Sudan'da eser yaratıcılığı, savaşın etkisi altında

Ülkenin eserleri, mücadeleyi konu alan pek çok içerik ve gelinen aşamanın tanıklarının hissettikleri "iç mağlupluk" ile dolu

Sudan'da 1980'lerin ortasından bu yana yaratıcı yazarlık savaş tarihiyle aynı (Independent Arapça)
Sudan'da 1980'lerin ortasından bu yana yaratıcı yazarlık savaş tarihiyle aynı (Independent Arapça)
TT

Sudan'da eser yaratıcılığı, savaşın etkisi altında

Sudan'da 1980'lerin ortasından bu yana yaratıcı yazarlık savaş tarihiyle aynı (Independent Arapça)
Sudan'da 1980'lerin ortasından bu yana yaratıcı yazarlık savaş tarihiyle aynı (Independent Arapça)

İsra eş-Şaher

Sudan yaratıcılığı, ülkenin uzun yıllardır tanık olduğu acıların gölgesinde savaş hafızasını zenginleştiriyor.

Savaşlar, ardı ardına gelen krizler, yoksulluk ve diğer zorluklar pek çok kişi arasında bu yöndeki yaratıcılığı körüklüyor.

Yüzlerce Sudanlı yaratıcı şiir, düzyazı, roman ve oyun yazdı ve eserlerin çoğunda savaşların etkisi açık bir şekilde görülüyor. 

Eski Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in rejimi, özellikle 2003 yılında Sudan'ın batısındaki Darfur'da meydana gelen savaş trajedilerini yansıtan kitaplar yasaklandığı için yazma ve yayınlama özgürlüğüne tolerans göstermemişti.

Bazı yazarlar, özellikle de 2011'deki ayrılmadan önce güneydeki savaşla ilgilenenler, kitaplarının Sudan'daki kitap fuarına katılmasının engellenmesi kriziyle karşı karşıya kalmıştı. 

O dönemde etkilenenlerin en dikkat çekeni, eserlerinde Darfur halkının trajedilerini konu alan, özellikle de 'Darfur'un Mesihi' romanıyla dikkat çeken romancı Abdülaziz Baraka Sakin oldu.

Birçok dile çevrilen ve önemli ödüller kazanan romanları, yaygın etnik temizliğe maruz kalan insanların acılarının dünyaya duyurulmasına katkıda bulundu.

Savaşla dolu bir hafıza

Sudanlı yazar, onlarca yıldır savaşın trajedilerini ve halkının yaşadıklarını dile getirdi ve 1980'li yıllar, ülkelerinde çeşitli savaşlar yaşayan yazarların anılarının zenginleşmesine katkıda bulundu. 

Bu bağlamda romancı Atıf Hac Said "1980'lerin ortasından bu yana Sudan'da yaratıcı yazarlığın tarihi, savaş tarihidir. Zira savaşlar 1980'lerin başında patlak verdiğinden bu yana sona ermedi. Evet, ülke çok kısa ateşkeslere tanık oldu ancak savaşlar hiçbir zaman durmadı, aksine yaratıcıların anısına gölge düşürdü. Savaş, birçoğu için edebi eserlerinde farklı şekillerde ele aldıkları popüler bir konu haline geldi" dedi.

Bu savaşların özellikle bölge halkı üzerindeki etkisine bakıldığında, Said "Sudan'ın eserleri, savaşı konu alan birçok eserle, özellikle de savaş ve çatışma bölgelerine mensup yazarların eserleri ile dolu" diye açıkladı. 

Mevcut Hartum savaşı ve bunun yaratıcılar üzerindeki gelecekteki etkisi ile ilgili olarak, "Bu katliam, şehir meseleleri ve toplumsal sınıflarla meşgul olan toplumsal hafızayı besleyerek bizim için alışılmadık edebi eserler üretecek. Hartumlu yazarların şu anda bu savaş hakkında yazmalarını beklemiyorum çünkü onlar şu anda bir şok döneminde yaşıyorlar. Bu savaşla ilgili duyguların olgunlaşması ve savaşla ilgili fikirlerin iyice mayalanması yıllar alacak" ifadelerini kullandı. 

