Gazze’nin kuzeyinden güneyine doğru kaçanların korkunç yolculuğu

Pazar günü Selahaddin Yolu üzerinden Gazze’nin güneyine göç edenler (AP)
Pazar günü Selahaddin Yolu üzerinden Gazze’nin güneyine göç edenler (AP)
TT

Gazze’nin kuzeyinden güneyine doğru kaçanların korkunç yolculuğu

Pazar günü Selahaddin Yolu üzerinden Gazze’nin güneyine göç edenler (AP)
Pazar günü Selahaddin Yolu üzerinden Gazze’nin güneyine göç edenler (AP)

Gazze’nin en işlek yollarından biri, bölgeden yürüyerek veya eşek arabalarıyla kaçarken İsrail tanklarının önünden geçmek zorunda kalan Filistinli siviller için korkunç bir kaçış rotası haline geldi.

Şarku’l Avsat’ın AP’den aktardığı habere göre, Gazze’nin kuzeyindeki bu siviller, güneye doğru giderken ellerini kaldırıyor veya dört şeritli otoyol boyunca İsrail tanklarının yanından güvenle geçebilmek için beyaz bayrak sallıyor.

Bu sivillerden bazıları, İsrail askerlerinin kendilerine ateş ettiğini ve yol kenarına saçılmış cesetlerin yanından geçtiklerini bildirdi.

Pek çok sivil sadece üzerlerindeki kıyafetlerle kaçarken, bazıları da ailelerini, kıyafetlerini ve yatak şiltelerini eşek arabalarıyla taşıyabildi.

xscdf
Pazar günü Selahaddin Yolu üzerinden güneye doğu kaçan Filistinliler (AP)

Gazze Şeridi’nin kuzeyinde, aralıksız hava saldırılarıyla desteklenen İsrail kara kuvvetleri, hafta sonundan bu yana Hamas yönetiminin merkezi olarak kabul ettiği Gazze Şehri’ni kuşattı.

İsrail ayrıca Gazze Şeridi’ni kuzey ve güney olarak ikiye böldü ve askeri güçleri ilerledikçe, Filistinlileri kuzeyden sürmeye çalıştı

İsrail ordusu, savaşın başlamasından itibaren, kuşatma altındaki bölgenin ortasından geçen Selahaddin’den güvenli geçiş için kısa süreler vererek, sivilleri güneye doğru hareket etmeye çağırdı.

Ancak on binlerce sivil kuzeyde kaldı ve birçoğu hastanelere ya da Birleşmiş Milletler (BM) tesislerine sığındı.

Kuzeyde kalanlar, güneydeki aşırı kalabalık, azalan su ve yiyecek stokları ve İsrail’in güvenli olduğu varsayılan bölgelere devam eden hava saldırıları nedeniyle gitmek istemediklerini söyledi.

Bazıları, kuzeyden kaçan sivillerin İsrail askerleri tarafından vurulduğuna dair haberlerin ardından, güneye yapılacak yolculuğun tehlikeli olması nedeniyle tereddüt ettiklerini dile getirdi.

Gazze Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, İsrail’in güvenli geçiş tekliflerini reddettiklerini bildirerek, “Bunlar ölüm koridorlarından başka bir şey değil” dedi.

Dr. Kudra, cesetlerin günlerce yolda yattığını söyleyerek, Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ni (ICRC) cesetleri alabilmek için yerel ambulanslara eşlik etmeye çağırdı.

İsrail ordusu, bir noktada yolu geçici olarak sivillere açmaya çalışan askerlerin Hamas’ın ateşi altında kaldığını öne sürdü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABC News’e verdiği röportajda ordunun iddialarını yineledi.

Netanyahu, “Özellikle acımasız bir düşmanla savaşıyoruz. Sivilleri canlı kalkan olarak kullanıyorlar ve biz Filistinli sivil halkın savaş alanını terk etmesini isterken onlar silah zoruyla buna engel oluyorlar” dedi.

BM gözlemcilerine göre, Pazar günü verilen dört saatlik tahliye süresi boyunca 2 bine yakın kişi bölgeden kaçtı, Pazartesi günü ise bu sayı 5 bine çıktı.

Bunlardan bazıları Gazze ve komşu Şati mülteci kampındandı ve İsrail’in gece boyunca ağır bombardımanının ardından kaçtılar.

asdfe
Filistinli bir kadın Pazar günü çocuğuyla birlikte Selahaddin Yolu üzerinden, Gazze’nin kuzeyinden güneyine kaçmaya çalışıyor (AP)

Güvenlik endişeleri nedeniyle AP muhabirine soyadını vermeyi reddeden Emel isimli genç bir kadın, “Dün gece çok zordu” dedi.

Pazartesi günü bu yolculuğa çıkan 17 kişilik bir grubun parçası olduğunu söyleyen Emel, tanklar tarafından grubun yakınlarına ateş açıldığını söyledi.

İsrail askerlerinin, geçmelerine izin vermeden önce herkese ellerini kaldırmaları ve beyaz bayraklar sallamaları yönünde talimat verdiğini de ekledi.

Bir diğer Filistinli Nour Naci Ebu Nasser (27) ise, Pazar günü Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’a gitti.

Saatler süren korkutucu yolculuğu anlatan Ebu Nasser, “Çevremize ateş açtılar. Bizi korkutmak istediler. Gazze şehrinin dışında yol boyunca yatan cesetler gördük” dedi.

BM verilerine göre, dört hafta süren savaş, Gazze’de yaklaşık 1,5 milyon insanı yerinden etti.

İsrail ordusu, binlerce kişinin güneye gitme çağrısına uyduğunu bildirdi.

Ancak BM gözlemcileri, tahliye edilen binlerce kişinin, Gazze’de devam eden bombardıman ve güneydeki barınak eksikliği nedeniyle kuzeydeki evlerine geri döndüğünü söyledi.

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), Gazze’nin güneyindeki tesislerinde 530 binden fazla insanın barındığını ve artık yeni gelenlerin kabul edilemediğini bildirdi.

UNRWA, yerinden edilmiş pek çok kişinin BM sığınma evlerinin yakınındaki sokaklarda uyumak zorunda kaldığını da ekledi.



Mısır, bölgesel zorluklarla başa çıkmak için Suudi Arabistan ile koordinasyonun önemine vurgu yapıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Suudi-Mısır Yüksek Koordinasyon Konseyi Sekreteri ile bir araya geldi (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Mısır Dışişleri Bakanı Suudi-Mısır Yüksek Koordinasyon Konseyi Sekreteri ile bir araya geldi (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
TT

Mısır, bölgesel zorluklarla başa çıkmak için Suudi Arabistan ile koordinasyonun önemine vurgu yapıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Suudi-Mısır Yüksek Koordinasyon Konseyi Sekreteri ile bir araya geldi (Mısır Dışişleri Bakanlığı)
Mısır Dışişleri Bakanı Suudi-Mısır Yüksek Koordinasyon Konseyi Sekreteri ile bir araya geldi (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır, bölgesel güvenlik ve istikrarı desteklemek doğrultusunda zorluklarla mücadele etmek için Suudi Arabistan ile koordinasyonu sürdürmenin önemine dikkat çekti.

Bu gelişme Mısır Dışişleri Bakanı Bedir Abdülati'nin Salı günü Kahire'yi ziyaret eden Suudi-Mısır Yüksek Koordinasyon Konseyi Sekreteri Muhammed el- Tevayri ile yaptığı görüşme sırasında yaşandı.

dfgtrhy
Abdülati - Tevayri ile görüşmesi sırasında (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Abdülati, Mısır'ın Suudi Arabistan ve Mısır arasındaki kardeşlik bağları ve sağlam tarihi ilişkilerden duyduğu büyük memnuniyeti dile getirerek iki kardeş ülke arasında, iki ülke liderinin direktiflerinin uygulanması çerçevesinde, bölgenin güvenlik ve istikrarını desteklemek amacıyla bölgesel zorluklarla yüzleşmek için ortak koordinasyonun sürdürülmesinin önemini vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanı ülkesinin çeşitli alanlarda işbirliğini arttırma arzusunu dile getirerek, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin desteklenmesine yönelik önemli bir adım olarak Suudi-Mısır Yatırım Forumu'nun başlatılmasının önemine vurgu yaptı.

Abdülati, iki ülke arasındaki mevcut ekonomik kurumsal çerçevelerden azami ölçüde faydalanılması, üst düzey yetkililer düzeyinde karşılıklı ziyaretlerin gerçekleştirilmesi ve iş heyetleri tarafından ziyaretler düzenlenmesinin önemine dikkat çekerek, Suudi-Mısır İş Konseyi ve Suudi Odalar Federasyonu'nun mevcut yatırım fırsatlarını tespit etmek üzere 12-14 Nisan tarihleri arasında Kahire'ye gerçekleştirdikleri ziyaretten övgüyle söz etti ve Mısır'daki Suudi yatırımlarının beklentilerini arttırmak için sonuçların üzerine inşa edilmesinin önemli olduğunu belirtti.

Bakan, Kahire'nin, Mısır pazarında yatırım için en uygun ortamı sağlamak amacıyla Suudi yatırımcıların ve iş adamlarının taleplerine yanıt vermeye istekli olduğunu ifade etti.

dfgh
Kahire'de iki ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesine yönelik Suudi-Mısır görüşmeleri (Mısır Dışişleri Bakanlığı)

Ayrıca dijitalleşme, teknolojik altyapı, tıp ve ilaç endüstrilerinin yerelleştirilmesi alanlarında Krallık ile işbirliğini destekleme ve bu alanda elde edilen ortak başarılara dayanarak iki ülke arasında konut ve gayrimenkul geliştirme sektöründeki ortaklığı derinleştirme arzularını dile getirdi.