Kahire Kulesi Filistin bayrağıyla mı ışıklandırıldı?

Kahire Kulesi (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
Kahire Kulesi (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
TT

Kahire Kulesi Filistin bayrağıyla mı ışıklandırıldı?

Kahire Kulesi (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)
Kahire Kulesi (Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı)

Mısır sosyal medyasında Kahire Kulesi'nin Filistin bayrağıyla aydınlatıldığını gösteren bir fotoğraf paylaşıldı. Ancak bazı aktivistler ve platformlar bunun uydurulmuş bir imaj olduğunu belirtti.

Bu görüntü, Aksa Tufanı Operasyonu sırasında Pazar akşamı Facebook ve X platformlarında dolaşıma girdi. Kahire Kulesi hashtagi kullanılarak bu görüntünün gerçek olup olmadığı tartışıldı.

Temsilciler Meclisi Üyesi Mustafa Bekri, kulenin aydınlatıldığı bir fotoğrafını yayınlayarak “Filistin bayrağı Kahire Kulesi'ni süslüyor. Yaşasın özgür Filistin” ifadelerini kullandı.

Çok sayıda aktivist ve sosyal medya fenomeni, Filistin ile dayanışmanın gösterilmesi ve Filistin halkının maruz kaldığı ihlallere dikkat çekilmesi açısından bu ışıklandırmayı takdir etti.

Ancak haber ve görsellerin doğrulanması süreciyle ilgilenen bazı elektronik platformlar, bu görselin sahte olduğunu, Photoshop programı kullanılarak oluşturulduğunu açıkladı.

Saheeh Masr platformu, “Bu görüntü sahte. Fotoğrafın orijinali, 2009’de Kahire Kulesi'ni geliştiren Mısırlı bir şirketin internet sitesinde Filistin bayrağı renkleri olmadan yayınlanmıştı” ifadelerini kullandı. Bu görselin 2010’da Wikipedia'da Filistin bayrağı renkleri olmadan da yayınlandığına dikkat çeken Saheeh Masr, “Sahte fotoğraf, fotoğrafı daha geniş kitlelere yayılmadan önce 7 Ekim'de yayınlayan bir grafik tasarımcının imzasını ve logosunu taşıyor” ifadelerini kullandı.

Mısırlı gazeteci Şerif Arif, sosyal medya sayfalarında yayınlanan yalan söylenti ve görüntülerin insan hayatı ve toplumlar açısından tehlikesine dikkat çekti.

Yerel haberlerde Kahire Kulesi yönetimine yakın bir kaynağın fotoğrafın hatalı olduğunu söylediği aktarıldı. Söz konusu kaynak, “Kahire Kulesi'nin ışıklandırılması yetkili makamların talimatlarına göre yapılıyor. Bu fotoğraflar türünün ilki değil, kulenin farklı bayraklarla aydınlatıldığı farklı fotoğraflar da vardı” ifadelerinde bulundu.

Kahire Kulesi, ulusal bayramlar dahil olmak üzere Mısır ve Arap ülkelerinde özel sayılan çeşitli günlerde farklı ışıklarla ve bayraklarla süsleniyor. Daha önce Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle yeşil renkte aydınlatıldığı gibi, dünya çapındaki sağlık günlerinde de ışıklandırılabiliyor. 2020 yılında koronavirüs salgını kaydedildiği zaman ise Mısırlı doktorlar ile gösterilen dayanışmaya atıfla “Bizi koruyorlar. Biz de onları destekliyoruz” ifadeleriyle aydınlatılmıştı.

Mısır'da dünyanın en önemli turistik mekanlarından biri sayılan Kahire Kulesi, 1956-1961 yılları arasında nilüfer çiçeği dizaynında beton ve demirden inşa edilmiş, Mısır'ın öncü mimarlarından Naum Şabib tarafından tasarlanmıştır. Şabib, Mısır modern mimarisinin babası olarak biliniyor. 16 kattan oluşan kulenin yüksekliği Gize'deki Büyük Keops Piramidi’nden yaklaşık 43 metre daha yükseklikte 187 metreye ulaşıyor. Uzmanlara göre, orijinallik ve modernliğin bir karışımını temsil eden bir görüntüde, eski Mısırlıların tapınak ve mezarların inşasında kullandığı Asvan granit taşlarından oluşan bir temele dayanıyor.



Gazze Sivil Savunması sağlık görevlilerinin öldürüldüğü ‘saha infazlarını’ kınadı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Gazze Sivil Savunması sağlık görevlilerinin öldürüldüğü ‘saha infazlarını’ kınadı

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Gazze'deki Sivil Savunma Müdürlüğü, İsrail ordusu tarafından dün yayınlanan bir iç soruşturma raporunu yorumlayarak mart ayında Gazze Şeridi'nde 15 sağlık görevlisinin ölümüne neden olan bir çatışmanın ardından bugün İsrail ordusunu ‘saha infazları’ yapmakla suçladı.

Sivil Savunma Müdürlüğü yetkilisi Muhammed el-Muğayyar, bir sağlık görevlisi tarafından çekilen videonun İsrail’in olayla ilgili anlatısının yalan olduğunu ve saha infazları gerçekleştirdiğini kanıtladığını söyledi. Muğayyar, İsrail'i ‘uluslararası meşru kararları atlatmaya ve hesap vermekten kaçmaya çalışmakla’ suçladı.

İsrail ordusu tarafından dün yapılan açıklamada, geçtiğimiz ay Gazze Şeridi'nde 15 acil yardım çalışanının öldürülmesine ilişkin soruşturmada ‘çok sayıda profesyonel hata’ tespit edildiği ve olayla ilgili olarak bir komutanın görevden alınacağı belirtildi. 23 Mart günü Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah şehri yakınlarında 15 sağlık görevlisi ve yardım çalışanı üç ayrı saldırıda öldürüldü ve Birleşmiş Milletler (BM) ile Filistin Kızılayı yetkililerinin bir hafta sonra cesetlerini bulduğu bir çukura gömüldüler.

asfrt
Gazze sınırında bir grup yaralıyı tedavi ederken İsrail’in düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden meslektaşları Abdullah Awad'ın cenaze namazını kılan Filistinli sağlık görevlileri (DPA)

İsrail ordusunun açıklamasına göre eksik ve yanlış rapor sunduğu gerekçesiyle bir komutana kınama cezası verilmesi ve sahadaki birlikleri komuta eden yedek subay olan bir komutan yardımcısının görevinin sonlandırılması kararı alındı. Reuters’ın aktardığına göre İsrail ordusu, soruşturmanın ‘çok sayıda mesleki başarısızlığı, emir ihlalini ve eksik raporlamayı’ ortaya çıkardığını ekledi.

İsrail ordusunun açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Soruşturma, ilk iki olayda ateş açılmasının, kendileriyle çatışan düşman bir güçten gerçek bir tehdit algıladıkları için askerlerin yanlış bir operasyonel anlayışından kaynaklandığı sonucuna varmıştır. Üçüncü olayda ise bir çatışma esnasında emirlere aykırı olarak ateş edilmiştir.”

Açıklamada, askeri savcının olayla ilgili soruşturma yürüttüğü ve suç duyurusunda bulunmaya karar verebileceği belirtildi.

Öldürülen sağlık görevlilerinin birinin telefonunda bulunan ve Filistin Kızılayı tarafından yayınlanan bir videoda, İsrail askerlerinin üniformalı acil durum çalışanları, ambulanslar ve ışıkları yanan itfaiye araçlarına ateş açtıkları görülüyor.

Öldürülen sağlık görevlilerinden sekizi Filistin Kızılayı, altısı Gazze Sivil Savunma Müdürlüğü ve biri de Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu (UNRWA) üyesiydi. Cesetler olaydan birkaç gün sonra BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi'nin (OCHA) ‘toplu mezar’ olarak tanımladığı yerde kuma gömülü halde bulundu. Filistin Kızılayı tarafından dün yapılan açıklamada İsrail ordusu tarafından yapılan soruşturmadaki bulgular reddedildi.

Filistin Kızılayı’nın işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kentindeki Sözcüsü Nibal Fersah, Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada, “Raporda yalanlar hüküm sürdüğü müddetçe geçersiz ve kabul edilemez olmaya devam edecek. Zira cinayete ilişkin bir gerekçe içeriyor. Konunun sorumluluğunu saha komutanlığındaki kişisel bir hataya mal ediliyor. Oysa gerçek bunun tam tersi” ifadelerini kullandı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk'e göre olay uluslararası kınamalara ve ‘savaş suçu’ şüphelerine yol açtı.

Han Yunus’a düzenlenen bombardımanda 5 kişi öldü

Gazze'den yayın yapan El-Aksa televizyonu bugün, Han Yunus şehrinin doğusunda İsrail bombardımanında beş kişinin öldüğünü duyurdu. El-Aksa TV tarafından aktarılan haberde “Siyonistlerin bugün şafak vakti Han Yunus'un doğusundaki Beni Suheyla beldesinin ez-Zana bölgesindeki bir evi hedef alan hava saldırısında beş kişi öldürüldü” ifadeleri yer aldı.

El-Aksa TV’nin aktardığına göre saldırı sonucunda çok sayıda kişi de yaralandı.