Jeff Bezos, 'Milyarderler Sığınağı'ndan 79 milyon dolara malikane aldı

Amazon'un kurucusu, komşusunun Güney Florida'daki malikanesini 79 milyon dolara kapmakla kalmadı, daha önce de 68 milyon dolara yandaki mülkü satın almıştı

Reuters
Reuters
TT

Jeff Bezos, 'Milyarderler Sığınağı'ndan 79 milyon dolara malikane aldı

Reuters
Reuters

Jeff Bezos, Florida'da milyonlarca dolarlık bir mülk daha kaptı ve bunun komşusunun evi olduğu ortaya çıktı.

Bloomberg'e göre milyarder iş insanı Florida eyaletine bağlı Indian Creek'te 7 yatak odalı bir malikaneyi kısa süre önce 79 milyon dolara satın aldı. Seçkin Indian Creek Adası, Miami'de "Milyarderler Sığınağı" olarak bilinen insan yapımı bir bariyer ada.

Bezos'un mülk portföyüne yaptığı bu yeni ekleme, hemen bitişiğinde bulunan evi, yani Milyarderler Sığınağı'ndaki üç yatak odalı, deniz kıyısındaki evi 68 milyon dolara satın almasından sadece iki ay sonra gerçekleşti.

Bezos'un yaklaşık 1800 metrekarelik en yeni malikanesi yaklaşık 0,75 hektarlık bir arazi üzerinde ve 7 yatak odasıyla 14 banyosu var. Zillow'daki bir ilana göre Bezos mülkü 12 Ekim'de yok pahasına satın aldı; mülk ilk olarak mayısta 85 milyon dolara listelenmişti. Evin son satışıysa 2014'te 28 milyon dolara gerçekleşmişti.

2000'de inşa edilen bu Güney Florida malikanesinin "zamansız Avrupa cazibesini yansıtan" bir tarzda tasarlandığı bildiriliyor. Malikanede ev sineması, sauna, kütüphane, havuz, hizmetçi odaları, şarap mahzeni ve 6 garaj alanı bulunuyor. İlana göre, Bezos'un evi satın almasına Douglas Elliman'ın emlakçıları Dina Goldentayer ve Danilo Tavares yardımcı oldu.

Bloomberg'e konuşan bir kaynak, Amazon'un 59 yaşındaki kurucusunun "bölgede başka satın alımlar da yapabileceğini" söylerken, The New York Post ise Bezos'un 68 milyon dolarlık evi buldozerle yıkıp bir mega malikane inşa etmeyi planladığını bildirdi.

Indian Creek Adası'ndaki seçkin Milyarderler Sığınağı bölgesi, Amerikan futbolu yıldızı Tom Brady, yatırımcı Carl Icahn, Jared Kushner ve Ivanka Trump gibi birçok ünlüye ev sahipliği yapıyor. Yaklaşık 120 hektarlık ada Biscayne Körfezi'nde yer alıyor ve Florida'nın Miami şehrindeki en varlıklı topluluklardan biri olarak biliniyor. 40 sahil mülküne ve 18 delikli bir golf sahasına ek olarak, bu köyün kır kulübü, belediye başkanı ve kendi polis gücü de var.

Girişimcinin Miami'deki bu milyonlarca dolarlık mülklerden başka evleri de var. Net servetinin yaklaşık 156 milyar dolar olduğu tahmin edilen Bezos'un Amazon'un Seattle'daki merkezinin yakınında, Washington'ın Medina şehrinde evleri, Beverly Hills'te 3,6 hektarlık bir malikanesi ve Maui'de bir mülkü de bulunuyor.

The New York Post'a göre Bezos, 1998 ve 2005'de Amazon'un genel merkezine 16 kilometreden daha yakın iki evi toplam 60 milyon dolara satın aldı. Daha sonra Bezos, bu iki evi birleştirerek yaklaşık 2 bin 325 metrekarelik Tudor tarzı bir malikane inşa etti.

2020'de Bezos, Beverly Hills'teki malikanesini müzik yapımcısı David Geffen'den rekor bir meblağ olan 165 milyon dolara satın almıştı. İş dünyası devinin, Teksas'ta uzay şirketi Blue Origin'in üssüne yakın yaklaşık 12 bin hektarlık bir çiftliği ve New York'ta, Madison Square Park'a bakan 96 milyon dolarlık bir dairesi de var.

Bezos sadece büyük bir emlak portföyüne değil, dünyanın en pahalı süperyatlarından birine de sahip. Haberlere göre, 127 metre uzunluğundaki Koru adlı bu teknenin yapımı Bezos'a 485 milyon dolara mal oldu. Süperyat bu yaz İspanya kıyılarında yelken açarak ilk seferine çıktı ve Bezos'un burada 5 yıllık ilişkinin ardından kız arkadaşı Lauren Sanchez'e evlenme teklif ettiği söyleniyor.

Independent Türkçe



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances