İspanya hükümeti, nişan verdiği kadın milli futbolculardan 5'inin ismini yanlış yazdı

İspanya'da sol koalisyon hükümetinin talimatıyla Spor Yüksek Konseyi'nde alınan kararla, dünya şampiyonu olan Kadın Milli Futbol Takımı oyuncularına verilen sportif üstün liyakat nişanında 5 futbolcunun ismi yanlış yazıldı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, FIFA Kadınlar Dünya Şampiyonu olan takıma Kraliyet Spor Üstün Liyakat Nişanı verileceğini açıklamıştı (AA)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, FIFA Kadınlar Dünya Şampiyonu olan takıma Kraliyet Spor Üstün Liyakat Nişanı verileceğini açıklamıştı (AA)
TT

İspanya hükümeti, nişan verdiği kadın milli futbolculardan 5'inin ismini yanlış yazdı

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, FIFA Kadınlar Dünya Şampiyonu olan takıma Kraliyet Spor Üstün Liyakat Nişanı verileceğini açıklamıştı (AA)
İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, FIFA Kadınlar Dünya Şampiyonu olan takıma Kraliyet Spor Üstün Liyakat Nişanı verileceğini açıklamıştı (AA)

Bakanlar Kurulu'nda alınan karar sonrasında Resmi Gazete'de yayımlanan kadın milli futbolcuların 5'inin isminin yanlış olduğu ortaya çıktı.

Resmi Gazete'deki listede ilk dikkati çeken yanlış, milli takım ve aynı zamanda Real Madrid kaptanı Ivana Andres'in isminin Arjantinli futbolcu Mauro Icardi'nin kız kardeşi Ivana Icardi ile karıştırılması oldu.

Sosyal medyada alay konusu olan olayın hemen ardından müdahale eden Spor Yüksek Konseyi, "insani bir hata" olduğunu açıklayıp, özür diledi.

Ivana Andres dışında diğer kadın milli futbolculardan Aitana Bonmati, Mariona Caldentey, Catalina Coll ve Oihane Hernandez'in de isim veya soy isimlerinin yanlış yazıldığı Resmi Gazete'de kısa sürede hatalar düzeltildi.

Milli futbolcuların eylül ayı içinde düzenlenecek törenle sportif üstün liyakat nişanlarını alması öngörülüyor.

FIFA Kadınlar Dünya Kupası'nın 20 Ağustos'taki finalinde İngiltere'yi 1-0 yenen İspanya, tarihinde ilk defa dünya şampiyonu olmuştu.

İspanya'nın maçı kazanmasının ardından sevinç gösterisi sırasında şeref tribününden uygunsuz hareketler yapan ve daha sonra madalya töreninde İspanyol futbolcu Jennifer Hermoso'yu dudağından öpen İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales, FIFA Disiplin Kurulu'nun açtığı soruşturma sonrasında geçici olarak görevinden alınmıştı.

İspanya Kadın Milli Takımı'nın tarihi başarısını gölgede bırakan bu polemiklerin ardından futbolculardan daha çok Rubiales olayı konuşuluyor.



Irak, Dünya Kupası yolculuğuna Norveç karşısında aldığı ağır yenilgiyle başladı

Ositgard'ın Irak'ta üçüncü golü attığı an (AFP
Ositgard'ın Irak'ta üçüncü golü attığı an (AFP
TT

Irak, Dünya Kupası yolculuğuna Norveç karşısında aldığı ağır yenilgiyle başladı

Ositgard'ın Irak'ta üçüncü golü attığı an (AFP
Ositgard'ın Irak'ta üçüncü golü attığı an (AFP

Irak Milli Takımı, 2026 FIFA Dünya Kupası H Grubu'ndaki ilk maçında Norveç'e 4-1 mağlup olarak turnuvaya ağır bir yenilgiyle başladı.

Norveç adına ilk golü 29. dakikada Erling Haaland kaydetti. Irak, 39. dakikada Eymen Huseyin ile eşitliği sağlasa da Haaland 43. dakikada bir kez daha sahneye çıkarak takımını yeniden öne geçirdi.

İkinci yarıda beraberlik golü için baskı kurmaya çalışan Irak karşısında, 76. dakikada Thelo Ositgard farkı ikiye çıkaran golü attı. Norveç'in gol şölenini ise uzatma dakikalarında Kristian Thorstved tamamladı. Thorstved, Haaland'ın asistinde 90+6. dakikada ağları havalandırarak skoru 4-1'e getirdi.

Bu sonucun ardından tarihinde dördüncü kez Dünya Kupası'nda mücadele eden ve 1998 FIFA Dünya Kupası'ndan bu yana ilk kez turnuvada yer alan Norveç, gruptaki ilk üç puanını aldı. Norveç, aynı skorla Senegal'i mağlup eden Fransa Milli Futbol Takımı ile puanları eşitleyerek grup liderliğini paylaştı.

Tarihinde ikinci kez Dünya Kupası'nda mücadele eden ve son olarak 1986 FIFA Dünya Kupası'nda boy gösteren Irak ise grupta puansız kaldı.

