UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma, Şarku’l Avsat’a konuştu: Gazze’nin durumu çok korkunç, ateşkes talep ediyoruz

UNRWA: 70 çalışanımızı kaybettik. Merkezlerimizde 690 bin Filistinli bulunuyor ve 24 saat çalışıyoruz.

UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma. (Şarku’l Avsat)
UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma. (Şarku’l Avsat)
TT

UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma, Şarku’l Avsat’a konuştu: Gazze’nin durumu çok korkunç, ateşkes talep ediyoruz

UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma. (Şarku’l Avsat)
UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma. (Şarku’l Avsat)

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistin Mültecilerine Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) İletişim Direktörü Juliette Touma, Şarku’l Avsat’a verdiği röportajda, İsrail’in Gazze’de Hamas’a yönelik son askeri operasyonları sonucunda şu ana kadar 70 çalışanın yaşamını yitirdiğini söyledi. Yetkili, şu an 690 bin Filistinlinin UNRWA’ya ait merkezlere sığındığını belirtti. UNRWA çalışanlarının zor zamanlar yaşadığını ve insanları hayatta tutmak üzere minimum kaynakları sağlamak için gece gündüz çalıştıklarını ifade eden Touma ayrıca acilen ateşkes ilan edilmesi ve insani yardım dağıtım hatlarının güvence altına alınması çağrısında bulundu.

Fotoğraf Altı: Yerinden edilmiş Filistinli çocuklar, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus Kampı’ndaki UNRWA okulunda gönüllüler tarafından düzenlenen etkinliklere katılıyor. (EPA)
 Yerinden edilmiş Filistinli çocuklar, Gazze’nin güneyindeki Han Yunus Kampı’ndaki UNRWA okulunda gönüllüler tarafından düzenlenen etkinliklere katılıyor. (EPA)

Touma, Amman’dan telefon aracılığıyla Şarku’l Avsat’ın sorularını yanıtladığı görüşmede şu ifadeleri kulandı:

“Artık yönümüzü Gazze Şeridi’ndeki tüm Filistinli halkının büyük ve benzeri görülmemiş insani ihtiyaçlarına yanıt vermeye çevirdik. Başlangıçta hazırlanan planlar, Filistinlilerin dörtte birinin UNRWA merkezlerine geleceği yönündeki en kötü senaryoya dayanıyordu. Baş edebileceğimizden çok daha fazlası ile karşı karşıyayız. Çabalarımız kısıtlı (çünkü) Gazze’deki sıkı abluka, devam eden savaş ve bombardımanlar ve yakıt, gıda ve ilaç dahil olmak üzere malzeme sıkıntısı nedeniyle bu çok büyük miktardaki ihtiyaca cevap vermekte zorlanıyoruz. İnsanların ihtiyaçlarına cevap verebilecek durumda değiliz.”

Kim yaşadı kim öldü

Touma, sahadaki UNRWA personeliyle iletişimin sağlıklı olup olmadığı ile ilgili soruya şu cevabı verdi:

“Gazze Şeridi’ndeki çalışanlarımızın büyük çoğunluğuyla teması çarşamba günü kaybettik. Bu, 24 saatten kısa süre içinde ikinci kez yaşanıyor. Benzer bir deneyimi, Gazze’deki UNRWA müdürüyle olan tek iletişim hattı dışında tüm teması neredeyse tamamen kaybettiğimizde de oldu. Hafta sonu cuma ile pazar sabahı arasında yaklaşık 36 saat boyunca iletişim kuramadık. O saatler çok ama çok korkutucuydu. Zira kimin yaşadığını, kimin öldüğünü bilmiyorduk ve meslektaşlarımız da dahil olmak üzere Gazze’deki insanların aileleri ve sevdikleriyle de iletişim kuramamaları daha da korkutucu oldu. Ayrıca kendimi dünyanın geri kalanından da çok izole hissettim.”

70 ölü

Fotoğraf Altı: Gazze Şeridi’nin merkezindeki Maghazi Mülteci Kampı’nda UNRWA tarafından yönetilen bir okul. (AFP)
Gazze Şeridi’nin merkezindeki Maghazi Mülteci Kampı’nda UNRWA tarafından yönetilen bir okul. (AFP)

Gazze’deki UNRWA çalışanı sayısına ilişkin olarak, Touma, savaş öncesi verilerin ‘13 bin çalışan olduğunu’ gösterdiğini söyledi. Bu konuda şu açıklamalarda bulundu:

“Ne yazık ki aralarında psikiyatrist, jinekolog, mühendis, destek ve insan kaynakları personeli de dahil olmak üzere çoğu öğretmen, okul yöneticisi ve sağlık personeli olan kadın ve erkek çalışanlardan yaşamını yitirdiğini doğruladığımız 70 meslektaşımız var. Bu çÇok ağır bir kayıp. Zira bu, dünya çapında herhangi bir çatışmada bu kadar kısa sürede öldürülen en fazla uluslararası yardım çalışanı sayısı.”

