Uçakta serbest kalan at Boeing 747'yi mecburi inişe zorladı

Uçak sadece 90 dakika havada kaldı

(Reuters)
(Reuters)
TT

Uçakta serbest kalan at Boeing 747'yi mecburi inişe zorladı

(Reuters)
(Reuters)

Kargo bölümünde bir atın serbest kalması üzerine bir uçak kalkış havalimanına geri dönmek zorunda kaldı.

New York'un JKF havalimanından kalktıktan kısa bir süre sonra meydana gelen olay, Boeing 747'yi Boston'dan geri dönmek zorunda bıraktı.

Uzman charter havayolu şirketi Air Atlanta Icelandic'in işlettiği uçuş Belçika'nın Liege şehrine gitmekteydi.

YouTube'da "Hava Trafik Kontrolünü (ATC) görebilirsiniz" adlı kanalda yayımlanan olayın yeniden canlandırılması (bilgiler bağımsız olarak doğrulanmadı), CC4592 sefer sayılı uçuşta meydana gelen olayın 9 Kasım günü yerel saatle 16.06'dan kısa bir süre sonra gerçekleştiğini iddia ediyor.

Haberde, pilotun yaklaşık 31 bin ft'te atın serbest kaldığını rapor ettiği ve mürettebatın atı sabitleyemediği için New York'a dönmelerine izin verilmesini talep ettiği belirtiliyor.

Pilotlar 20 ton yakıt boşalttıktan sonra JFK'ye geri inmiş. Atın "zor durumda" olduğu açıklandığı için bir veterinerden de yardım istemişler ancak hayvana ne olduğu belli değilmiş.

Flightradar24 uçağın yerel saatle 18.35'te tekrar havalandığını ve yaklaşık altı saat sonra 10 Kasım sabahı yerel saatle 06.49'da Liege'e başarıyla indiğini gösterdi.

The Independent yorum için Air Atlanta Icelandic'le temasa geçti fakat henüz yanıt alamadı.

Planlanmamış inişler oldukça yaygın olsa da bu, rota değişikliğinin en garip nedenlerinden biri olabilir.

Temmuzda yolcular arasında havada yaşanan bir arbede bir uçağın varış noktasından 700 mil uzağa iniş yapmasına neden olmuştu.

Ekimde Florida'nın Tampa şehrine giden bir uçak, yetişkin bir bebek bezinin bomba sanılması üzerine Panama'ya geri dönmek zorunda kalmış, kasımın başlarında ise Yeni Zelanda Havayolları'na ait bir uçak teknik bir sorun nedeniyle dört saat sonra geri dönmek zorunda kalmıştı.

Independent Türkçe 



Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
TT

Evrimin faturası: İnsan beyni büyüdükçe daha hızlı yaşlanıyor

Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)
Beynin, hayatta kalmada kritik rol oynayan bölgeleri, ilk bozulanlar gibi görünüyor (Pixabay)

İnsan beyninin daha fazla büyüyen bölgelerinin daha hızlı yaşlandığı saptandı. 

6 ila 7 milyon yıl önce ortaya çıkan insanları, yakın akrabaları olan diğer primatlardan ayıran en önemli özelliklerden biri büyük bir beyne sahip olması. 

Milyonlarca yıllık evrim sürecinde büyümekle kalmayıp karmaşık bir yapıya da bürünen insan beyni, dille iletişim kurmaktan geleceği planlamaya kadar pek çok avantaj sağlıyor.

Öte yandan hakemli dergi Science Advances'ta yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, bütün bunların bir bedeli de var. 

İnsan ve diğer primatların beyninin nasıl yaşlandığını gözlemlemek isteyen araştırmacılar, 480 insan ve 189 şempanzenin beyin taramalarını inceledi. 

Şempanzeler, insanların atası değil fakat iki tür de ortak bir atadan evrimleşti. İnsan beyni ise, şempanzelerinkinin üç katı büyüklükte.

Bilim insanları iki beyinde de 17 ayrı bölge olduğunu kaydetti. Bunların bazıları eşit boyuttayken, bir kısmı insanlarda daha geniş bir alana yayılmıştı. 

Bunlardan biri de gözlerin hemen arkasında yer alan ve karar vermede kritik rol oynayan orbitofrontal korteksti. 

Ardından yaşlanma sürecini inceleyen ekip, iki türün beyninin de zaman içinde küçüldüğünü gözlemledi. 

Ancak bazı kısımlar daha hızlı küçülürken, insan beynindeki en hızlı yaşlanmanın, orbitofrontal korteks ve evrimsel süreçte daha fazla büyümenin görüldüğü diğer bölgelerde gerçekleştiği bulundu.

Araştırmacılar ayrıca babun ve Hint şebeğinin beynini de şempanzelerle karşılaştırdı. Öte yandan bu kıyaslarda, beyin genişlemesi ve yaşa bağlı gerileme arasında bir ilişki saptanmadı. 

Heinrich Heine Düsseldorf Üniversitesi'nden ve çalışmanın yazarlarından Dr. Sam Vickery, beynin en hızlı genişleyen bölümlerinin, en karmaşık işlerden sorumlu olduğunu söylüyor. Bu durum, sözkonusu bölgelerin daha çabuk yıpranıp küçülmesini açıklayabilir.

Ancak insan beynindeki daha büyük kısımların neden daha hızlı küçüldüğünü açıklamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç var. 

Çalışmada yer almayan bazı uzmanlar da bulguların daha fazla katılımcıyla desteklenmesi gerektiğini düşünüyor. University College London'dan antropolog Dr. Aida Gomez-Robles "İnsanlardaki yaşlanmaya ilişkin benzer çalışmalar genellikle binlerce kişiyi içeriyor" diyerek ekliyor:

Bulgular, bu bölgelerin bazıları için geçerli ancak hepsi için geçerli olup olmadığını bilmiyoruz.

Bulguların kesin bir şekilde doğrulanması halinde ilginç bir durum da ortaya çıkıyor: İnsanların hayatta kalma şansını artırarak şempanzelerden daha uzun ömürlü olmasını sağlayan bölgeler, aynı zamanda ilk yaşlanan kısımlar.

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan bazı sorunlar, evrimin bir avantajla beraber bir dezavantaj da getirmesinin sonucu olabilir. Dr. Vickery şu ifadeleri kullanıyor:

Böyle muhteşem bir beynimiz var ama bunun bir bedeli de var.

Independent Türkçe, Science Alert, New York Times, Science Advances