Grubun ikinci maçlarında Irak, Fransa ile karşılaşırken, Norveç de Senegal ile kozlarını paylaşacak.


Suudi Arabistan Uruguay ile 1-1 berabere kaldı

Yeşiller takımının oyuncusu el-Amri, açılış golünü attı (AP)
Yeşiller takımının oyuncusu el-Amri, açılış golünü attı (AP)
TT

Suudi Arabistan Uruguay ile 1-1 berabere kaldı

Yeşiller takımının oyuncusu el-Amri, açılış golünü attı (AP)
Yeşiller takımının oyuncusu el-Amri, açılış golünü attı (AP)

Suudi Arabistan Milli Takımı, Abdulillah el-Amri'nin attığı golle öne geçmesine rağmen üstünlüğünü koruyamadı ve maçın sonlarına doğru Maxi Araujo'nun golüne engel olamayarak Dünya Kupası H Grubu'ndaki ilk maçında Uruguay ile 1-1 berabere kaldı.

Karşılaşmaya iki takım da temkinli başlarken, su molasının ardından oyunun kontrolünü Uruguay ele aldı. Ancak kaleci Muhammed el-Uveys, maçın 30. dakikasında Federico Vinas'ın kafa vuruşunu kurtararak gole izin vermedi.

Daha sonra oyunda dengeyi yeniden kuran Suudi Arabistan, etkili kullanılan köşe vuruşlarıyla Uruguay kalesinde tehlike yarattı. Bu organizasyonlardan birinde savunma oyuncusu Abdülillah el-Amri, 41. dakikada takımını öne geçiren golü kaydetti.

İkinci yarının başında beraberlik için baskısını artıran Uruguay, son vuruşlardaki isabetsizlik ve kaleci el-Uveys'in başarılı performansı nedeniyle aradığı golü bulmakta zorlandı.

Ancak Uruguaylı kanat oyuncusu Maxi Araujo, Federico Vinas'ın güçlü kafa vuruşunu kurtaran el-Uveys'ten dönen topu iyi takip ederek ağlara gönderdi ve Güney Amerika temsilcisine beraberliği getirdi.

Karşılaşmanın son bölümlerinde iki ekip de galibiyet golü için risk aldı. Suudi Arabistan'da Suud Abdülhamid'in şutu üstten auta giderken, Uruguay'da Federico Valverde'nin uzatma dakikalarındaki tehlikeli vuruşunu el-Uveys kurtardı. Mücadele 1-1'lik eşitlikle sona erdi.

Suudi Arabistan, gruptaki ikinci maçında pazar günü İspanya ile karşı karşıya gelecek. Uruguay ise aynı gün Yeşil Burun Adaları ile mücadele edecek.


Vinicius Jr. ve Achraf Hakimi'nin viral röportajları sonrası FIFA'dan yeni karar

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Vinicius Jr. ve Achraf Hakimi'nin viral röportajları sonrası FIFA'dan yeni karar

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Achraf Hakimi ve Vinicius Jr.'la gazeteciler arasında yaşanan ve sosyal medyada viral olan tuhaf anların ardından FIFA, basın toplantısı çeviri kurallarını değiştirdi.

Bir FIFA yetkilisinin Meksikalı gazetecinin Hakimi'ye İspanyolca soru sormasını engellediğini gösteren video sosyal medyada yayıldı.

PSG süperstarına yöneltilen soru, Fas'ın New Jersey Stadyumu'nda Brezilya'yla 1-1 berabere kaldığı maçtan önce, Meksika'nın TV Azteca kanalından Rodrigo Ornelas tarafından İspanya doğumlu ve İspanyolca konuşan Hakimi'ye yöneltildi.

Hakimi, FIFA yetkilisinin çeviri kaynaklarının yetersiz olduğunu belirtmesine rağmen, İspanyolca konuşmaya istekliydi.

Hakimi, gazeteciyi İspanyolca soru sormaya teşvik ederken, "Sorun yok, anlıyorum" dedi. 

İsterseniz İngilizce de cevap verebilirim.

Hakimi daha sonra FIFA yetkilisine dönerek, "Nasıl cevap vereyim, İngilizce mi yoksa İspanyolca mı?" diye sordu. Hakimi, FIFA yetkilisinin isteği üzerine İngilizce olarak akıcı bir şekilde cevap verdi.

Eski kurallara göre iki katılımcı takımın dillerinin yanı sıra İngilizce çeviri de sağlanıyordu. Sözkonusu C Grubu maçı için bu diller Arapça ve Portekizceydi.

Bu, Dünya Kupası'ndaki tek dil sorunu değil; Vinicius Jr. da medya yükümlülüklerinde hangi dili kullanacağı konusunda bir anlaşmazlıkla karşılaştı.

Venezuelalı bir gazeteci, Real Madrid'in süper yıldızından İspanyolca bir cevap istedi.

Vinicius Jr., "Brezilya'yla birlikteyim, Portekizce konuşacağım" diye yanıtladı.

FIFA, Sporting News'e yaptığı açıklamada, basın toplantılarında 4. dil olarak İspanyolca'nın da sağlanacağını doğruladı.

Independent Türkçe