ABD'li senatör Bernie Sanders'ın "ateşkes" yorumu tepki çekti

Yahudi lobisinden aldığı destek Sanders'ı memnun etmedi

82 yaşındaki Bernie Sanders, 2007'den bu yana senatör olarak görev yapıyor (Reuters)
82 yaşındaki Bernie Sanders, 2007'den bu yana senatör olarak görev yapıyor (Reuters)
TT

ABD'li senatör Bernie Sanders'ın "ateşkes" yorumu tepki çekti

82 yaşındaki Bernie Sanders, 2007'den bu yana senatör olarak görev yapıyor (Reuters)
82 yaşındaki Bernie Sanders, 2007'den bu yana senatör olarak görev yapıyor (Reuters)

2016 ve 2020 seçimlerinde başkan adaylığı için yarışan ve ABD Kongresi'ndeki ilerici kanadın fiili liderliğini üstlenen Senatör Bernie Sanders'ın, İsrail'in Gazze'de ateşkesle ilgili politikalarına destek vermesi tepki çekti.

Sanders, pazar günü katıldığı CNN yayınında, "Hamas gibi, çalkantı, kaos ve İsrail devletinin yok edilmesine adanmış bir örgütle nasıl kalıcı bir ateşkese varılabileceğini bilmiyorum. Arap ülkelerinin de Hamas'ın gitmesi gerektiğini anladığını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Sanders'ın bu yorumu, ABD'li senatörün Kongre'deki müttefikleri Alexandria Ocasio-Cortez ve Rashida Tlaib gibi vekillerin ateşkes çağrısı yaptıkları bir dönemde geldi.

Yayında Demokrat vekil Rashida Tlaib'in ABD Başkanı Joe Biden'ı "soykırıma destekle" suçlamasının sorulması üzerine Sanders, "Rashida benim arkadaşım. Ailesi Filistin'den geliyor. Hepimiz gibi, yaşananların onu da sarstığını düşünüyorum. Ve yaşanan insani krizin üzerinde durmak zorundayız. Ancak Trump'ın bu konuda veya herhangi başka bir konuda Biden'dan daha iyi olacağını düşünen varsa, fena halde yanıldığını düşünüyorum" diye konuştu.

Aynı yayında İsrail'in Gazze'deki sivil ölümlerini durdurması gerektiğini söyleyen Sanders, "Yeterli gıda yok, yeterli su yok, ilaç, yakıt yok. İnsani bir felaket yaşanıyor ve bununla şimdi başa çıkılmalı" ifadelerini kullandı.

Sanders bu sözlerine karşın Demokratlar içindeki ilerici kanattan tepkilerle karşılaştı.

2020 seçimlerinde Sanders kampanyasının sözcülüğünü yapan Briahna Joy Gray, ABD'li senatör için, "Neslimizin en büyük siyasi hayalkırıklığı" dedi.

27 Ekim'den Bernie Sanders'ın başkanlık kampanyasında çalışan yaklaşık 300 kişi, bir mektup yayımlayarak ABD'li senatörün ateşkes çağrılarını desteklemesini istemişti.

Sanders'a "sıradışı" destek

Ateşkes yorumuyla tepki çeken Yahudi Senatör Bernie Sanders'a destekse beklemediği yerden geldi.

ABD siyasetinde etkili Yahudi lobisi AIPAC, sosyal medya hesabından Sanders'ın açıklamalarını paylaşarak, "Hamas'la ateşkese net ve prensipli yaklaşımınızdan dolayı teşekkürler Senatör Sanders" dedi.

Ancak AIPAC'ın bir süredir soğuk ilişkiler içinde olduğu Sanders'a desteği "sıradışı" olarak yorumlandı.

Zira 2016 öncesi dönemde Yahudi lobisiyle iyi ilişkiler kuran Sanders, 2016 ve 2020'deki seçimlerde AIPAC'la köprüleri atmıştı. 2020'deki seçimlerde ilerici kanattan gelen çağrılara yanıt veren Sanders, AIPAC'ın kongresinde konuşma yapmayı reddetmişti.

