İzlanda'daki depremler, yanardağ patlaması paniğine yol açtı

Toprağın iki haftada 9 cm yükselmesinin ardından ülkenin en kalabalık bölgesini sarsan şiddetli deprem nedeniyle otel müşterileri kaçtı

İzlanda'daki Blue Lagoon (AP)
İzlanda'daki Blue Lagoon (AP)
TT

İzlanda'daki depremler, yanardağ patlaması paniğine yol açtı

İzlanda'daki Blue Lagoon (AP)
İzlanda'daki Blue Lagoon (AP)

İzlanda'da bir dizi depremin volkanik patlama ihtimaline yönelik alarma yol açmasının ardından ülkenin en büyük turistik merkezlerinden olan bir jeotermal kaplıca geçici olarak kapatıldı.

Geçen ay başlayan sismik hareketlilik dalgasından bu yana bölgeyi vuranlar arasında en şiddetli sarsıntı olan 4.8 büyüklüğündeki deprem, saat 01.00'den kısa süre önce ülkenin en kalabalık bölgesini vurdu.

Depremle uyanan konuklar Blue Lagoon Kaplıcası'ndaki otellerden aceleyle ayrıldı.

Reykjavik'in güneybatısında bu yıl temmuzda meydana gelen volkanik patlama (AFP)
Reykjavik'in güneybatısında bu yıl temmuzda meydana gelen volkanik patlama (AFP)

Volkanik kayaların yola düştüğü bir otelde 20 ila 30 taksi otoparkı tıkarken, şoför Bjarni Stefansson bir kargaşa ortamını tarif ediyor.

Stefansson, "Panik hali vardı" diyor.

İnsanlar volkanik bir patlama yaşanacağını düşündü.

Reykjanes Yarımadası'ndaki Thorbjorn Dağı'nın etrafındaki bölge, yerin yaklaşık 5 km altında volkanik magma birikmesi nedeniyle iki haftadan uzun süredir her gün yüzlerce küçük depremle sarsılıyor.

İzlanda Meteoroloji Ofisi'ne göre bölgedeki toprak 27 Ekim'den bu yana 9 cm yükselse de yakında bir patlama yaşanacağına dair bir belirti yok.

Ofis, durumun hızla değişebileceğini belirterek Thorbjorn'un kuzeybatısında lav çıkaracak bir patlamanın mümkün olduğunu da ekledi.

Kuzey Atlantik'teki volkanik bir sıcak noktanın üzerinde oturan İzlanda'da ortalama her 4 ila 5 yılda bir patlama meydana geliyor. Son zamanların en yıkıcı patlaması olan 2010'daki Eyjafjallajokull Yanardağı patlamasında atmosfere o kadar çok kül püskürmüştü ki Avrupa üzerindeki hava sahaları kapanmıştı.

Temmuzda da ülkenin güneybatısındaki Reykjavik'e yaklaşık 30 km uzaklıktaki bir yanardağ, bir çatlaktan lav ve zehirli gazlar püskürtmüştü.

Volkan bilimci Thorvaldur Thordarson "En kötüsüne hazırlanmamız gerekiyor" diyor.

Patlamalardan önce dün geceki gibi 5 büyüklüğünde depremler meydana geldiği biliniyor.

Turistlerin yeraltının derinliklerinde doğal yollarla ısınan deniz suyu havuzlarında keyif yaptığı Blue Lagoon, gecenin "misafirlerin deneyimini bozması" ve çalışanlar üzerinde uzun süre strese yol açması nedeniyle geçici olarak kapanma kararı aldığını açıkladı.

Independent Türkçe



Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Putin’in Ukrayna stratejisi: Sonuna dek savaşa hazırlanıyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin tehditlerini ciddiye almayarak savaşın şiddetini artırıp daha fazla Ukrayna toprağını ele geçirebilir.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters’a konuşan Kremlin’e yakın üç kaynak, Putin’in ekonomik yaptırımlara ve askeri baskılara rağmen savaşmaya devam edeceğini savunuyor.

Kaynaklardan biri, Putin’in bakış açısına ilişkin şunları paylaşıyor: 

Putin şu ana kadar barışın detayları hakkında kendisiyle kimsenin ciddi şekilde müzakere etmediğini düşünüyor, buna Amerikalılar da dahil. Bu yüzden hedeflerine ulaşana kadar devam edecek.

Putin’in savaşı sonlandırmak için öne sürdüğü koşullar arasında, Ukrayna’nın NATO’ya katılmaması ve ittifakın doğuya doğru genişlememesi, Kiev’in askeri açıdan tarafsız kalması ve Moskova’nun ilhak ettiği Kırım, Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’un Rus toprağı olarak tanınması yer alıyor. 

Analizde, Rus ordusunun son üç ayda Ukrayna’da 1415 kilometrekarelik ilerleme kaydettiği belirtiliyor. Kremlin güçleri, halihazırda Ukrayna’nın beşte birini kontrol ediyor. 

Kaynaklar, Putin’in Ukrayna'nın savunması çökene kadar savaşmaya devam edebileceğini ve toprak taleplerini artırabileceğini savunuyor. Böyle bir durumda Kremlin’in Dnipro, Sumi ve Harkov şehirlerini de ele geçirmek isteyebileceği belirtiliyor. 

ABD Başkanı Donald Trump, dünkü açıklamasında, Patriot hava savunma sistemlerinin Almanya'dan Ukrayna’ya sevkıyatına başlandığını bildirmişti. Cumhuriyetçi lider ayrıca 14 Temmuz’daki açıklamasında, Moskova’nın 50 gün içinde Kiev’le anlaşmaya varmaması halinde Rusya’ya vergileri yüzde 100 artıracağını açıklamıştı.

Kaynaklar, Putin’in Trump’a yönelik stratejisi hakkında şunları söylüyor: 

Putin, Trump’ın hoş olmayan şeyler yapabilecek öngörülemez biri olduğunu anlıyor. Onu çok fazla kızdırmamak için manevralar yapıyor.

CNN’in analizinde de Putin’in, 50 günlük süreyi savaşı tırmandırıp daha fazla toprağı ele geçirmek için fırsat olarak kullanabileceği savunuluyor. 

Independent Türkçe, CNN, Reuters