Uçakta serbest kalan at Boeing 747'yi mecburi inişe zorladı

Uçak sadece 90 dakika havada kaldı

(Reuters)
(Reuters)
TT

Uçakta serbest kalan at Boeing 747'yi mecburi inişe zorladı

(Reuters)
(Reuters)

Kargo bölümünde bir atın serbest kalması üzerine bir uçak kalkış havalimanına geri dönmek zorunda kaldı.

New York'un JKF havalimanından kalktıktan kısa bir süre sonra meydana gelen olay, Boeing 747'yi Boston'dan geri dönmek zorunda bıraktı.

Uzman charter havayolu şirketi Air Atlanta Icelandic'in işlettiği uçuş Belçika'nın Liege şehrine gitmekteydi.

YouTube'da "Hava Trafik Kontrolünü (ATC) görebilirsiniz" adlı kanalda yayımlanan olayın yeniden canlandırılması (bilgiler bağımsız olarak doğrulanmadı), CC4592 sefer sayılı uçuşta meydana gelen olayın 9 Kasım günü yerel saatle 16.06'dan kısa bir süre sonra gerçekleştiğini iddia ediyor.

Haberde, pilotun yaklaşık 31 bin ft'te atın serbest kaldığını rapor ettiği ve mürettebatın atı sabitleyemediği için New York'a dönmelerine izin verilmesini talep ettiği belirtiliyor.

Pilotlar 20 ton yakıt boşalttıktan sonra JFK'ye geri inmiş. Atın "zor durumda" olduğu açıklandığı için bir veterinerden de yardım istemişler ancak hayvana ne olduğu belli değilmiş.

Flightradar24 uçağın yerel saatle 18.35'te tekrar havalandığını ve yaklaşık altı saat sonra 10 Kasım sabahı yerel saatle 06.49'da Liege'e başarıyla indiğini gösterdi.

The Independent yorum için Air Atlanta Icelandic'le temasa geçti fakat henüz yanıt alamadı.

Planlanmamış inişler oldukça yaygın olsa da bu, rota değişikliğinin en garip nedenlerinden biri olabilir.

Temmuzda yolcular arasında havada yaşanan bir arbede bir uçağın varış noktasından 700 mil uzağa iniş yapmasına neden olmuştu.

Ekimde Florida'nın Tampa şehrine giden bir uçak, yetişkin bir bebek bezinin bomba sanılması üzerine Panama'ya geri dönmek zorunda kalmış, kasımın başlarında ise Yeni Zelanda Havayolları'na ait bir uçak teknik bir sorun nedeniyle dört saat sonra geri dönmek zorunda kalmıştı.

Independent Türkçe 



İtalya’da bebek kutusu faciası: Alarm çalışmadı, bir aylık bebek öldü

İtalya'da "bebek kutusu" uygulaması Ortaçağ'a kadar uzanıyor (Unsplash)
İtalya'da "bebek kutusu" uygulaması Ortaçağ'a kadar uzanıyor (Unsplash)
TT

İtalya’da bebek kutusu faciası: Alarm çalışmadı, bir aylık bebek öldü

İtalya'da "bebek kutusu" uygulaması Ortaçağ'a kadar uzanıyor (Unsplash)
İtalya'da "bebek kutusu" uygulaması Ortaçağ'a kadar uzanıyor (Unsplash)

İtalya'da terk edilen bebeklere ayrılan bir kutuda ceset bulundu.

Ülkenin güneyindeki Pulya bölgesinde yer alan Bari kentinde perşembe günü yaşanan olayda, kutunun içindeki bir aylık bebek ölü bulundu.

San Giovanni Battista kilisesinin rahibi Antonio Ruccia, İtalyan medyasına yaptığı açıklamada, beşik işlevi gören kutuya bir bebek bırakıldığında normalde alarmın devreye girmesi gerektiğini söylüyor. 

Rahip, olay sırasında Roma'da olduğunu ve cep telefonuna uyarı gelmediğini belirtiyor.

Ölü çocuk, bir cenaze evi işletmecisi tarafından bulundu. Bu kişi hemen Ruccia'yla iletişime geçti, rahip de polise haber verdi. 

İtalya'nın dört bir yanında bulunan bebek kutuları, kadınların bakamadığı çocuklarını kilise ve hastanelerdeki özel beşiklere bırakmasını sağlıyor. 

Bu beşiklerde bir ısıtma sistemi bulunuyor ve birinin kutuya çocuk bırakması durumunda ilgili kişilere cep telefonları üzerinden uyarı gönderiliyor. 

Ancak polis, ısıtma sisteminin çalışıp çalışmadığının ya da bebeğin beşiğe bırakıldığında canlı olup olmadığının tespit edilemediğini bildiriyor. Bebeğin nasıl öldüğü, otopsinin ardından netleşecek. 

Kilise avlusundaki beşiğe en son Aralık 2023'te bebek bırakılmıştı. Bebeğe daha sonra Maria Grazia adı verilmişti. Rahip Ruccia, bu tür olayların yargılanmaması gerektiğini söyleyerek şu ifadeleri kullanmıştı: 

Bebeğinize bakamayacağınızı fark etmenin ardındaki acıyı kimse tahmin edemez.

Tarihi 13. yüzyıla kadar uzanan bu uygulama, 2006'da yürürlüğe konan bir mevzuatla yenilenmişti. Buna göre kadınlara, doğum belgesinde adlarını belirtmeden doğum yapma ve bakamadıkları bebeklerini herhangi bir ceza almadan hastane ya da kiliselere bırakma izni verilmişti. 

Independent Türkçe, CNN, NDTV