Sınırsız gerçekçilik

Alışılmadık çalışmalar, özellikle de gerçeği olduğu gibi yansıtanlar herkesin ilgi odağı oluyor ve yazı yarışmalarda uzun süre inceleniyor ve sık sık önemli yazı ödüllerini kazanıyor.

Bu bağlamda, adını gizli tutmayı tercih ettiğini belirten ve 8'den fazla edebiyat ödülü kazanan Sudanlı bir yazar, "Yazı yarışmaları her zaman her ne kadar bazı fantezilerle gölgelenmiş olsa da, gerçekçilik içeren eserlere ve savaşlar da bir gerçeklik olarak kalacaktır. Bununla birlikte çoğu kişi tarafından bilinmemektedir ve gerçeğini yalnızca onu yaşayanlar bilebilir. Bu nedenle okuyucunun, savaşa ve savaşta yaşananlara ilişkin gerçekleri yaratıcı çalışmalarla öğrenmeye çok istekli olduğunu görüyoruz. Biz de bu gerçeği yansıtmak için yazıyoruz ve Aralık devriminde olduğu gibi önümüzdeki dönemlerde Sudanlı yazarlar tarafından savaşla ilgili çok sayıda edebi eserin yayımlanmasını bekliyorum, zira bu da yazarların hayal gücünün zenginleşmesine katkı sağladı" ifadelerini kullandı. 

Savaşın etkisi sadece edebi üretim alanındaki yazarlara sınırlı kalmadı, mevcut durum sinema ve tiyatro sektörüyle ilgilenenlerin hayal gücünde birçok sahnenin çizilmesine katkıda bulunuyor.

Bununla birlikte bu sektör uzun yıllar süren mücadele ve ötekileştirme nedeniyle acı çekmeye devam ediyor.

Sudan sineması devrimden önce sınırlı kalmıştı. Devrim Sudanlı yapımcıların uluslararası ödül kazanan çeşitli filmlere katılımıyla niteliksel bir değişime yol açtı.

Bu noktada, "Mevcut gerçeklik, Sudanlı film yapımcılarına şu anda Sudan sokaklarında olup bitenleri yansıtan işler üretme konusunda ilham vermeye katkıda bulunacak mı?" sorusu da karşımıza çıkıyor. 

Film eleştirmeni Heysem et-Tayyib, şöyle konuştu:

Savaş, ayrıntılarıyla her zaman yaratıcılar için içsel bir yenilgi yaratır ve kendilerini çaresiz hissetmelerine neden olur. Bu durumu önlemek için bir şeyler yapmaları gerekiyor. Bununla birlikte savaşı destekleyen ve barışı yenilgiye uğratan pek çok durum var ve bu, yaratıcılıkta çokça ele alınan bir fikri teşkil ediyor.

Ayrıca Tayyib, "Savaş, yaratıcının yaşama arzusunu öldürür zira neden, nasıl ve ne kadar süreyle ve 'herhangi bir çözümü var mı' gibi soruları gündeme getirir. Tüm içerik oluşturanlar, seslerinin olmadığına, gerçekliğin artık bir katil olduğuna ve Sudan halkının bir parçası olarak yaratıcının öldürüldüğüne ikna olmuştur ve hayata devam eden bir ölünün olup olmadığını sorgular" ifadelerini sözlerine ekledi. 

Independent Arabia - Independent Türkçe



Trump'ın ekibinden "Gölge Başkan Musk" iddiasına yanıt

Trump-Vance geçiş dönemi sözcüsü Karoline Leavitt, kontrolün Musk'ta olduğu iddialarına karşı çıktı (AP)
Trump-Vance geçiş dönemi sözcüsü Karoline Leavitt, kontrolün Musk'ta olduğu iddialarına karşı çıktı (AP)
TT

Trump'ın ekibinden "Gölge Başkan Musk" iddiasına yanıt

Trump-Vance geçiş dönemi sözcüsü Karoline Leavitt, kontrolün Musk'ta olduğu iddialarına karşı çıktı (AP)
Trump-Vance geçiş dönemi sözcüsü Karoline Leavitt, kontrolün Musk'ta olduğu iddialarına karşı çıktı (AP)

Rhian Lubin & Joe Sommerlad

Seçilmiş başkan Donald Trump'ın ekibi, hükümetin kapanmasını önleyecek bir bütçe tasarısının reddedilmesinde Elon Musk'ın önemli bir rol oynamasının ardından kontrolün onda olduğu iddialarına karşılık verdi.

