Son yılların en tuhaf vampir filmi, Netflix'te gösterime girdi

Ya 20. yüzyılın en kötü şöhretli diktatörlerinden biri vampir olsaydı?

Kont, 15 Eylül'te gösterime girdi (Netflix)
Kont, 15 Eylül'te gösterime girdi (Netflix)
TT

Son yılların en tuhaf vampir filmi, Netflix'te gösterime girdi

Kont, 15 Eylül'te gösterime girdi (Netflix)
Kont, 15 Eylül'te gösterime girdi (Netflix)

Tarih bize Augusto Pinochet'nin masumların kanıyla beslenen 250 yaşında bir vampir olmadığını söylüyor ama Kont (El Conde) buna katılmıyor.

Netflix'in Pablo Larraín imzasını taşıyan etkileyici yeni filmi, Jackie ve Spencer gibi yapımların yönetmeninin filmografisine tuhaf bir ekleme olarak nitelendiriliyor.

Karanlık bir taşlama

Kont, Şilili generali kan emici bir vampir olarak gösteren siyah-beyaz bir film. Netflix, filmin konusunu kısaca şöyle özetliyor:

Pablo Larraín imzalı bu karanlık taşlamada Augusto Pinochet, ölmeye hazır bir vampirdir. Ancak etrafındaki akbabalar, onun son bir ısırık almadan gitmesine izin vermez.

ABD destekli diktatör, gerçekte, 1973'ten 1990'a kadar Şili'yi yönetmiş ve ardında sayısız insan hakları ihlali, binlerce infaz ve bitmek bilmeyen bir yolsuzluk mirası bıraktı. 

Oscar adayı yönetmenin vampir metaforu

Ancak Netflix'in yeni filmi Kont'ta Pinochet 2006'da ölmedi. Yargılanmamak için ölü taklidi yaptı ve insan kalbinden yapılmış smoothie'lerle beslenirken haksız yere elde ettiği servetini açgözlülükle koruduğu uzak bir çiftliğe kaçtı.

Sinematografisini Edward Lachman'ın üstlendiği, siyah beyaz çekilen Kont, vampir metaforunu doğrudan kullanıyor. 

47 yaşındaki Larraín, Kont'u 2012 yapımı Prenses Diana biyografisi Spencer ve 2016 tarihli başyapıtı Jackie'den sonra çekti. Her iki film de önemli erkeklere yakınlıklarının, toplumun beklentilerine hapsettiği kadınların trajik biyografileriydi. 

Yeni filmiyle herkesi şaşırttı

Şilili yönetmen, pek çok kişinin tahmin ettiği gibi ünlü kadınlarla ilgili üçlemesini tamamlamak yerine, Pinochet'yi iktidara getiren 1973 darbesinin 50. yıldönümünden sadece birkaç gün sonra yayımlanan Pinochet portresine yöneldi. 

Netflix'te yayımlanan en tuhaf filmlerden biri olan Kont, bu nedenle çok da tanıtılmadan, sessiz sedasız gösterime girdi. Bu kanlı ve kışkırtıcı filmin başrollerinde Jaime Vadell, Gloria Münchmeyer, Paula Luchsinger ve Alfredo Castro yer alıyor. 

"Hınzırca komik, kana bulanmış bir portre"

Film, eleştirmenlerin beğenisini kazandı. 

Breakfast All Day'den Christy Lemire, "Ed Lachman'ın sinematografisi enfes" dedi ve ekledi: 

Siyah beyaz çekilmiş, inanılmaz, zengin bir güzelliğe sahip.

Rolling Stone'dan David Fear, Kont'la ilgili eleştirisinde şöyle yazdı:

Sonuçta aklınızda kalan, Larraín'in ülkesini paramparça eden ve yine de canavarı öldürmenin yeterli olmadığını bilen birinin kalbini nasıl cesurca kazığa oturttuğu.

Rogerebert.com'dan Carlos Aguilar, filmle ilgili şu ifadeleri kullandı:

Çürüyen bir tiranın hınzırca komik, kana bulanmış bir portresi.

Independent Türkçe



Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı

Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
TT

Çin'den gövde gösterisi: Yarı maratonda robotlar insanlarla yarıştı

Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)
Yarış sırasında insanlar su içerken robotların da bataryaları değiştirildi (AFP)

Cumartesi günü Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenen Yizhuang yarı maratonuna insansı robotlar da katıldı. 

21 kilometrelik parkurda 21 robot 12 bin insanla birlikte koştu. Böylece ilk kez bu makineler bir yarı maratonda insanlarla yarıştı.

DroidVP ve Noetix Robotics gibi Çin şirketlerinin ürettiği robotların arasında 120 santimetreden kısa olanlar da vardı, 180 santimetreye uzanan da… 

Bir firma, feminen özellikler taşıyan ve göz kırparak gülümseyen robotunun insanlara çok benzemesiyle övündü. 

Bazı şirketler, yarış öncesinde haftalar boyunca deneme yaptıklarını bildirdi. 

Robotların bazılarını piste birlikte çıktıkları insan eğitmenlerin fiziksel olarak da desteklemesi gerekti. 

Bir robot başlangıç çizgisinde düştü. Bir diğeriyse birkaç metre koştuktan sonra parmaklıklara girerek operatörünün de kendisiyle birlikte yere inmesine yol açtı. 

Bazı robotlar koşu ayakkabısı giyerken birinin boks eldivenleri, bir diğerininse "kazanmaya mahkum" yazılı bir kafa bandı taktığı görüldü. 

Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi'nden Tiangong Ultra, 2 saat 40 dakikalık derecesiyle yarışı ilk sırada bitiren robot oldu. 

Erkekler birincisiyse 1 saat 2 dakikada bitiş ipini göğüslemeyi başardı. 

Görsel kaldırıldı.Robotlar kategorisinde yarışın kazananı 1.80 metre boyuyla Tiangong Ultra oldu (Reuters)


İki kamu iktisadi kuruluşuyla birlikte Xiaomi ve UBTech şirketlerinin sahip olduğu Pekin İnsansı Robot İnovasyon Merkezi'nin baş teknoloji sorumlusu Tang Jian, robotlarının uzun bacaklarına ve insanların nasıl maraton koştuğunu taklit etmesine izin veren algoritmasına dikkat çekti:

Böbürlenmek istemem ama Batı'daki hiçbir robotik şirketinin Tiangong'un sporda başardıklarına erişebildiğini sanmıyorum.

İzleyicilerden He Sişu, yapay zeka üzerine çalıştığını belirterek "Robotlar çok iyi çalışıyor, çok istikrarlılar. Robotlar ve yapay zekanın evrimine tanıklık ettiğimi hissediyorum" dedi. 

Oregon Eyalet Üniversitesi'nde robot bilimi dersleri veren Alan Fern ise robotların koşturulmasının Çinli yetkililerin söylediği gibi yapay zekada çığır açıldığı anlamına gelmediğini savundu:

Çin şirketleri yürüme, koşma, dans etme ve diğer çeviklik gösterilerine gerçekten odaklanmış durumda. Bunlar genelde ilginç gösteriler olsa da faydalı işlerdeki kullanımına ya da basit bir zekaya dair çok bir şey ifade etmiyor.


Independent Türkçe, CNN, Reuters