Sivil Değerler İttifakı ilk konferansını Bağdat'ta düzenledi

Konferansın hedefinde 2003 yılından bu yana birbirini takip eden hükümetlerin benimsediği yaklaşımı değiştirmek var.

Demokratik Güçler için ‘Sivil Değerler İttifakı’ ilk konferansını dün Bağdat'ta düzenledi. (İletişim Ağları)
Demokratik Güçler için ‘Sivil Değerler İttifakı’ ilk konferansını dün Bağdat'ta düzenledi. (İletişim Ağları)
TT

Sivil Değerler İttifakı ilk konferansını Bağdat'ta düzenledi

Demokratik Güçler için ‘Sivil Değerler İttifakı’ ilk konferansını dün Bağdat'ta düzenledi. (İletişim Ağları)
Demokratik Güçler için ‘Sivil Değerler İttifakı’ ilk konferansını dün Bağdat'ta düzenledi. (İletişim Ağları)

Sivil Değerler İttifakı dün Bağdat'ta ilk kongresini düzenledi. Önümüzdeki aralık ayında yapılacak yerel seçimlere hazırlanmak için gerçekleştirilen kongrede ittifak kurucuları, ittifakın 'demokratik değişim güçleri için seçim çatısı' olduğunu bildirdi. Yeni ittifak, eski ve yeni 10 güç ve partiden oluşuyor. Bu partiler arasında Irak Komünist Partisi, Sosyal Demokratik Hareket, Ulusal Ev Partisi, Irak Sivil Hareketi ve ‘Hakkımı Almaya Geldim’ Hareketi yer alıyor. İttifakın eş başkanlığını, Sivil İttifak Başkanı Dr. Ali er-Rifai ve bağımsız milletvekili Seccad Salim üstleniyor.

Bu yeni hareketlerin ve partilerin çoğunluğu, 2019 yılındaki 'Ekim Hareketi’nden' doğdu. Bir yıldan uzun süren bu hareket, eski Başbakan Adil Abdulmehdi hükümetinin devrilmesine yol açmıştı. Protestolar en az 700 göstericinin ölümü ve yaklaşık 20 bin kişinin yaralanmasıyla sonuçlanmıştı.

‘Vatan’ bloğu milletvekillerinin dışında, yeni ittifaka katılan tüm parti ve güçler meclis temsiline sahip değiller. Ayrıca, Irak Komünist Partisi'nin mütevazı bir temsili dışında, yerel konseylerde de daha önce temsilleri yoktu.

Irak Komünist Partisi lideri Yasir Salim, Şarku'l Avsat’a verdiği demeçte, yeni ittifakın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hariç tüm Irak eyaletlerinde yerel seçimlere katılacağını söyledi. Bu, ittifakın, son yıllarda ülkeyi domine eden mezhepsel, etnik ve ulusal hiziplere rağmen genel ulusal yönelimini doğruluyor.

Salim açıklamasını şöyle sürdürdü:

İttifakımızın seçim şansının iyi olacağını düşünüyorum. Sonuçta, ittifakımız, değişim isteyen sivillerden oluşan protestocu gençliğin büyük bir bölümünü çekmeyi başardı. Bu, ittifakın inşasında önemli bir faktördü. Çünkü biz, seçimlerde dengeli bir sonuç elde edebilecek güçler ve kişilere odaklandık. Bu nedenle, önümüzdeki seçimlerde bu ittifakın şansının mükemmel olmasını umuyoruz.

Komünist Parti Merkez Komitesi Sekreteri Raad Fehmi, konferansın oturum arasında yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

Niteliksel bir ittifak olduğuna inanıyorum. Daha önce parçalı ve kendi aralarında çatışan sivil güçlerin son yıllarda neredeyse ilk defa uyumlu bir ittifak ortaya çıkardı. İttifakımızın projesi değişimdir. 2003'ten beri iktidara gelen hükümetlerin benimsediği, çıkarları ve nüfuzunu paylaşmaya dayanan, devleti bir ganimet olarak gören ve bu yaklaşımın yol açtığı yolsuzluğa, kamu hizmetlerinin kötüleşmesine ve ulusal egemenliğin ihlal edilmesine yol açan yaklaşımı değiştirmek istiyoruz.

Bu ittifakın çoğunluğu söz konusu yeni seçim yasasını, iktidardaki partilerin ve güçlerin çıkarlarına hizmet etmek için tasarlandığı gerekçesiyle reddetmişti. Ancak yasanın parlamentodan geçmesini engelleyemediler. Ardından, gerçekçi bir şekilde hareket etmeye ve yasaya göre yerel seçimlerin yapılmasına karar verdiler.



Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
TT

Türkiye Dışişleri Bakanı: Suriye'deki durum “kırılgan ve tehlikeli”

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)
Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan (Türkiye Dışişleri Bakanlığı)

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'deki durumu "kırılgan ve tehlikeli" olarak nitelendirerek, ülkesinin güney komşusunun birliğinden yana olduğunu ve Şam'daki yeni yönetimi uluslararası topluma açılmaya teşvik ettiğini söyledi.

