Süleymaniye’deki SİHA’lı saldırıda en az 6 kişi öldü

Süleymaniye’deki SİHA’lı saldırıda en az 6 kişi öldü
TT

Süleymaniye’deki SİHA’lı saldırıda en az 6 kişi öldü

Süleymaniye’deki SİHA’lı saldırıda en az 6 kişi öldü

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY), İran'ın Irak'ın kuzeyindeki Kürt muhalif grupların silahsızlandırılması için verdiği sürenin bugün doluyor olması nedeniyle endişeli bir bekleyiş sürüyor.  Dün (Pazartesi) öğleden sonra Süleymaniye’nin Arbet ilçesinde havaalanına silahlı insansız hava aracı ile bir saldırı düzenlendi. Arbet İlçesi Müdürü Daban Muhammed tarafından yapılan açıklamaya göre saldırı sonucunda, ‘teyit edilemeyen’ bilgilere göre en az 6 kişi ölürken, birçok kişi yaralandı. Muhammed, ‘saldırının failleri hakkında kesin bir bilgi bulunmadığını’ belirtti. Öte yandan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) partisinin genel merkezinin de bulunduğu Erbil’in Habat ilçesine bir füze düştü. ancak füze infilak etmedi.

Kürt kaynaklara göre 2005 yılında kurulan Arbet Havaalanı, 2007 yılında tarımsal afetlerle mücadele lisansı aldı ve 2017 yılında IKBY'nin üçüncü resmi havaalanı olarak tanındı.

IKBY Terörle Mücadele Dairesi Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, isim verilmeden ‘IKBY’deki işgalciler, barışın ve güvenliğin düşmanları’ olarak nitelenen taraflardan intikam alma sözü verildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bu terör suçuna ilişkin koalisyon güçleriyle koordineli olarak kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını, ajanlara yardım eden herkesi cezalandıracağımızı açık bir şekilde ifade ediyoruz. Şehitlerimizin intikamını alacağız, onların masumların kanını boşa akmasına izin vermeyeceğiz. Soruşturmanın bütünlüğü adına bilgilerin gizliliğini koruyacağız ve ilerleyen zamanda Kürt halkına tüm gerçekleri açıklayacağız.”

Öte yandan Süleymaniye Valisi Heval Ebubekir, Arbet Havaalanı'na ve KYB’nin Erbil'deki genel merkezine düzenlenen saldırıyı kınayan bir açıklama yaptı.



Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
TT

Şam'da Şera ile SDG lideri Abdi arasında Barrack'ın da katıldığı bir toplantı gerçekleşiyor

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera (Reuters)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Abdi başkanlığındaki Kürt heyeti arasında, ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack'ın da katıldığı görüşme Şam'da başladı.

Görüşme, eş-Şera ve Abdi'nin 10 Mart'ta ABD himayesinde imzaladıkları ve ‘sınır kapıları, havaalanı, petrol ve doğalgaz sahaları dahil olmak üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki tüm sivil ve askeri kurumların Suriye devletinin idaresine dahil edilmesini’ öngören bir dizi maddeden oluşan anlaşmadan dört ay sonra gerçekleşti.

Ancak Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi daha sonra anayasal deklarasyon ve çeşitliliği yansıtmadığını söylediği bir hükümetin kurulması nedeniyle Suriye yönetimini eleştirdi. Geçtiğimiz ay Kürt güçleri ‘demokratik ve adem-i merkeziyetçi’ bir devlet talep etmiş, Şam da buna yanıt olarak ülkede ‘bölücü bir gerçeklik dayatma girişimlerini’ reddettiğini açıklamıştı.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığı habere göre  adının açıklanmasını istemeyen bir Kürt kaynak, “SDG liderinin başkanlığındaki bir Kürt heyeti bugün DEAŞ’la Mücadele Uluslararası Koalisyonu (DMUK) temsilcilerinin eşliğinde Şam'a gitti ve şu anda Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ile görüşüyor. Görüşmede ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack da yer alıyor” ifadelerini kullandı.

Toplantının gündemi hakkında bilgi sahibi olan kaynak, ‘görüşmelerde dört ana dosyanın ele alındığını, bunların Suriye devletinin yapısı, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Şam hükümeti arasındaki ilişki, ekonomi ve askeri güç olduğunu’ söyledi.

Çatışmaların patlak vermesinden önce onlarca yıl ötekileştirme ve dışlanmaya maruz kalan Kürtler, yeni yönetimin karar alma mekanizmasını merkezileştirme ve kilit unsurları geçiş sürecinin yönetiminden dışlama girişimini eleştiriyor.

Abdi, mayıs sonunda bir televizyon kanalına verdiği röportajda, “Şam ile vardığımız mutabakata bağlıyız ve şu anda uygulama komiteleri aracılığıyla bu anlaşmayı hayata geçirmek için çalışıyoruz” dedi. Abdi ayrıca, tüm bileşenlerin tam haklarla yaşadığı ve hiç kimsenin dışlanmadığı adem-i merkeziyetçi bir Suriye’ye olan bağlılığını vurguladı.

Eş-Şera'nın Şam'a gelişinden kısa bir süre sonra tüm silahlı askeri grupları dağıtacağını açıklamasına rağmen, ABD destekli Kürtler, 2019'da son kalesinden çıkarılana kadar DEAŞ'la mücadelede etkili olduğunu kanıtlayan organize askeri güçlerini korumakta ısrar ediyor.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Şam'ın ihtiyaç duyduğu büyük petrol ve doğalgaz sahaları da dahil olmak üzere kuzey ve doğu Suriye'nin büyük bölümünü kontrol ediyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan eş-Şeybani daha önce Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile imzalanan anlaşmanın şartlarının uygulanmasının ‘ertelenmesinin’ ülkedeki ‘kaosu uzatacağı’ uyarısında bulunmuştu.