ABD'li senatör, Hamas'la ilgili yorumlarının ardından AIPAC'tan gelen destekle de arasına mesafe koymaya çalıştı.

Sanders, sosyal medya hesabından verdiği yanıtta, "AIPAC, demokrasimizin altını oyan onlarca Cumhuriyetçi radikali destekledi. Şimdi onlar Kongre'nin ilerici mensuplarını mağlup etmek için çok çalışıyor. Bunun olmasına izin vermeyeceğiz. Barışın, ekonomik ve sosyal adaletin dünyası için birlikte durmaya devam edelim" ifadelerini kullandı.

Sanders'ın ekibinden bir yetkili, ABD'li senatörün son paylaşımını AIPAC'tan gelen övgüden memnun olmadığını netleştirmek için yaptığı söyledi.

Independent Türkçe



El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
TT

El Salvador, Beyaz Saray’ın göçmen talebini reddetti

Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)
Mega hapishanede gardiyanlara ek olarak 600 asker ve 250 polis görev yapıyor (Reuters)

ABD’nin "yanlışlıkla" El Salvador'a sınır dışı ettiği Kilmar Armando Abrego Garcia’nın geri gönderilmesini talep ettiği fakat El Salvador’un buna yanaşmadığı aktarılıyor.  

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla New York Times’a (NYT) konuşan yetkililer, Donald Trump yönetiminin Garcia’nın ABD’ye iadesi için El Salvador’dan talepte bulunduğunu söylüyor.

Ancak El Salvador lideri Nayib Bukele’nin talebi reddettiği aktarılıyor. Bukele’nin, Garcia’nın El Salvador vatandaşı olduğu için ülkeden çıkarılmayacağını belirttiği ifade ediliyor.

Trump yönetimi, 29 yaşındaki Garcia'yı M-13 çetesine üye olduğu iddiasıyla 15 Mart'ta El Salvador'daki Terör Muhafaza Merkezi'ne (CECOT) göndermişti.

Ancak Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından 1 Nisan'da mahkemeye sunulan savunma dosyasında "Garcia’nın idari bir hata nedeniyle” sınır dışı edildiği bildirilmişti. Trump’ın "sınır çarı" Tom Homan ise “terörist” diye nitelediği Garcia'nın El Salvador’a gönderilmesinin hata olmadığını savunmuştu.

Garcia’nın avukatları, iddiaları reddederek göçmenin suç kaydı bile olmadığını belirtmişti.

Tartışma yaratan olayda Yüksek Mahkeme, göçmenin ABD’ye geri getirilmesinin “kolaylaştırılması” gerektiğini bildirmişti.

NYT’nin haberinde, Beyaz Saray’ın Yüksek Mahkeme kararına uyuyormuş izlenimi vermek için El Salvador’la iletişime geçmiş olabileceği değerlendirmesi yapılıyor.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, El Salvador’la görüşme düzenlenip düzenlenmediğinde dair “yorum yapamayacağını” söyledi.

Trump, Garcia’yı defalarca çete üyeliğiyle suçlamasına rağmen dün ABC News’da yayımlanan söyleşisinde, göçmenin ülkeye dönüşünü sağlayabileceğini belirtmişti.

Trump, Tren de Aragua çetesiyle bağlantılı olduğu ileri sürülen göçmenlerin sınır dışı işlemlerini hızlandırmak için 1798 tarihli Yabancı Düşmanlar Yasası'na başvurmuştu. Bu kanun, Başkan'a belgesiz göçmenleri hedef alma ve sınır dışı etme konusunda olağanüstü yetkiler veriyor. Bu yasa, 1812 Savaşı, I. Dünya Savaşı ve II. Dünya Savaşı dönemlerinde “aktif yabancı düşmanların” ülkeden çıkarılması amacıyla kullanılmıştı.

Yüksek Mahkeme, geçen ay verdiği kararla bu yasadan hareketle Venezuelalı göçmenlerin sınır dışı işlemlerinin sürdürebileceğine hükmetmişti. Sınır dışı işlemlerini geçici olarak durduran alt mahkemenin kararı da böylece bozulmuş, Trump da kararı “zafer” diye nitelemişti.

Independent Türkçe, New York Times, Guardian