Lübnan Adalet Bakanı Henry Huri’nin Hakimler Kulübü’nün tüm üyelerini kulüp tarafından yapılan ve sosyal medyada yayınlanan açıklamalar dolayısıyla adli denetime sevk etme kararıyla ülkede yeni bir hukuk krizi yaşanıyor. Huri, denetim kurumundan tüm kulüp üyelerini soruşturmaya tabi tutmasını, onlara karşı cezai tedbirler almasını talep etti.
Adalet Bakanı'na yakınlığı ile bilinen kaynaklar, bu prosedür hakkında yorum yapmayı reddetti. Şarku’l Avsat’a konuşan kaynaklar, konunun tam bir gizlilik ilkesine tabi olduğunu, olumlu ya da olumsuz yorum yapılamayacağını belirtti.
Hakimler Kulübü geçtiğimiz Cuma günü yaptığı son açıklamada, Beyrut Temyiz Mahkemesi ilk başkanı hakim Habib Rızkullah’ın yayınladığı muhtırayı eleştirdi. Muhtırada, emekliliğe sevk edilen meslektaşlarının yerine hakimlerin atanması öngörüldü. Hakimler Kulübü, valiliklerdeki cumhuriyet savcısı veya ilk soruşturma hakimi kadrolarının boşalması durumunda en yüksek rütbeli veya en yaşlı hakimin değiştirilmesi gerektiği çağrısında bulundu. Aynı zamanda, “Son zamanlarda yaşananlar tahammül edilemeyecek bir ihlaldir. Yeni karara, yargıyı bu noktaya getiren ve son nefesine kadar katletmeye devam eden seçicilik, karamsarlık ve kötü niyetlilik hakim oldu” vurgusunda bulundu.
Beyrut'taki Adalet Sarayı çevreleri, bilhassa yeni adli yılın başlangıcına denk gelen bu gelişmelerin daha da kötüye gideceğinden korkuyor. Bu durum, Hakimler Genel Kurulu toplantısında kaydedilen atmosfer ile farklılık gösterdi. Bu toplantıda Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Hakim Süheyl Abbud, hakimlerin çalışmalarına devam etmelerini, gerilimi artırmaktan kaçınmalarını, mali, sosyal ve ahlaki açıdan hakimlerin endişelerini ortadan kaldıracak çaba gösterme sözü verilmesini diledi.
Şarku’l Avsat’a konuşan yargı kaynakları, “Hakimler Kulübü idari organı üyeleri Adli Teftiş Kurulu huzuruna çıkarılarak uzun ve ciddi bir soruşturmaya tabi tutuldu. Adalet Bakanı'nın Hakimler Kulübü'nü incelemeye göndermesi ilk değil. Hakimler Kulübü Başkanı Hakim Faysal Mekki’yi daha önce üç kez teftişe göndermişti. Ancak bu kez kulübü tüm üyeleriyle birlikte cezalandırmaya karar verdi. Sorgulanmalarını ve haklarında cezai tedbirlerin alınmasını talep etti. Bu tedbirin amacı, Hakimler Kulübü'nü susturmak, herhangi bir açıklama yapmasını engellemek, ülkede diğer görüşlerin susturulması yönünde genel bir atmosfer yaratmaktır. Yargıçların, Lübnan'da yargının karşı karşıya olduğu krizlere ve adaletin başarısızlığına ışık tutmasının engellenmesi isteniyor” ifadelerini kullandı.
Hakimler Kulübü’nün 112 üyesi sessizliğini koruyarak bu kararı aralarında gizlice istişare etti. Aynı kaynaklar, “Bu hoşnutsuzluk, kulüp dışındaki hakimleri de etkiledi. Bilhassa adalet saraylarının ve mahkemelerin kötüleşen koşullarını, hakimlerin en temel haklarından mahrum edilmesini protesto etmek amacıyla geçtiğimiz Eylül ayı başında iş bırakıldığını duyuranları. Bakan Huri, Hakimler Kulübü'nü sona erdirmeyi amaçlıyor olabilir. Zirâ onları adli denetime sevk ederek rekor kırdı. Bakanın önceliklerinin yargısal izolasyonun nedenlerini ele almak ya da yargıçların kararlılığını sağlayacak unsurları sağlamak değil, yargı makamlarıyla ilişkilerde eleştiren ve hataları düzelten herkesi susturmayı amaçladığı anlaşılıyor. Siyasi otoriteden bağımsız bir otorite olduğunu düşünmeyi reddediyor” vurgusunda bulundu.