Mali ordusu Kidal'da toplu mezar bulduğunu açıkladıhttps://turkish.aawsat.com/d%C3%BCnya/4678686-mali-ordusu-kidalda-toplu-mezar-buldu%C4%9Funu-a%C3%A7%C4%B1klad%C4%B1
Mali ordusu Kidal'da toplu mezar bulduğunu açıkladı
Kidal şehrinin Eylül 2020'deki havadan fotoğrafı (AFP)
Mali ordusu, birkaç gün önce ayrılıkçı Tuareglerin kontrolünden kurtarılan Kidal şehrinde toplu mezar bulduğunu açıkladı.
Mali Silahlı Kuvvetleri'nin, 16 Kasım'da güvenlik operasyonları sırasında Kidal'da toplu mezar bulduğu" bildirildi. Fransız Haber Ajansının (AFP) aktardığı habere göre ordunun cumartesi günü yaptığı açıklamada, "Bu toplu mezar, kanun kaçağı teröristlerin işlediği dehşetleri hatırlatan bir anıdır" ifadesi kullanıldı, ancak ayrıntılı bilgi verilmedi. Faillerin yakalanması için soruşturma başlatıldığını belirten Ordu, 14 Kasım'da Kidal'ı Tuareg isyancılarından geri almıştı. Şehir, 2014 yılında merkezi hükümet ve orduyu kovan ayrılıkçıların kalesi olarak kabul ediliyordu. Birleşmiş Milletler Mali Misyonu (MINUSMA) barış gücü birlikleri, Kidal'daki kampı 31 Ekim'de terk ettikten sonra ordu şehri geri aldı.
Mali, silahlı aşırılık yanlıları ve ayrılıkçı Tuareg gruplarıyla bir gerilim yaşamakta. Haziran ayında, 2020 darbesinin ardından iktidarı elinde bulunduran askeri cunta, aylarca süren gerilimin ardından 2013'ten bu yana bu ülkede görev yapan Birleşmiş Milletler gücünün çekilmesini talep etmişti.
Mali'de görev yapan yaklaşık 11.600 asker ve 1.500 polisin geri çekilmesinin 31 Aralık'a kadar devam etmesi bekleniyor. BM gücünün geri çekilmesi, ülkenin kuzeyinin kontrolüne yönelik rekabeti şiddetlendirdi. Ayrılıkçı gruplar, 2014 ve 2015'te varılan ve 2012 isyanı sonrasında ateşkes ve barış konusunda vardıkları anlaşmalara aykırı olduğunu düşünerek, BM kamplarını Malili yetkililere teslim etmeyi reddediyor. Mali silahlı kuvvetleri ve onların Rus Wagner Grubu'nu düzenli olarak sivil halka karşı ihlallerde bulunduğunu belirtiyorlar.
Arap Birliği: Bölgeyi istikrara kavuşturmanın yolu iki devletli çözümdürhttps://turkish.aawsat.com/arap-d%C3%BCnyasi/5087370-arap-birli%C4%9Fi-b%C3%B6lgeyi-istikrara-kavu%C5%9Fturman%C4%B1n-yolu-iki-devletli-%C3%A7%C3%B6z%C3%BCmd%C3%BCr
Arap Birliği: Bölgeyi istikrara kavuşturmanın yolu iki devletli çözümdür
Arap Birliği'nin ‘Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü’ oturumundan (Arap Birliği)
Arap Birliği dün (Pazar) Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü'nü anarak, ‘İsrail'in baskı ve adaletsizlik makinesi karşısında verdikleri mücadele ve kararlılıkları dolayısıyla Filistin halkına bir dayanışma mesajı’ gönderdi. Bu mesaj, Kahire tarafından Gazze Şeridi'ndeki insani müdahaleyi arttırmak üzere çağrısı yapılan bakanlar konferansı öncesinde geldi.
Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, Filistin davasının mevcut durumunu ‘tarihi ve zor’ olarak nitelendirdi. Ebu Gayt ayrıca, ‘İsrail'in Filistin'in varlığını sona erdirme ve Filistin devleti projesini tasfiye etme planına ve Gazze Şeridi ile Batı Şeria'daki Filistin toplumu için hayatı yaşanması imkânsız hale getirerek zorla yerinden etme olgusuna’ atıfta bulundu.
Ebu Gayt, “İsrail planını dünyanın gözü önünde, sessizlik ve çaresizlikle kabul etmek, bu tarihi suça, utanç verici olarak tanımlanabilecek bir sahneye iştirak etmektir” dedi.