Musk, çarşamba günü erken saatlerde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson'ın önerdiği iki partinin ortak kongre bütçe tasarısını eleştirmiş ve ardından Trump'la JD Vance'in ortak bir açıklamayla Cumhuriyetçileri tasarıyı desteklememeleri konusunda uyarmasıyla planın çökmesini sağlamıştı.

Musk, sosyal medya platformu X'te (Twitter) "Vergilerinizin çalınmasına engel olun!" diyerek bütçe anlaşmasını destekleyen herkesi, ön seçimlerde finansal zorluk çıkarmakla tehdit etmişti. Bu tehdidi daha sonra Trump da kendi paylaşımında yinelemişti.

Federal hükümet, Trump'ın desteklediği B planı anlaşmasının perşembe akşamı Temsilciler Meclisi'nde reddedilmesinin ardından yeni bir kapanmaya doğru sürükleniyor.

Bu durum, Trump'ın yeni Beyaz Saray Sözcüsü Karoline Leavitt'i gerçekte kimin kontrolde olduğuyla ilgili açıklama yapmaya itti.

Leavitt, Business Insider'a yaptığı açıklamada şöyle dedi:

Başkan geçici bütçe tasarısına dair resmi tutumunu açıklar açıklamaz, Capitol Hill'deki Cumhuriyetçiler onun bakış açısını yineledi. Cumhuriyetçi Parti'nin lideri Başkan Trump'tır. Nokta.

Musk, sosyal medya platformu X'te Johnson'ın tasarısına itirazlarını belirten yorumlar yaptıktan sonra Trump ve Vance, çarşamba günü Johnson'ın tasarısına karşı çıkarak bunun ulusal borç tavanını ele almakta başarısız olduğunu ve Demokratlara çok fazla taviz verdiğini söylemişti.

Cumhuriyetçilere, tasarıdan vazgeçmedikleri takdirde gelecekte bir ön seçimle karşı karşıya kalacaklarını söyleyerek bunun yerine "sadeleştirilmiş" yeni bir alternatife yönelmeleri için çağrı yapmışlardı.

Demokratlar, teknoloji milyarderinin müstakbel yönetimdeki yoğun etkisiyle alay etmişti.

Demokratların alaycı sözlerine Vermont Senatörü Bernie Sanders öncülük ederek X'te şöyle yazmıştı:

Demokratlar ve Cumhuriyetçiler aylarca hükümetimizi finanse etmek üzere iki partili bir anlaşma için müzakereler yürüttü. Bu, dünyanın en zengin adamı Başkan Elon Musk'ın hoşuna gitmedi.

Pensilvanyalı Demokrat Temsilci Brendan Boyle "Cumhuriyetçi Parti'nin lideri Elon Musk" diye eklemişti.

Artık kararları o veriyor.

Barack Obama'nın eski Beyaz Saray danışmanı David Axelrod da yeni Trump yönetiminde görülen iktidar savaşından hoşlanmış ve gerçekte kimin yetkili olduğunu sorgulayarak X'te şöyle sormuştu:

Peki seçilmiş başkan Musk artık bütçe müzakerelerine mi katılacak?

Demokrat temsilciler Pramila Jayapal ve Maxwell Alejandro Frost da tartışmaya katılmıştı.

Jayapal "Kontrolün kimde olduğu açık ve bu kişi seçilmiş başkan Donald Trump değil" yazmıştı.

Gölge Başkan Elon Musk, tüm gününü Cumhuriyetçilerin geçici bütçe tasarısına karşı çıkarak geçirdi, tasarıyı öldürmeyi başardı ve ardından Trump onun adımlarını izlemeye karar verdi.

Independent Türkçe