Marvel'ın başarısızlığı, Avengers yönetmenini kaçırdı

Stüdyo bu yıl eleştirmenlerin gözünde ve ticari açıdan fiyaskoyla sonuçlanan Ant-Man ve Wasp: Quantumania ve son filmi The Marvels'la "5. evreye" girmişti

Jonathan Majors, Ant-Man ve Wasp: Quantumania'da (Marvel)
Jonathan Majors, Ant-Man ve Wasp: Quantumania'da (Marvel)
TT

Marvel'ın başarısızlığı, Avengers yönetmenini kaçırdı

Jonathan Majors, Ant-Man ve Wasp: Quantumania'da (Marvel)
Jonathan Majors, Ant-Man ve Wasp: Quantumania'da (Marvel)

Sinemacı Destin Daniel Cretton'ın diğer Marvel projelerine odaklanmak için Yenilmezler (Avengers) serisinin 5. filminin yönetmenliğini bıraktığı bildirildi.

Shang-Chi'nin 44 yaşındaki yönetmeni geçen yıl Avengers: Kang the Dynasty ekibine katılmıştı.

Öte yandan The Hollywood Reporter, Cretton'un Marvel'ın devam filminden ayrıldığını 15 Kasım Çarşamba günü doğruladı. Yönetmen koltuğuna kimin geçeceği henüz bilinmiyor.

Avengers: Kang the Dynasty, 2023 yapımı Ant-Man ve Wasp: Quantumania'da, sıkıntı içindeki oyuncu Jonathan Majors'ın hayat verdiği süper kötü karakter Fatih Kang'e odaklanacak. 

Film, Marvel Studios'un 2025 ortasından 2027 ortasına kadar gösterime girmesi planlanan tüm projelerini içeren "6. evresinin" parçası.

Avengers: Kang the Dynasty'nin ilk başta Mayıs 2025'te gösterime girmesi gerekirken, yakın zamanda çözüme kavuşan oyuncu grevi nedeniyle vizyon tarihi Mayıs 2026'ya ertelenmişti.

THR'ye göre Cretton'ın artık filmin yönetmenliğini üstlenmeme nedenlerinden birinin, filmin gösterim tarihinin ertelenmesi olduğu öne sürülüyor. Sinemacı bunun yerine 2021 yapımı Shang-Chi ve On Halka Efsanesi'nin (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) devam filmini yönetmeye odaklanacak.

Cretton, stüdyonun yakında çıkacak mini dizisi Wonder Man'in yönetmen ve yapımcılığı görevini üstlenmeye de devam ediyor.

Yönetmenin ayrılık haberi, Marvel Sinematik Evreni'nin (MSE) son filmi The Marvels'ın gişede patlamasından birkaç gün sonra geldi. Brie Larson filmi, serinin 32 filmlik tarihindeki en kötü hafta sonu açılışını yaparak talihsiz bir unvan aldı.

Hayranların şikayetçi olduğu "Marvel yorgunluğu" nedeniyle The Marvels'ın gösterime girmeden önce de kötü bir performans sergileyeceği tahmin ediliyordu.

Bir zamanlar durdurulamayan MSE, 2019'da Avengers: Endgame'le baş döndürücü zirvelere ulaşarak tüm zamanların en yüksek hasılat yapan filmi olmuştu (Bu pozisyonun önceki sahibi Avatar, 2021'de Çin'de yeniden gösterime girdiğinde unvanını geri almıştı).

O zamandan beri yeni karakterler ve taze serilerle içeriği canlandırmak için birkaç girişim yapılsa da The Independent'tan Louis Chilton, "MSE, sürekli genişleyen film ve TV dizileri kataloğuna tutarlı ilgi gösterilmesini sürdürmekte zorlanıyor" diyor.

The Marvels, stüdyonun bu yıl düşük performans gösteren tek filmi değil. Paul Rudd'ın devam filmi Ant-Man ve Wasp: Quantumania, eleştirileri derleyen internet sitesi Rotten Tomatoes'ta en düşük puan alan MSE filmi olmuştu.

Öte yandan aile içi şiddet suçu isnat edilen ve yargılanmayı bekleyen Majors'ın Marvel geleceği belirsizliğini koruyor. Bir New York yargıcının, savunma tarafının davayı düşürme talebini ekimde reddetmesinin ardından mahkemedeki yargılamanın 29 Kasım'da başlaması planlanıyor.