Filistin devletini tanıyan ülkelere övgüde bulunan Ebu Gayt sözlerini şöyle sürdürdü: “Gazze Şeridi'nde yaşananlar etnik temizlik ve imha savaşıdır. İsrail işgalini pekiştirmekten ve iğrenç ırk ayrımcılığı sistemini nehirden denize kadar yaymaktan başka bir amacı yoktur. İki devletli çözüm ve 4 Haziran 1967 sınırlarında başkenti Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmadan bölgede barış ya da istikrar olmayacaktır.”
‘Hesap verebilirliğin ve işgal suçlarının cezalandırılmasının işgale son vermenin anahtarı olduğunu’ vurgulayan Ebu Gayt, bu bağlamda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) İsrailli liderler hakkında yakalama kararı çıkarma yönündeki cesur adımını övdü. Ebu Gayt, “Bu tedbirleri memnuniyetle karşılamakla birlikte, saldırganlığı durdurma ve soykırıma son verme hedefine ulaşmak için henüz yeterli olmadıklarını kabul ediyoruz” dedi.
Arap Birliği Genel Sekreteri, dünya ülkelerine ‘İsrail işgalinin devamının bir bütün olarak uluslararası sisteme olan güveni zedelediği gerçeğini kabul etmeleri’ çağrısında bulundu. İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) – Arap Birliği Olağanüstü Ortak Zirvesi’nin kasım ayında İsrail'in Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’na katılımının dondurulması için uluslararası desteği harekete geçirme çağrısına atıfta bulunan Ebu Gayt, “İşgalin uluslararası barış ve güvenlik için oluşturduğu tehdit ve hatta İsrail'in 75 yıl önce BM'ye kabul edilme koşullarını ihlal etmesi ışığında bu yaklaşımı mantıklı buluyoruz” şeklinde konuştu.
Diğer yandan Filistin'in Arap Birliği Daimî Temsilcisi Muhanned el-Akluk yaptığı konuşmada, ‘mağdurların hakkını vermeyen ve suçluyu cezalandırmayan uluslararası adaletin, insanlara fayda sağlamayan dengesiz bir terazi olduğunu’ söyledi. El-Akluk, “İsrail'in 422 gün boyunca Filistin halkına karşı işlediği soykırım suçunu durdurmayan dayanışma, kanseri ağrı kesiciyle tedavi etmeye benzer” dedi.
Kuveyt'in Arap Birliği Daimî Temsilcisi Talal el-Mutayri de ülkesinin ‘kardeş Filistin halkının, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız devletini kurmak için uluslararası referanslara uygun olarak elde ettiği hak ve kazanımları destekleme konusundaki kararlı tutumunu’ vurguladı.
Konuyla ilgili olarak Arap Birliği, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’nı (UNRWA), Duvar ve Yerleşim Direniş Otoritesi’ni, Filistinli Tutuklular ve Eski Mahkumlarla İlişkiler Dairesi’ni, Filistin Gazeteciler Sendikası Başkanı Nasır Ebu Bekir’i ve geçtiğimiz eylül ayında Batı Şeria'nın Nablus kentinde yerleşimlere karşı düzenlenen barışçıl protestolar sırasında işgalciler tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'yi onurlandırdı.
Mısır Dışişleri Bakanlığı Filistin Dairesi Başkanı Büyükelçi Mahmud Ömer'e göre Mısır, ‘savaşı durdurmak ve Gazze Şeridi'ne insani ve yardım malzemesi ulaştırmak için tüm çabaları’ seferber ediyor. Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü münasebetiyle dün düzenlenen bir seminerde konuşan Ömer, ‘Gazze Şeridi'ndeki insani müdahaleyi güçlendirmek ve Filistin halkına insani acılarını hafifletmek amacıyla insani yardım sağlamak için uluslararası desteği harekete geçirmek üzere bugün Kahire'de BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla düzenlenecek uluslararası bakanlar konferansının önemini’ vurguladı.
Mısırlı diplomat, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın ilk gününden bu yana Kahire'nin çabalarına dikkat çekti ve Mısır'ın ‘Filistin davasını tasfiye etme ve Filistinlileri topraklarından sürme planını kararlılıkla reddettiğini’ yineledi. Kahire, kış mevsimine girerken Gazze Şeridi sakinlerinin içinde bulunduğu zor insani koşullar ışığında Gazze'ye Yardım Konferansı’na geniş bir bölgesel ve uluslararası katılım hedefliyor.