Kanada Başbakanı Trudeau, Halistan hareketi liderinin öldürülmesinden Hindistan'ı sorumlu tuttu

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Hindistan'daki ayrılıkçı Sih örgütü Halistan Kurtuluş Gücü'nün (KLF) yöneticisi Hardeep Singh Nijjar'ın, Kanada'da öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğunu iddia etti

Justin Trudeau (AA)
Justin Trudeau (AA)
TT

Kanada Başbakanı Trudeau, Halistan hareketi liderinin öldürülmesinden Hindistan'ı sorumlu tuttu

Justin Trudeau (AA)
Justin Trudeau (AA)

CBC News'in haberine göre, Kanada'da parlamentonun alt meclisi olan Avam Kamarası'nda konuşan Trudeau, Nijjar'ın öldürülmesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kanada vatandaşı olan Nijjar'ın öldürülmesinin arkasında Yeni Delhi hükümetinin olduğuna ilişkin "güvenilir iddialar"ın araştırıldığını söyleyen Trudeau, "Yabancı bir hükümetin Kanada topraklarında bir Kanada vatandaşının öldürülmesine karışması egemenliğimizin kabul edilemez bir ihlalidir" ifadelerini kullandı.

Hindistan'daki ayrılıkçı Sih örgütü KLF'nin yöneticisi Nijjar, 18 Haziran'da Kanada'da vurularak öldürülmüştü.

Nijjar'ın adı, Hindistan tarafından yayımlanan 40 teröristin isminin olduğu listede yer alıyordu.

Hindistan Ulusal Soruşturma Ajansı (NIA) tarafından 2022'de Pencap'ın Jalandhar şehrinde Hindu bir din adamını öldürmekten aranan Nijjar, Hint devletine karşı KLF üyelerini eğitmek, finansal destek sağlamak, komplo kurmak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek gibi suçlamalarla da karşı karşıyaydı.

Halistan Kurtuluş Gücü

"Sih ülkesi" anlamına gelen Halistan fikrini benimseyen örgüt, 1987'den bu yana Hindistan'da askeri ve diplomatik hedeflere saldırılar düzenlemekle birlikte Romanya'nın Yeni Delhi Maslahatgüzarı Liviu Radu'yu kaçırmasıyla tanınıyor.

Hindistan, örgütün Pakistan destekli olduğunu ve Pakistan'dan silah yardımı aldığını iddia etse de örgütün İngiltere, İspanya ve Malezya'daki Sih diasporasından bağış topladığı biliniyor.

Örgüt ayrıca Hindistan'ın Pencap eyaleti dışında, Pakistan'ın Pencap, Hayber Pahtunhva, Sindh, Belucistan ve Keşmir bölgelerinin de tamamını veya bir kısmını Halistan olarak görüyor.



Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
TT

Arnavutluk, bir gencin öldürülmesinin ardından TikTok'u en az bir yıl süreyle yasakladı

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama (AP)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama dün yaptığı açıklamada, hükümetin sosyal medya uygulaması "Tik Tok"u gelecek yıldan itibaren en az bir yıl süreyle kapatacağını duyurdu.

Tiran'da Arnavut öğretmenler, ebeveynler ve psikologlarla yaptığı toplantıda Rama, "(TikTok) mahallenin haydutudur" dedi ve Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre “bu haydutu mahallemizden bir yıl boyunca kovacağız" ifadelerini kullandı.

Rama, hükümetin "öğrenci eğitimine hizmet eden ve ebeveynlerin çocuklarının yolculuğunu takip etmelerine yardımcı olan" programlar başlatacağına dikkat çekti. Bir yıl boyunca tamamen herkese kapatacağız” diye vurguladı ve “Arnavutluk'ta TikTok olmayacak” dedi.

Reuters'ın haberine göre Rama şunları söyledi: “Bugünkü mesele çocuklarımız değil, bugünkü mesele biziz, bugünkü mesele toplumumuz, bugünkü mesele TikTok ve çocuklarımızı ele geçiren diğer uygulamalar.”

Tartışmalı uygulamanın yasaklanması, Tiran'da bir okul yakınlarında sosyal medya tartışmasıyla başlayan kavgada bir öğrencinin ölmesi ve diğerinin de yaralanmasının ardından bir aydan kısa süre sonra geldi.

Bu olay, ülkede ebeveynler, psikologlar ve eğitim kurumları arasında sosyal ağların gençler üzerindeki etkisi konusunda bir tartışma başlattı.

Rama sordu “Çin'de TikTok, öğrencilerin eğitim materyallerini nasıl alabileceklerini, doğayı nasıl koruyacaklarını, gelenekleri nasıl koruyacaklarını teşvik ediyor, ancak Çin dışındaki TikTok'ta sadece pislik ve balçık görüyoruz. Buna neden ihtiyacımız var?”

Sonsuz kısa video akışlarıyla gençlerin ilgisini çeken uygulamanın dünya çapında bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunuyor.

TikTok, ABD'de casusluk suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı ve Romanya'daki cumhurbaşkanlığı seçimlerini aşırı sağcı bir aday lehine etkilemek için kullanıldığı iddiaları nedeniyle Avrupa Birliği tarafından soruşturma altında.

Birçok ülkede devlet kurumları çalışanlarının bu sosyal medya platformunu kullanması yasaklandı. Aralarında Fransa, Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu birçok Avrupa ülkesi, çocukların sosyal medya kullanımına kısıtlamalar getirdi.