Hamas yetkilisi Ebu Merzuk: Arap halkları, İsrail'le normalleşmeyi benimsemedi

Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, Arap halklarının, İsrail'in bazı Arap ülkeleriyle yaptığı normalleşme anlaşmalarını benimsemediğini belirtti

Musa Ebu Merzuk (AA)
Musa Ebu Merzuk (AA)
TT

Hamas yetkilisi Ebu Merzuk: Arap halkları, İsrail'le normalleşmeyi benimsemedi

Musa Ebu Merzuk (AA)
Musa Ebu Merzuk (AA)

Ebu Merzuk, İstanbul'da Taksim Camii Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen "Orta Doğu'nun Geleceğinde Filistin'in Yeri" başlıklı programda konuştu.

ABD'nin Orta Doğu'da etkisinin azaldığını, Rusya ve Çin'in bölgde ve Afrika'da etkin ve aktif bir güç olmaya başladığını savunan Ebu Merzuk, "Çin Filistin meselesinin Orta Doğu'nun anahtarı olduğunu biliyor. Bu sebeple Orta Doğu'da etkin ve aktif bir güç olmak için bu konuda adımlar atıyor, Hamas ile Ramallah yönetimini bir araya getirmeye çalışıyor" dedi.

Savaşların devletlerin haritasını çizdiğine işaret eden Ebu Merzuk, 1. Dünya Savaşı sürecinde Balfour Deklarasyonuyla İngiltere'nin İsrail devletinin kuruluşunun önünü açtığını hatırlattı.

Ulusal devletlerin kurulduğu bir dönemde İngiltere'nin İsrail'in kuruluşuna izin verdiğini belirten Hamas yetkilisi, 2. Dünya Savaşı sonrası yaşanan "Soğuk Savaş" döneminde, Filistin topraklarının İsrail'in eline geçtiğini, 1991'de Sovyetler Birliğinin yıkılmasından bugüne kadar "Filistin meselesinin" büyük hüsranlar yaşadığını söyledi.

"İsrail aşırı sağcı bir devlet haline geldi"

"ABD ve Avrupa demokratik bir İsrail'i destekledi ancak İsrail aşırı sağcı bir devlet haline geldi" diyen Ebu Merzuk, İsrail'deki mevcut yönetimin, Filistin'le müzakerelere karşı olduğunu vurguladı.

Ebu Merzuk, Hamas'ın, 2007 seçimlerinde kazandığı başarının ardından hem Gazze'yi yönettiğini, hem de İsrail'e karşı direniş gösterdiğini ve Filistin topraklarında direniş hareketlerine destek olduğunu ifade etti.

ABD'nin Filistin meselesindeki çözüm önerilerinin başarısız olmasından sonra Hamas'ın direnişe daha da önem verdiğini söyleyen Ebu Merzuk, "Hamas siyasi bir aktördür. Tüm uluslararası güçlerin kapısını çaldığı bir yapı haline gelmiştir" şeklinde konuştu.

Son dönemde İsrail'in bazı Arap ülkeleriyle yaptığı anlaşmaları hatırlatan Hamas Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk, "Arap halkları, İsrail'le normalleşmeyi, bu şekilde gelişen siyasi anlayışı benimsemedi. Bu halklar, İsrail'in nasıl zorluklara sebep olduğunu açık bir şekilde görüyor" dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın arabuluculuğunda 2020 yılından itibaren bazı Arap ülkeleri ile İsrail arasında "Abraham Anlaşmaları"yla normalleşme sürecine girilmişti.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.