Fidan, Türkiye'nin Suriye'ye yaklaşımının, Suriye'ye ilişkin temel kararların Suriyeliler tarafından alınması ilkesine dayandığını belirtti. Hem Suriye hem de Irak'ta "kaygan zemin" ve "kırılgan ve tehlikeli" bir durum olduğunu, Türkiye'nin genel olarak bu durumu ele alma ve iyileştirme kapsayıcılığına dayanan son derece yapıcı bir dış politika izlediğini vurguladı.

Suriye tarafının Türkiye'nin kendileri için neyi temsil ettiğini iyi fark ettiğini vurgulayarak, "Oradaki kardeşlerimizle (yeni Suriye yönetimi) bazı istişarelerde bulunuyoruz ve Suriye bölgesinin birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Görsel kaldırıldı.
Fidan, dün gece televizyon röportajında ​​konuşuyor (TC Dışişleri Bakanlığı)

Fidan, dün gece 24TV'ye verdiği röportajda, yeni Suriye hükümetinin diğer ülkelerle çıkarlarını ilerletmek için atacağı adımların önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, Suriye hükümetinin üçüncü ülkelerle görüşmeler yapmasını, uluslararası topluma yeni Suriye'nin mahiyetini anlatma çabalarının doğal bir adımı olarak gördüğünü ve bunu önemli bulduğu için açıkça teşvik ettiğini ifade etti. Fidan, hedeflediği üçüncü ülkelerin hangileri olduğunu belirtmezken, Suriye Devlet Başkanı Ahmed el-Şara son günlerde ülkesindeki durumu yatıştırmak için İsrail ile dolaylı temaslarda bulunduğunu söyledi. Şara yönetimi, İbrani devletiyle dolaylı temasların yanı sıra Batı ve Arap ülkeleriyle de temaslarını sürdürüyor.

Eski rejim döneminde Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması gerektiğini vurgulayan Fidan, Avrupa Birliği ve ABD tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılması için çaba sarf edilmesi gerektiğini, bölgedeki bazı ülkelerin tutumlarındaki ayrışmanın diyalog ve ikna yoluyla çözülmesi gerektiğini kaydetti.

PKK'nin Suriye'deki varlığına, örneğin Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) öncülüğündeki Kürt Halk Koruma Birlikleri (YPG) üzerinden ve Suriye Kürt Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) Türkiye'de devam eden PKK'yi tasfiye sürecine yönelik izleyeceği yola ilişkin soruya Fidan, "Bizim için önemli olan, Türkiye'yi başından beri etkileyen silahlı terörist unsurların artık bölgede olmamasıdır" dedi.

"PKK kendini feshedip silah bırakmaya karar verirse, bunun Suriye ve Irak'taki varlığını nasıl etkileyeceğini zamanla hep birlikte göreceğiz."

Fidan, "Suriye ve Irak'taki durum istikrarsız ve Kürdistan İşçi Partisi'nin (PKK) Türkiye içindeki varlığı neredeyse imkânsız hale geldi. Ancak bu iki ülkenin toprakları hala işgal altında. Onlara adım atmaları gerektiğini söylüyoruz ve topraklarının işgalinden de rahatsız olduklarını kaydediyoruz" diye devam etti.

Görsel kaldırıldı. Amerikan güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı'da (AFP)

Geçtiğimiz hafta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında Suriye'deki durum ve ABD'nin çekilme planlarını ele alan telefon görüşmesiyle ilgili olarak Fidan, "ABD'nin Suriye'deki askeri varlığı mutlak gereklilik değildir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede müttefik olarak Kürt birliklerine verdiği destek, Ankara ile Washington arasındaki tartışmalı konulardan biri. Türkiye, DEAŞ'a karşı mücadelede Suriye hükümetine destek vermeyi ve binlerce DEAŞ üyesi ve ailelerinin tutulduğu cezaevlerinin güvenliğini SDG yerine sağlamayı teklif etti. Türkiye ayrıca Suriye'de örgütle mücadele etmek için Ürdün, Irak, Suriye ve Lübnan'ın da aralarında yer aldığı beşli bir mekanizma oluşturmak için çalışıyor. 

Fidan, Türk-Amerikan ilişkilerinin mükemmel olması gerektiğini belirterek, Erdoğan ve Trump'ın, eğer sorunlar varsa bunların çözülmesi gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını söyledi. Trump yönetiminin, ABD'de yıllardır görülmemiş, klasik Cumhuriyetçi yaklaşımdan daha devrimci, radikal değişimi hedefleyen bir dış politika yaklaşımı benimsediğini kaydetti.

Trump'ın politikalarının Türkiye üzerindeki olası etkilerinin Türkiye tarafından yakından takip edildiğini ve birçok alanda yankılarının neler olabileceğinin görüşüldüğünü belirtti.