Eski Tayland Başbakanı Taksin meclisteki kilit oylamanın yapılacağı gün ülkeye dönüyor

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Eski Tayland Başbakanı Taksin meclisteki kilit oylamanın yapılacağı gün ülkeye dönüyor

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Kızı, eski Tayland Başbakanı Taksin Şinavatra'nın gönüllü sürgüne son verip salı günü Tayland'a dönmeye hazırlandığını doğruladı. Bu eve dönüş, üç aydır devam eden siyasi çıkmazı çözmesi beklenen önemli bir parlamento oylamasıyla aynı vakte denk geliyor.

2001'den darbeyle devrildiği 2006'ya kadar başbakanlık yapan eski telekomünikasyon kralı, 2008'de yolsuzluk suçlamalarıyla hapis yatmamak için Tayland'ı terk ettiğinden bu yana kendi isteğiyle sürgünde yaşıyor.

Taksin'in dönünce hapis cezası alma riski sürüyor.

Taksin'in kızı Paetongtarn Şinavatra, Instagram'da "22 Ağustos Salı günü sabah 9'da babam Taksin'i Don Muang Havalimanı'ndan alacağım" dedi.

Kızı, Pheu Thai partisinin başbakan adaylarından biri.

Taksin'in dönüşü, kendisinin desteklediği Pheu Thai (Taylandlılar İçin) Partisi tarafından aday gösterilecek başbakan için parlamentoda yapılacak bir diğer oylamayla çakışacak.

Taksin'in desteklediği Pheu Thai Partisi, ilerici İleri Hareket Partisi'nin (Move Forward Party/MFP) gerisinde kalarak seçimlerde ikinci sırada yer almıştı.

Pheu Thai Partisi'nin başbakan adayı Srettha Thavisin'in bu göreve gelebilmesi için meclisin 500 milletvekilinden oluşan alt kanadı ve 250 üyeli senatoda çoğunluğu sağlaması gerekiyor.

İlerici MFP seçimlerde en fazla sayıda milletvekilini çıkarsa da parti liderinin başbakanlık görevini üstlenmesi, ordunun hakimiyetindeki senato tarafından engellendi.

Taksin daha önce sağlık muayenesi gerekliliğini gerekçe göstererek dönüşünü 10 Ağustos sonrasına ertelemişti. Emniyet Genel Müdürü Yardımcısı Suraçate Hakparn'ın da teyit ettiği üzere, 74 yaşındaki Taksin'in gelişinin ardından hakkında yasal işlem başlatılacak.

Analizciler Taksin'in dönüşünün, Pheu Thai'nin ordu destekli partilerin desteğini aldıktan sonra, oylamada çoğunluğu elde etmek için siyasi partilerle bir anlaşma yaptığını gösterdiğini düşünüyor.

Kasetsart Üniversitesi Siyaset Bilimi Derneği Başkanı Tanaporn Sriyakul, "Taksin'in oylama günü geri dönmesi, Pheu Thai'nin başbakan adayının tek turda seçileceğinden emin olduğunu gösteriyor" dedi.

Taksin'le iltisaklı partiler 2001'den bu yana Tayland siyasetini domine etse de iki başbakanı askeri darbelerle, bir diğerini de mahkeme kararıyla kaybetti.



ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
TT

ABD'li yetkililer Avrupa'da Ukrayna ve İran konusunda üst düzey görüşmeler gerçekleştiriyor

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio (Reuters)

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Beyaz Saray temsilcisi Steve Witkoff'un önümüzdeki günlerde Avrupa'yı ziyaret ederek Rusya'nın Ukrayna'daki savaşını sona erdirme ve İran'la nükleer anlaşma için zemin hazırlama yollarını görüşeceği belirtildi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'tan aktardığı habere göre bakanlık, Rubio ve Witkoff'un bugün (Çarşamba) ve yarın (Perşembe) Fransa'nın başkenti Paris'te Avrupalı mevkidaşlarıyla bir araya gelerek Ukrayna konusunu ele alacaklarını belirtti.

Fransız bir diplomatik kaynak Rubio'nun yarın mevkidaşı Jean-Noel Barro ile Ukrayna'daki savaş, Ortadoğu'daki durum ve İran nükleer anlaşması üzerine görüşmeler yapacağını söyledi.

ABD'li bir yetkili Witkoff'un daha sonra Roma'da İranlı yetkililerle bir toplantıya katılacağını söyledi.

Yoğun diplomatik kampanya, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Ukrayna'da bir barış anlaşmasına yönelik ilerleme kaydedilmemesi nedeniyle yaşadığı hayal kırıklığının arttığı bir döneme denk geliyor.

ABD Başkanı ve danışmanları Rusya'nın uzlaşmaz tutumunu eleştirirken, Trump da Rusya'nın 2022'de başlayan Ukrayna işgalini genişletmesinden Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'i sorumlu tuttu.

Son toplantılar, yönetimin Washington ve Tahran'ın İran'ın nükleer programı konusunda kalıcı bir anlaşma yapıp yapamayacağını araştırmaya devam ettiği bir döneme denk geldi.

İran ve ABD bu hafta başında Umman'da her iki tarafın da olumlu olarak nitelendirdiği dolaylı görüşmeler gerçekleştirmiş, ancak bir anlaşmanın hala çok uzak olduğunu kabul etmişlerdi.

Trump Pazartesi günü yaptığı açıklamada bir anlaşmaya varılamaması halinde İran'ın nükleer tesislerini bombalamaya hazır olduğunu söyledi. Bilgi sahibi kaynaklara göre Salı günü Beyaz Saray'da üst düzey ulusal güvenlik danışmanlarıyla İran'ın nükleer programına odaklanan bir toplantı yaptı.

ABD Başkanı, ilk döneminde İran ile altı dünya gücü arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşmadan ülkesini çektikten ve İran'a ağır yaptırımları yeniden uygulamaya başladıktan sonra Şubat ayından bu yana Tahran'a yönelik “maksimum baskı” kampanyasını sürdürüyor.

İran'ın nükleer programı o tarihten bu yana ilerleme kaydediyor. İki ülke eski Başkan Joe Biden döneminde dolaylı görüşmeler yapmış ancak çok az ilerleme kaydetmişti.