nijer’de iktidarı ele geçiren askeri konseyin, devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazoum’u yabancı ülke liderleri ve uluslararası örgütlerle ilişkileri nedeniyle vatana ihanet suçlamasıyla yargılamak için ‘gerekli verilere’ sahip olduğunu açıklamasının ertesi günü yapılacak.

Konsey Sözcüsü Albay Amadou Abdurrahman, devlet televizyonunda yayınlanan açıklamasında, “Askeri Konsey, devrik cumhurbaşkanının vatana ihanet ve Nijer’in iç ve dış güvenliğini baltalama suçlamalarıyla yargılanması için gerekli verileri topladı” dedi.

Darbe liderleri Bazoum’u ev hapsine alarak, seçilmiş hükümeti dağıttı. Bu da küresel güçler ve Batı Afrika’daki komşu ülkelerin kınamalarına yol açtı.

Endişeler, büyük bir uranyum üreticisi ve radikal isyancılara karşı savaşta Batı’nın önemli bir müttefiki olan Nijer’in kaderiyle sınırlı değil.

Ülkede yaşananların, bölgede stratejik çıkarları olan rakip küresel güçleri etkileyeceğine dair de endişeler var.

Afrika Birliği, Avrupa Birliği (AB), ABD ve Birleşmiş Milletler (BM), Bazoum’un gözaltı koşullarıyla ilgili endişelerini ifade etti.

Batı Afrika’nın ana bloğu olan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu’nun (ECOWAS), darbenin yol açtığı krize diplomatik bir çözüm bulmak amacıyla askeri cuntayla daha fazla müzakere için baskı yapması bekleniyor.

ECOWAS, Cumartesi günü Niamey’deki cuntayla görüşmek üzere bir komite göndermek istediğini bildirdi.

ABD, Fransız, Alman ve İtalyan kuvvetleri, El Kaide ve DEAŞ ile bağlantılı yerel grupların binlerce kişiyi öldürdüğü ve milyonları yerinden ettiği Nijer’de konuşlanmış durumda.

Bu arada, güvensizlik ve demokrasi geriledikçe ve bölgedeki liderler düzeni yeniden sağlamak için yeni ortaklar aradıkça Rus etkisi artıyor.

Batılı güçler, Nijer’deki cuntanın, eski sömürge gücü Fransa’nın ‘darbelerin ardından sınır dışı edildiği’ Mali ve Burkina Faso örneğini izlemesi durumunda, Rus etkisinin artma potansiyelinden korkuyor.



Trump, UNESCO'dan çekilme kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)
TT

Trump, UNESCO'dan çekilme kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump (AP)
ABD Başkanı Donald Trump (AP)

New York Post gazetesi, Beyaz Saray sözcüsü Anna Kelly'nin, ABD Başkanı Donald Trump'ın Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nden (UNESCO) çekilme kararı aldığını söylediğini belirtti.

Gazete, Trump'ın kararının kuruluşun "Amerikan ve İsrail karşıtı" politikalarından kaynaklandığını ifade etti. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Trump, geçtiğimiz şubat ayında, ABD'nin UNESCO'daki varlığının 90 günlük bir incelemeye tabi tutulmasını emretmiş ve özellikle kuruluşun "anti-Semitik veya İsrail karşıtı" politikalar izleyip izlemediğinin araştırılmasına odaklanmıştı. New York Post'a göre, Trump yönetimi yetkilileri UNESCO'yu Filistin ve Çin'e karşı önyargılı olmakla suçluyor.