Avengers: Kang the Dynasty'nin 1 Mayıs 2026'da sinemalarda gösterime girmesi bekleniyor.

Independent Türkçe 



30 yıldır gözlemlenen "başarısız yıldızın" ikiz olduğu keşfedildi

İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
TT

30 yıldır gözlemlenen "başarısız yıldızın" ikiz olduğu keşfedildi

İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)
İkili birbirine çok yakın olduğu için bugüne kadar tek bir cisim sanılıyordu (K. Miller/R. Hurt/Caltech/IPAC)

Gökbilimcilerin yıllardır aşina olduğu kahverengi cücenin aslında iki cisim olduğu ortaya çıktı. Türünün ilk örneği olan ikili sistemin tespiti, yıllardır çözülmeyi bekleyen bir gizemi de aydınlattı.

1995'te keşfedilen Gliese 229B, bulunan ilk kahverengi cüceydi. "Başarısız yıldız" da denen bu cisimler, yıldızlar gibi gaz ve toz bulutunun çökmesi sonucu oluşsa da çekirdeklerinde nükleer füzyonu tetikleyecek kütleye sahip değiller. 

Yaklaşık 19 ışık yılı uzaktaki bir yıldızın yörüngesinde dönen Gliese 229B'nin beklenenden çok daha sönük olması uzun zamandır gökbilimcilerin kafasını kurcalıyordu.

Gökcisminin aslında iki ayrı kahverengi cüce olduğu teorisi ortaya atılsa da bir türlü kanıtlanamamıştı.

Önde gelen hakemli dergi Nature'da dün (16 Ekim) yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, Şili'deki Çok Büyük Teleskop'u kullanarak bu teoriyi doğruladı. 

Gliese 229B'den yayılan ışığı inceleyen araştırmacılar, zıt yönlerde dönen iki ayrı kahverengi cüce olduğunu gördü. 

Gliese 229Ba ve Gliese 229Bb adı verilen cisimler, yaklaşık 6 milyon kilometre gibi çok yakın bir mesafeden birbirinin etrafında dönüyordu. Bu mesafe kulağa epey uzak gelse de 19 ışık yılı uzaklıktan bakıldığında, aslında cisimlerin ayırt edilmesini engelleyecek kadar yakın.

Daha önce kahverengi cüce çiftleri saptanmıştı ama bu ikili, çok daha yakın bir şekilde dönüyor. Birbirlerinin yörüngesi etrafındaki dönüşlerini 12 günde tamamlayan cisimlerden biri Jüpiter'in 38, diğeri de 34 katı kütleye sahip.

ABD'deki Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde (Caltech) doktora öğrencisi ve makalenin başyazarı Jerry Xuan, "Gliese 229B, örnek bir kahverengi cüce olarak kabul ediliyordu" diyerek ekliyor:

Artık bu cismin doğası hakkında başından beri yanıldığımızı öğrendik. Bir değil iki taneler.

Amerikan Doğa Tarihi Müzesi'nden çalışmanın ortak yazarı Rebecca Oppenheimer ise bulgular hakkında "Evrenin ne kadar tuhaf olduğunu ve yıldız sistemlerinin bizimkinden ne kadar farklı olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullanıyor.

Gliese 229B ikilisinin nasıl meydana geldiği henüz net değil. Bilim insanları, onları oluşturan toz ve gaz bulutunun ikiye ayrılarak iki tane kahverengi cüce "tohumu" üretmiş olabileceğini düşünüyor.

Aralarında kütleçekimsel bir bağ oluşan bu tohumlar, bugün görülen cisimleri meydana getirmiş olabilir.

İlk kahverengi cücenin aslında ikiz olması, bu türden daha fazla çift olabileceği düşüncesini de akla getiriyor. 

Araştırmacılar bundan sonra birbirine çok yakın mesafeden dönen kahverengi cüce çiftlerini aramayı planlıyor. 

Caltech'ten Prof. Shri Kulkarni, yeni çalışma hakkında "Neredeyse 30 yıl sonra yeni bir gelişme olduğunu görmek çok güzel" diyor. Son araştırma ekibinde yer almayan ancak Gliese 229B'yi ilk keşfedenler arasında olan Prof. Kulkarni ekliyor: 

Bu ikili sistem insanı yine hayrete düşürüyor.

Independent Türkçe, Space.com, Associated Press, Nature