Mısır Cumhurbaşkanı, Çinli heyetle ikili ve uluslararası meseleleri görüştühttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/4566606-m%C4%B1s%C4%B1r-cumhurba%C5%9Fkan%C4%B1-%C3%A7inli-heyetle-ikili-ve-uluslararas%C4%B1-meseleleri-g%C3%B6r%C3%BC%C5%9Ft%C3%BC
Mısır Cumhurbaşkanı, Çinli heyetle ikili ve uluslararası meseleleri görüştü
Abdulfettah es-Sisi (AA)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, ülkesini ziyaret eden Çinli heyetle iki ülke arasındaki işbirliğini geliştirmenin yollarını ve uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını ele aldı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Ahmed Fehmi, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Büro Daimi Komitesi Üyesi Li Şi başkanlığındaki Çinli heyetin Kahire'yi ziyaret ettiğini duyurdu.
Açıklamada, Çinli heyet ile Sisi’nin görüşmesine, Mısır Senato Başkanı Abdulvehhab Abdurrezzak ile Çin'in Kahire Büyükelçisi Liao Liqiang’ın da katıldığı belirtildi.
Tarafların, "iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık ışığında, ikili işbirliğinin geliştirilmesi arzusuna" vurgu yaptığı kaydedildi.
Açıklamada, tarafların ticari mübadele, sanayinin yerlileştirilmesi ile teknoloji ve enerji transferinin yanı sıra turizm ve uluslararası iklim eylemi gibi alanlarda işbirliğini geliştirmeyi görüştüğü aktarıldı.
Mısır ve Çin’in uluslararası barış ve güvenliği korumanın yolları konusunda fikir alışverişinde bulunduğu ifade edildi.
Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, "ülkesinin uluslararası toplumun karşı karşıya kaldığı zorlukların çözümüne olumlu katkıda bulunma konusundaki istekliliğine" dikkati çekti.
Sisi'nin, barış ve istikrarın korunmasına ve uluslararası finansal yönetim sisteminde reform yapılmasına ilişkin uluslararası ortak çalışmanın önemini vurguladığı belirtildi.
Açıklamada, Orta Doğu'daki gelişmelerin de görüşmede ele alındığı duyuruldu.
Çinli heyet, Mısır'ın "terörle mücadele ve çeşitli krizlere siyasi çözüm bulma çabalarıyla" Orta Doğu'da "istikrar ve kalkınmayı yeniden tesis etme ve sağlamlaştırmadaki rolüne" övgüde bulundu.
Çinli heyetin başkanı Li Şi', "Mısır'ın son yıllardaki dikkat çekici gelişimine" değinerek, ülkenin kalkınma vizyonunun Çin'in öncülük ettiği Kuşak ve Yol Girişimi ile uyum içinde olduğunu söyledi.
Çin'in öncülüğünde başlatılan Kuşak ve Yol Girişimi, tarihi İpek Yolu güzergahı üzerinde ulaştırma ve altyapı projeleriyle Doğu-Batı ticaretini yeniden canlandırmayı amaçlıyor.
Pekin yönetimi, bu çerçevede, Aralık 2022'ye kadar aralarında Mısır'ın da bulunduğu 21 Arap ülkesiyle işbirliği anlaşması imzaladı.
Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi varhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5141110-sisinin-rusyadaki-g%C3%BCndeminin-ba%C5%9F%C4%B1nda-gazze-sava%C5%9F%C4%B1-ve-ikili-i%C5%9F-birli%C4%9Finin
Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.
Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.
Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.
“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.
15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.
Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)
Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.
Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.
Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)
Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.
En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.
Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).