Gazze’deki hastaneler hakkında, UNRWA’nın şu an dokuz açık sağlık tesisi işlettiğini aktaran Tuma bunların ‘normalde işletilen tesislerin üçte birine denk geldiğini kaydetti.  UNRWA’nın yaşamını yitirenlerin sayısını bilmediğini vurguladı.

Talebimiz: Ateşkes

BM ajansının hazırladığı acil durum planlarına ilişkin bir soruya yanıt olarak, böyle bir durumla ilgili herhangi bir planın olmadığını ifade eden Tauma sözlerini şöyle sürdürdü:

“Savaş hali olduğu için elimizden geldiğince karşılık veriyoruz. İnsanlara hayatta kalabilmeleri için asgari düzeyde yardım sağlamaya odaklanıyoruz. Durmak, nefes almak, düşünmek ve düşünmek için bir dakikamız yok. 24 saat çalışıyoruz. Ekiplerimiz bu devasa ihtiyaçlara cevap vermek için sahada ve evlerini terk etmek zorunda kaldılar. Birçoğu şu anda evlerini, eşyalarını, geçim kaynaklarını, sevdiklerini, meslektaşlarını veya komşularını kaybetmenin acısını yaşıyor. Buna rağmen birçoğu halen merkezlerimizde çalışıyor, fırınlara un, merkezlere ekmek götürüyor, insanlara yardım ediyor veya tıbbi bakım sağlıyor.

Touma yardım eden bu gönüllüleri ‘insanlık için böylesine karanlık bir anda bir ışık huzmesi olan ‘isimsiz kahramanlar’ olarak tanımladı.

Tauma, UNRWA’nın şu anki talebine ilişkin şunları söyledi:

“Asgari düzeyde insani ateşkes. Bu hemen yapılmalı. Aslında çok geç bile kalındı. Aynı zamanda Gazze Şeridi’ne insani yardım hattı açılmasını da talep ediyoruz. Bunun herhangi bir bürokratik engel olmaksızın genişletilmesini ve düzenli olarak açılmasını istiyoruz.”



Suriye'nin batısında ‘Esed kalıntılarına’ karşı güvenlik operasyonu başlatıldı

Suriye'nin batısındaki Tartus Limanı’nın girişi (AFP)
Suriye'nin batısındaki Tartus Limanı’nın girişi (AFP)
TT

Suriye'nin batısında ‘Esed kalıntılarına’ karşı güvenlik operasyonu başlatıldı

Suriye'nin batısındaki Tartus Limanı’nın girişi (AFP)
Suriye'nin batısındaki Tartus Limanı’nın girişi (AFP)

Askeri Operasyonlar Dairesi, Suriye İçişleri Bakanlığı ile iş birliği içinde, eski rejime bağlı militanlarla kanlı çatışmalardan bir gün sonra, bugün Tartus vilayetinde devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'in ‘milis kalıntılarını etkisiz hale getirmek’ için bir operasyon başlattı.

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre Tartus vilayetindeki operasyon, ‘Beşşar Esed'e bağlı milislerin birçok unsurunun yakalanmasına’ yol açtı. Askeri Operasyonlar Dairesi, Tartus kırsalındaki orman ve tepelerde Esed'e bağlı milislerden arta kalan bazı unsurları etkisiz hale getirirken diğerlerini de takip etmeye devam etti. SANA'ya göre güvenlik operasyonunun amacı ‘güvenlik, istikrar ve iç barışı kontrol etmek’. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) bugün operasyon sırasında ‘üç kişinin öldüğünü’ bildirdi ve ölenlerin ‘eski rejime sadık savaşçılar’ olduğunu söyledi.

Operasyon, devrik Devlet Başkanı Beşşar Esed'in mensubu olduğu Alevi azınlığa mensup binlerce Suriyelinin, Halep'te bir türbeye saldırı düzenlendiğini gösteren bir videonun yayılmasının ardından birçok şehirde gösteri yapmasından bir gün sonra, Suriye'nin batısında gergin bir ortamda gerçekleşti.

Ndjjd
Yeni Suriye hükümetine bağlı güvenlik güçleri, Şam'ın el-Mezze mahallesinde bir grup Alevi protestocunun etrafını güvenlik çemberine aldı. (AP)

Gösteriler, Heyetu Tahriru’ş-Şam (HTŞ) liderliğindeki muhalif grupların 11 gün süren yıldırım harekâtı sonucu Esed'i devirerek 8 Aralık'ta Şam'a girip ülkenin büyük bölümünü kontrol altına almasından bu yana Aleviler için bir ilk olma özelliği taşıyor.

Jdjdj
Yeni Suriye hükümetine bağlı güvenlik güçleri, Şam'ın el-Mezze mahallesinde bir grup Alevi protestocunun etrafını güvenlik çemberine aldı. (AP)

SOHR'a göre güvenlik güçlerinin dün Tartus vilayetinde Sadnaya Hapishanesi’yle bağlantılı Esed döneminden kalma bir askeri tutuklamaya çalışması üzerine çıkan çatışmalarda 14 kişi öldü.

SOHR bugün yaptığı açıklamada önceki günkü gösterilerle bağlantılı olarak bir dizi gözaltı yapıldığını belirtti.